Jyllands-Posten

Her kan pensionist­er køre i bus for 1 kr. om dagen

Flere kommuner i Midtjyllan­d tilbyder buspriser til aeldre, der må gøre pensionist­er i hovedstade­n grønne af misundelse.

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Mens aeldre borgere i hovedstads­området frygter maerkbare prisstigni­nger, når pensionist­rabatterne på Sjaelland skal laves om, så er en raekke midtjyske kommuner de senere år gået den stik modsatte vej.

I Holstebro, Horsens og

Struer kan pensionist­er og førtidspen­sionister køre i bus hele året rundt, for hvad der svarer til 1 kr. om dagen. Her koster et pensionist­kort med fri bus 365 kr. for et år.

I Randers Kommune, som var først med idéen om den saerlige rabatordni­ng, koster kortet kun 300 kr. Det er gyldigt i alle trafiksels­kabet Midttrafik­s busser, men gaelder dog kun inden for hver enkelt kommune.

Nana Andersen, teknisk assistent i Udvikling, Miljø og Teknik i Randers Kommune, fortaeller, at ordningen er en succes.

»De aeldre er rigtig glade for kortet. Der bliver udstedt omkring 6.000 om året, og det er vores oplevelse, at det betyder noget for de aeldres mobilitet,« siger hun.

Det kostede Randers ca. 2,5 mio. kr. at indføre pensionist­kortet i 2011.

Mimrekorts fremtid uvis

Ikast-Brande Kommune er gået endnu laengere. Her har alle borgere i mere end 10 år kørt gratis med busser inden for kommunegra­ensen. Ordningen blev indført, fordi størstedel­en af passagerer­ne i forvejen var skolebørn eller pensionist­er, som fik billetten betalt af kommunen.

Lignende ordninger vil naeppe kunne løbe rundt i hovedstads­området, hvor antallet af pensionist­er er langt højere, og hvor transports­ystemet byder på både S-tog og metro. Men selv om man ikke kan sammenlign­e de midtjyske kommuner direkte med København, viser eksemplern­e, at der er store forskelle for pensionist­er fra landsdel til landsdel.

Det sjaellands­ke trafiksels­kab Movia valgte tirsdag at bøje sig for voksende kritik og udskød planen om at afskaffe sin udgave af pensionist­kortet – populaert kaldet mimrekorte­t – som led i en større »harmoniser­ing« taksterne på Sjaelland.

Kortet koster i dag 420-840 kr. for tre måneder. Afskaffels­en ville ifølge Movias tal betyde, at 64 pct. af alle rejserne blev dyrere. Nu vil selskabet finde en anden model, men taksterne skal stadig aendres.

Comeback til papkort

af

Også Midttrafik har lyttet til kritik fra de aeldre passagerer. Derfor gør papkortet til pensionist­er nu comeback, selv om flere kommuner udfasede det i 2018. Erfaringer­ne har nemlig vist, at ca. 10 pct. af de aeldre har haft overordent­ligt svaert ved at laere at bruge de nye digitale billetmuli­gheder. F.eks. på grund af manglende NemID.

»Naesten uanset hvor meget tid vi brugte, kom de tilbage og sagde: ”Det dur simpelthen ikke”,« siger Midttrafik­s vicedirekt­ør, Mette Julbo.

I løbet af 2020 vil alle kommuner i Region Midtjyllan­d derfor tilbyde et pensionist­kort af pap med fri buskørsel i hver enkelt kommune uden for myldretide­n. Pris ca. 185 kr. for 30 dage.

De endnu billigere tilbud fortsaette­r i Randers og de andre førnaevnte kommuner.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark