Jyllands-Posten

Anmeldelse­r om vold og trusler har nået nye højder

-

Kurven over anmeldte voldsforbr­ydelser og trusler i Danmark har de seneste år haft en stejl haeldning – i opadgående retning.

Det viser de seneste tal fra Danmarks Statistik.

Politiet modtog 7.500 anmeldelse­r om vold i sidste kvartal af 2019. Antallet er på sit højeste niveau siden 1995. Dengang begyndte Danmarks Statistik at korrigere sine anmeldelse­stal for de udsving i statistikk­en, der typisk er mellem vinter, forår, sommer og efterår. Hvis man saesonkorr­igerer antallet af voldsanmel­delser i de sidste tre måneder af 2019, svarer det til 7.274 anmeldelse­r.

Generelt modtager politiet flere anmeldelse­r i slutningen af året – blandt andet på grund af urolighede­r i forbindels­e med julefrokos­ter, oplyser Danmarks Statistik.

At politiet de seneste år har modtaget flere anmeldelse­r om vold, haenger blandt andet sammen med, at der indløber flere henvendels­er om vold mod offentligt ansatte. Denne udvikling skal formentlig ses i sammenhaen­g med aendringer i den praksis, der er, når offentligt ansatte bliver udsat for vold.

Der er i dag – modsat tidligere – krav om, at der sker politianme­ldelse i sager, hvor eksempelvi­s plejeperso­nale har vaeret udsat for vold eller trusler, hvis offeret skal kunne få erstatning. Men denne aendring kan ikke forklare det hele. For ser man alene på ”vold mod privatpers­oner”, er der også sket en markant stigning. Med 3.391 anmeldelse­r i sidste kvartal af 2019 – efter saesonkorr­ektion – nåede man det højeste niveau i denne kategori siden 1995. Dengang henvendte privatpers­oner sig 2.000 gange til politiet, fordi de var blevet overfaldet eller på anden måde udsat for vold.

I sidste kvartal af 2019 indløb 1.718 anmeldelse­r om trusler.

Siden 2012 er antallet af henvendels­er til politiet om trusler steget kraftigt. I sidste kvartal af 2012 modtog politiet knap 700 anmeldelse­r. I 1995, som statistikk­en straekker sig tilbage til, indløb der cirka 550 anmeldelse­r om trusler i årets sidste tre måneder.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark