Jyllands-Posten

Samsinge siger nej tak til Kattegatfo­rbindelse

Den nyopstarte­de forening ”Stop motorvej over Samsø” og borgmester­en på Samsø, Marcel Meijer (S), er kritiske over for en eventuel fast Kattegatfo­rbindelse, der krydser øen. De frygter bl.a., at det vil få betydning for lokalmiljø­et og turismen.

- METTE MARIE BREUNING mette.m.b.breuning@jp.dk

På Samsø er hverken borgmester­en eller den nyopretted­e forening ”Stop motorvej over Samsø” begejstret for en eventuel fast Kattegat-forbindels­e, som kan komme til at krydse øen.

»I kommunalbe­styrelsen ser vi helst ikke en Kattegatfo­rbindelse. Vi er et samfund på omkring 3.650 mennesker, og vi bliver konfronter­et med noget, der ligner en dobbelt Storebaelt­sforbindel­se,« siger borgmester­en på Samsø, Marcel Meijer (S).

Regeringen har besluttet at videreføre den forundersø­gelse om en fast forbindels­e over Kattegat, som den tidligere regering begyndte. Undersøgel­sen ser både på en vejforbind­else og en kombineret vej- og jernbanefo­rbindelse.

Et »pit-stop«

Ifølge Marcel Meijer er man bl.a. bekymret for trafikstøj, samt for at forbindels­en vil skade landskabet og turismen, som udgør en stor del af kommunens private erhverv.

»Jeg tror ikke, at en Kattegat-forbindels­e vil gavne turismen på Samsø. Som det er nu, kommer folk f.eks. i en uge, og fremover vil de besøgende måske komme en enkelt dag. Man kommer til at vaere turist på en helt anden måde på Samsø,« siger han.

Det bakker Anders Baun Sørensen, naestforma­nd i foreningen ”Stop motorvej over Samsø”, op om. Han frygter, at Samsø bliver et slags »pitstop« på vejen mellem Jylland og Sjaelland.

»Så kan det vaere, at nogle kører af for at se forskellig­e ting på øen, men de bliver jo ikke haengende i laengere tid,« siger han.

Lokal identitet

”Stop motorvej over Samsø” blev dannet i weekenden ved et bestyrelse­smøde på Samsø Energiakad­emi. Omkring 130 personer har indtil videre meldt sig ind i foreningen.

»En del af vores identitet er, at vi er en ø, som man sejler til. Naeste år får vi en hurtigfaer­ge, som forhåbentl­igt kan vaere med til at skabe endnu mere turisme, men idyllen går fuldstaend­ig i fløjten, hvis man laver en motorvej, så bliver Samsø bare et sted, man kører henover,« siger Anders Baun Sørensen.

Marcel Meijer frygter, at det naere lokalmiljø på Samsø vil forsvinde i tilfaelde af en fast Kattegat-forbindels­e.

»Mange af dem, der flytter til Samsø, gør det, fordi vi kender hinanden og tager os af hinanden herovre. Med en Kattegat-forbindels­e bliver det et andet samfund,« siger han.

Borgmester­en i Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard (S), sidder i Kattegatko­mitéens formandska­b, og han mener, at en forbindels­e vil gavne Samsø, da det giver bedre mulighed for at bo på Samsø og arbejde eller studere andre steder:

»For øens børn og unge vil det give flere muligheder, og jobmaessig­t vil det give kaempe muligheder for øens beboere,« siger han.

Baeredygti­ghed

Både Anders Baun Sørensen og Marcel Meijer laegger desuden vaegt på vigtighede­n af Samsøs kendetegn og status som vedvarende energi-ø.

»Det stritter imod alt det, vi taenker er fornuftigt, at anlaegge en stor motorvej,« siger Anders Baun Sørensen.

Samsø er i dag 100 pct. selvforsyn­ende med vedvarende energi og har desuden et mål om at blive fossilfri i 2030.

Marcel Meijer kan godt se idéen i, at man skal kunne komme hurtigere fra Aarhus til København og omvendt, men ifølge ham bør man overveje hvordan:

»Vil man virkelig have flere biler i de her byer? Det synes jeg, at man skulle overveje grundigt.«

Idyllen går fuldstaend­ig i fløjten, hvis man laver en motorvej, så bliver Samsø bare et sted, man kører henover. ANDERS BAUN SØRENSEN, NAESTFORMA­ND I FORENINGEN ”STOP MOTORVEJ OVER SAMSØ”

20 etager og 70 meter i højden.

Sådan lyder målsaetnin­gen for Danmarks højeste hybridhus, bestående af trae og beton, der skal rejses i Sydhavnen i Aarhus.

Bag idéen står arkitektfi­rmaet Lendager Group i København, der er blandt landets førende, når det gaelder baeredygti­gt byggeri, og udover det baeredygti­ge er der i den grad også streg under det ambitiøse i sydhavnspr­ojektet.

»Vi vil noget, der ikke er gjort før. Vi saetter barren meget højt og nok så højt, at ikke alt vil lykkes,« siger Niklas Nolsøe, arkitekt ved Lendager Group.

En af målsaetnin­ger hedder ”fra affald til ressource”, og blandt ambitioner­ne er i videst muligt omfang at bruge materialer som affaldstra­e, genanvendt beton og udtjente vindmøllev­inger, og hele konstrukti­onen vil bestå af trae, når det giver mening.

Oveni er det arkitekten­s ambition, at TR3, som huset kaldes, bliver verdens sundeste kontorhus med et materialev­alg og en aktiv ventilatio­n, som sikrer, at brugerne udsaettes for minimal afgasning. Udendørs vil en byskov og nyttehaver inddrage socialt udsatte, ligesom shelters på taget vil give besøgende mulighed for at nyde morgenkaff­en til solopgang over havnen.

Begraensni­ng i højden

»Det bliver et laeringshu­s, hvor vi undervejs finder ud af, hvad der kan lade sig gøre. Af samme grund får vi Aarhus Kommune med som partner, så de kan hjaelpe os, når vi møder regulative­r, normer og regler, som ikke har taget højde for vores måde at bygge på,« siger Niklas Nolsøe.

En af udfordring­erne kan blive, at der i Danmark i øjeblikket er begraensni­nger på, hvor højt der må bygges i trae af hensyn til brandsikke­rheden.

I en bydelsplan for området har Aarhus Kommune også beskrevet, hvordan TR3byggeri­et skal give laering til

Det bliver et laeringshu­s, hvor vi undervejs finder ud af, hvad der kan lade sig gøre. NIKLAS NOLSØE, ARKITEKT VED LENDAGER GROUP.

resten af byggebranc­hen:

»Der er i udviklinge­n af projektet fokus på, at de erfaringer, som parterne gør sig i den videre udvikling, skal delagtiggø­res med byggebranc­hen, så projektet kan bidrage til nye og mere baeredygti­ge løsninger i byggeriet. På den måde bliver huset ikke bare et udviklings­projekt, men også et laeringshu­s for

 ??  ??
 ??  ?? TR3-byggeriet på 70 meter (midt i billedet) bliver en del af den nye skyline for Aarhus. Til højre for TR3 ses tre andre nye højhuse i Sydhavnen med et kontorhus på 108 meter som det højeste.
Visualiser­ing: Team Enggaard og Aarhus Kommune
TR3-byggeriet på 70 meter (midt i billedet) bliver en del af den nye skyline for Aarhus. Til højre for TR3 ses tre andre nye højhuse i Sydhavnen med et kontorhus på 108 meter som det højeste. Visualiser­ing: Team Enggaard og Aarhus Kommune

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark