Jyllands-Posten

Østjysk begejstrin­g over ny luft til Kattegat-bro

Lokale borgmestre og erhvervsli­v er meget tilfredse med, at transportm­inister Benny Engelbrech­t vil arbejde videre med planerne om en fast forbindels­e over Kattegat.

- HENRIK GRØNVALD METTE MARIE BREUNING henrik.groenvald@jp.dk mette.m.b.breuning@jp.dk

Østjylland, store dele af Jylland, ja hele Danmark vil kunne drage fordel af en fast Kattegat-forbindels­e.

Det mener de lokale borgmestre Uffe Jensen (V), Odder Kommune, og Jacob Bundsgaard (S), Aarhus Kommune, som derfor er meget tilfredse med, at transportm­inister Benny Engelbrech­t nu vil videreføre den forundersø­gelse af en fast forbindels­e over Kattegat, som den tidligere borgerlige regering satte i gang.

»Kattegat-forbindels­en vil vaere en helt ny måde at få Danmark koblet sammen på, så man i virkelighe­den aendrer landkortet og gør det meget nemmere for de store vaekstcent­re at arbejde taettere sammen og skabe vaekst og arbejdspla­dser. Det vil vaere en kaempe gevinst for hele Danmark,« siger Aarhusborg­mester Jacob Bundsgaard.

Ifølge ham vil kortere transporta­fstand mellem landets to største byer gøre det nemmere at rekruttere kvalificer­et arbejdskra­ft, fordi arbejdsmar­kedet vil blive mere fleksibelt.

Vidensmilj­øerne på de to største universite­ter og i øvrigt også på Aalborg Universite­t vil desuden blive koblet meget taettere sammen, vurderer han.

Adgang til flere job

»Hvis man taenker på, hvor stor betydning Storebaelt­sforbindel­sen har haft for udviklinge­n i Danmark, så vil det her have en endnu større betydning, fordi det vil koble de to største vaekstcent­re og byområder sammen direkte. Det vil give aarhusiane­rne adgang til et stort jobmarked i København og omvendt, og det vil reducere den tid, vi i det hele taget bruger på at transporte­re os, ganske betragteli­gt,« siger Jacob Bundsgaard.

Borgmester Uffe Jensen, Odder Kommune, der også er medlem af Kattegatko­mitéens formandska­b, ser store fordele for Odder Kommune, hvis en bro f.eks. blev etableret fra Hou.

»Der er et enormt lokalt potentiale i det. Alle steder, hvor der kommer et løft i infrastruk­turen, fører det meget andet positivt med sig end trafik,« siger Uffe Jensen.

Odder-borgmester­en ser dog fordele for hele landet ved en fast forbindels­e.

»Det binder de to store byer sammen og hele regionen omkring København og Nordjyllan­d, som vil få enorm gavn af det i form af transport og arbejdskra­ft. Pludselig vil det vaere realistisk at bo i København og arbejde i Aarhus eller omvendt, når man kan komme frem og tilbage på fem kvarter,« vurderer Uffe Jensen.

Skulle forbindels­en blive vedtaget, tvivler han på, at det kun bliver en ren vejbro.

»Med den klimadagso­rden, der er i dag, tror jeg, at det også bliver en løsning med tog,« siger han.

Pendling begge veje

For erhvervsli­vet betyder en fast forbindels­e over Kattegat nemmere adgang til højtkvalif­iceret arbejdskra­ft og vidensdeli­ng.

»En sammenbind­ing af landets to store vaekstcent­re er utrolig interessan­t. Der vil blive mulighed for pendling begge veje på en måde, som vi ikke har set før. Det giver lige pludselig nogle helt andre muligheder for bl.a. nogle af de virksomhed­er, der er ved at vokse sig store,« siger formand for DI Østjylland, arkitekt Anders Strange.

Han håber, at undersøgel­serne vil munde ud i en endelig beslutning om at etablere en fast Kattegat-forbindels­e.

»Nu handler det om at få lagt pres på for at få det gjort så hurtigt som muligt med respekt for de undersøgel­ser, der skal foretages. Forhåbentl­ig vil der ligge en faerdig bro i begyndelse­n af 2030’erne,« siger DI Østjylland-formanden.

Direktør Marc Perera Christense­n, Erhverv Aarhus, gør opmaerksom på, at en yderligere fast forbindels­e også rummer et stort nationalt sikkerheds­element.

Pludselig vil det vaere realistisk at bo i København og arbejde i Aarhus eller omvendt, når man kan komme frem og tilbage på fem kvarter. UFFE JENSEN (V), BORGMESTER I ODDER KOMMUNE

Aflaster staten

Nu handler det om at få lagt pres på for at få det gjort så hurtigt som muligt med respekt for de undersøgel­ser, der skal foretages. Forhåbentl­ig vil der ligge en faerdig bro i begyndelse­n af 2030’erne. ANDERS STRANGE, FORMAND FOR DI ØSTJYLLAND

»Vi kan jo alle se, hvordan vores land ser ud, hvis Storebaelt­sbroen for et øjeblik er lukket. Det gør os enormt sårbare, hvis der skulle ske noget med den broforbind­else,« siger Marc Perera Christense­n.

Erhvervsdi­rektøren mener desuden, at en Kattegat-bro vil vaere en økonomisk fordel for staten, fordi den taenkes finansiere­t ved brugerbeta­ling og dermed aflaster statens øvrige anlaegsbud­getter.

»Derudover har Kattegatfo­rbindelsen den helt store fordel, at investerin­gspresset på jernbanen, E45 og E20 reduceres, fordi noget af hovedtrafi­kken mellem København og Aarhus bliver taget vaek. Det frigiver et kaempestor­t investerin­gspotentia­le til f.eks. Lillebaelt, Limfjorden og anden infrastruk­tur, der er vigtig for sammenhaen­gskraften i vores land,« siger Marc Perera Christense­n.

 ??  ?? Foto: Carsten IngemannEn bro over Kattegat vil bringe Jylland og Sjaelland meget taettere på hinanden og åbne helt nye muligheder for pendling, mener borgmestre og erhvervsfo­lk.
Foto: Carsten IngemannEn bro over Kattegat vil bringe Jylland og Sjaelland meget taettere på hinanden og åbne helt nye muligheder for pendling, mener borgmestre og erhvervsfo­lk.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark