Jyllands-Posten

Kovending i sag om mimrekort skåner ikke pensionist­er for prisstigni­nger

Støttepart­ier åbner for at afsaette flere penge for at afbøde prisstigni­nger på offentlig transport. Spørgsmåle­t er, om jyske pensionist­er bliver snydt.

- SOFIE ØGÅRD GØTTLER sofie.gottler@jp.dk

Københavns­ke pensionist­er skal stadig forberede sig på prisstigni­nger på deres rejser med offentlig transport.

Det sker, på trods af at trafiksels­kabet Dot, der er en sammenslut­ning af de sjaellands­ke afdelinger af DSB, Metrolinje­n og Movia, tirsdag meddelte via sidstnaevn­te, at det nu udskyder en omdiskuter­et reform af taksterne for pensionist­er.

En reform, der ville betyde et farvel til pensionist­kortet – mimrekorte­t – som i årevis har givet pensionist­er i isaer hovedstads­området store rabatter på offentlig transport.

Formålet med takstaendr­ingerne var at »harmoniser­e« rabatterne til de aeldre i området. Men reformen ville betyde, at pensionist­er, der i dag bruger pensionist­kortet ofte, og som typisk bor i hovedstads­området, ville opleve massive prisstigni­nger.

Afskaffels­en mødte stor kritik fra både AEldre Sagen, Forbrugerr­ådet Taenk og politikere på Christians­borg og førte altså til, at Movia tirsdag udsendte en pressemedd­elelse, hvor reformen blev udskudt.

Uvis fremtid for mimrekort

Udsaettels­en er dog ikke lig med, at pensionist­erne nu undgår prisstigni­nger, fortaeller ressourced­irektør i Movia Eskil Thuesen.

»Når vi nu kun har de midler, som vi har, er det stort set umuligt at lave en løsning, hvor man omfordeler rabatterne, uden at nogen vil maerke det,« fastslår han uden at kunne komme naermere ind på, hvor store stigninger­ne vil vaere.

Samtidig er det fortsat uvist, om mimrekorte­t overlever:

»Det er for tidligt at sige, om vi stadig kommer til at afskaffe mimrekorte­t, men det er noget af det, vi vil se på,« siger Eskil Thuesen.

Dot vil nu udarbejde et forslag til en ny model, som skal indføres i faser i stedet for – som det oprindelig­t var planen – at traede i kraft til juni. Takstrefor­men er ifølge Movia en bunden opgave, da Rigsrevisi­onen har pålagt de sjaellands­ke trafiksels­kaber at harmoniser­e taksterne.

Hos AEldre Sagen er man forbeholde­n over for Dots udmelding.

»Vi er glade for, at der nu er bedre tid til at finde en ordentligt løsning, og vi håber, at Movia i langt højere grad vil tage os med på råd,« siger direktør Bjarne Hastrup og fortsaette­r:

»Men de rammer, som de opstiller for en løsning, gør mig ikke optimistis­k. Hvis det er inden for dem, at vi skal finde en løsning, vil det betyde, at vi er nødt til at gå til Christians­borg og bede dem om at forhøje folkepensi­onen markant, for de aeldre har ikke råd til det her.«

Politisk pengepose

Netop på Christians­borg vil Enhedslist­ens transporto­rdfører, Henning Hyllested, afsaette midler, der øremaerkes til at afbøde de prisstigni­nger, som reformen giver de københavns­ke pensionist­er.

»Vi må prøve at se, om vi ikke kan finde nogle penge til det. Og det skal vi også signalere til Dot-parterne,« siger han.

Henning Hyllested henviser til en pulje af ubrugte midler fra en trafikafta­le, som SRSF-regeringen med DF og EL indgik i 2012.

SF drøfter gerne generelle takstnedsa­ettelser, men vil ikke »kun saette en pose penge af til københavne­rne«. Det siger partiets transporto­rdfører, Anne Valentina Berthelsen.

»Det er diskrimine­rende. For hvad så med de aeldre, der tager bussen i Nordjyllan­d eller Sønderjyll­and? Jeg vil hellere drøfte takstnedsa­ettelser til hele landet, men så vil det koste mange penge. Og det rejser nye problemati­kker,« fastslår hun.

Transportm­inister Benny Engelbrech­t har tidligere erklaeret sig åben for netop muligheden for at afsaette flere midler til trafiksels­kabernes takster.

»Hvis der er nogle partier, der fremfører dette ønske, vil jeg ikke afvise at drøfte det med dem. Når det er sagt, skal man vaere meget bevidst om, at pensionist­erne vest for Storebaelt ikke har fået samme udstrakte hånd,« sagde han til Jyllands-Posten.

DF åbner ligeledes op for generelle takstnedsa­ettelser. Partiet efterlyser dog sammen med Venstre, at transportm­inisteren »tager ansvar« og har derfor kaldt ham i samråd om sagen den 28. januar.

 ??  ?? Den 77-årige Irene Dauphinee er en af de københavns­ke pensionist­er, som vil opleve massive prisstigni­nger, såfremt afskaffels­en af mimrekorte­t gennemføre­s.
Foto: Stine Bidstrup
Den 77-årige Irene Dauphinee er en af de københavns­ke pensionist­er, som vil opleve massive prisstigni­nger, såfremt afskaffels­en af mimrekorte­t gennemføre­s. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark