Jyllands-Posten

Hvem husker Ejner, når han forlader sportsklub­ben?

Idraetten kan vaere med til at skabe endnu større sammenhaen­gskraft.

- MALTE LARSEN medlem af Folketinge­t, Socialdemo­kratiet

Jeg har vaeret frivillig idraetsled­er siden 1992. De første mange år var det Grenaa Rugby Klub, siden i forbindels­e med mine børns idraetsakt­iviteter i Stenvad Boldklub og senere i Randers Freja.

Jeg har set rigtig mange børn, unge og voksne komme ind i foreninger­ne, men også mange, der har forladt dem igen.

Jeg vil i denne klumme fokusere på en af de svaere opgaver, jeg har oplevet i mit foreningsl­iv. En opgave, jeg ofte ikke kom i mål med at løse:

En ny dreng kommer til traening, lad os kalde ham Ejner.

Ejner er ikke det helt store talent, og foraeldren­e er måske også svaere at tale med. Traenere og ledere har i forvejen mange opgaver i forbindels­e med holdet og har ikke ressourcer­ne til en ny (stor) opgave. Når Ejner efter kort tid opgiver sportskarr­ieren, er det nemt at glemme, at han og foraeldren­e var forbi klubben.

Mellem 15 og 20 pct. af en årgang får ikke en brugbar uddannelse. For denne gruppe vil det altid vaere svaerere at finde fodfaeste på en arbejdspla­ds.

I mine øjne er det beskaemmen­de, at 50.000 unge mennesker hverken er i uddannelse eller arbejde. Samlet er der stadig 100.000 jobparate danskere, der ikke er i beskaeftig­else. Ganske ofte fordi de ikke har den uddannelse, arbejdsmar­kedet efterlyser.

Lur mig om der ikke er et stort sammenfald i de grupper, der er uden for foreningsl­ivet, og dem, der ikke får en brugbar uddannelse og derfor i lange perioder står uden for arbejdsmar­kedet?

Vore idraetsfor­eninger gør en kaempe indsats for folkesundh­ed, sammenhaen­gskraft og dannelse i Danmark. Det er her, rigtig mange af os mødes – også på tvaers af samfundssk­el. Vi oplever, hvordan vi selv og vore børn har glaede og gavn af at vaere sammen om en given aktivitet.

Samtidig spejler vi os i hinanden, oplever, hvordan andre familier gør tingene, og snakker om uddannelse og arbejde. Vi skaber et netvaerk, der giver os bedre muligheder i hverdagen.

Jeg vil gerne have alle med ind i idraetten og foreninger­ne. Derfor skal vi dyrke og udvikle de mange dygtige traenere og ledere, der i dag er i stand til at inkludere. Og i fremtiden skal vi have mange flere, der kan håndtere opgaven.

Socialdemo­kratiet vil give fripas målrettet foreningsl­ivet. Det kan vaere med til at flere, der ikke har råd til at deltage, finder vej til foreninger­ne.

Men vi får også brug for at målrette midler til at løse de svaere opgaver i foreningsl­ivet, f.eks. til veluddanne­de mentorer. Ved støtte og motivation kan mentorerne sikre, at svage familier giver foreningsl­ivet en meget større chance. Samtidig skal vi, der kender faellesska­bets styrke, vaere mere tålmodige i at invitere indenfor i foreningsv­erdenen.

Vi skaber et netvaerk, der giver os bedre muligheder i hverdagen.

Vi vil alle profitere af, at flere er med i foreningsl­ivet. Sundhed, livskvalit­et, dannelse, uddannelse og sammenhaen­gskraft er blot nogle af de fordele, vi alle kommer til at nyde godt af, hvis alle er med ”ved samfundets bord”.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark