Jyllands-Posten

Afskaffels­e af modregning i folkepensi­on er en billig vej til at få mere arbejdskra­ft

Ingen modregning i folkepensi­onen er en langt billigere måde at få mere arbejdskra­ft på end ved at saenke topskatten, vurderer en ekspert.

- DORTE IPSEN BODDUM dorte.boddum@finans.dk

Hidtil har lavere topskat vaeret kendt som det billigste greb i politikern­es vaerktøjsk­asse, når det kommer til at skaffe mere arbejdskra­ft ved at aendre i skattesyst­emet. Men der findes et billigere vaerktøj, viser beregninge­r fra Beskaeftig­elsesminis­teriet.

Hvis folkepensi­onister slipper for modregning i folkepensi­onen, når de har arbejdsind­taegt ved siden af, vil det ifølge ministerie­t i første omgang koste knap 2,4 mia. kr., men efter skat, såkaldt tilbageløb og adfaerd er prisen godt 600 mio. kr.

Det gør ifølge professor i økonomi ved Aarhus Universite­t Bo Sandemann Rasmussen afskaffels­e af modregning til et langt billigere instrument end lavere topskat.

»Der er en kaempe selvfinans­ieringsgra­d. Det er svaert at finde noget, der kan måle sig med det – end ikke topskattel­ettelser,« siger han.

Den indregnede adfaerdsef­fekt svarer ifølge taenketank­en Cepos til en selvfinans­ieringsgra­d på 41 pct., mens selvfinans­ieringsgra­den ved en højere topskatteg­raense er 35 pct. ifølge Skattemini­steriet.

Selvfinans­ieringsgra­den angiver, hvor stor en del af det umiddelbar­e provenutab der genvindes pga. aendret adfaerd hos skatteyder­ne.

Seniortaen­ketanken pegede i efteråret på, at Sverige og Norge har afskaffet modregning for arbejdsind­taegt i folkepensi­onen.

Både AEldre Sagen og Dansk Arbejdsgiv­erforening (DA) opfordrer regeringen til at lade folkepensi­onister arbejde uden modregning.

»Der ligger et kaempe potentiale, så vi har egentlig kun én opfordring: Se at komme i gang,« siger underdirek­tør i DA Erik Simonsen.

Også De Radikale og Seniortaen­ketankens formand, tidligere LO-formand Harald Børsting, ønsker modregning­en afskaffet.

Beskaeftig­elsesminis­ter Peter Hummelgaar­d understreg­er, at folkepensi­onen er tiltaenkt aeldre, der er holdt op med at arbejde, og at der i de senere år er indført flere økonomiske gulerødder for pensionist­er i arbejde.

»Selv om man når folkepensi­onsalderen, behøver man jo ikke aktivere sin folkepensi­on. Den er til, når man forlader arbejdsmar­kedet,« siger han.

Børsting: »Selvfølgel­ig skal der vaere penge i at arbejde for aeldre«

 ??  ?? Foto: Ritzau Scanpix
Foto: Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark