Jyllands-Posten

Brexit-effekten: Fem gange så mange danskere har søgt om britisk statsborge­rskab

Tusindvis af danskere har gjort Storbritan­nien til deres hjem. For at vaere på den helt, helt sikre side efter brexit vaelger en stigende del af dem at blive britiske statsborge­re.

- MADS BONDE BROBERG mads.bonde@jp.dk

Brexit har fået danske Philip Norstrand, der bor i England, til »at bide i det sure aeble« og søge om britisk statsborge­rskab.

Han var det helst foruden, men vil gerne vaere 100 pct. sikker på at bevare alle rettighede­r, når Storbritan­nien i naeste uge forlader EU. Og han er ikke alene. Der er siden brexit-afstemning­en i 2016 sket en femdobling i antallet af statsborge­rskabsansø­gninger fra danskere.

»Brexit blev stadig mere reelt, og så søgte vi om det. Først søgte vi til børnene og bagefter til os selv,« siger den 45-årige Philip Norstrand, der har dansk kone og to døtre på 10 og 13 år.

I de tre år før folkeafste­mningen den 23. juni 2016 søgte kun 258 danskere om at blive britiske statsborge­re. I de tre år efter var det 1.326, viser tal, som det britiske indenrigsm­inisterium har fundet til Jyllands-Posten.

Tallene er p.t. kun opgjort til og med juni 2019 og vil vaere højere end de 1.326, når man medtager alle de ansøgninge­r, der er indkommet i det seneste halve år, hvor det i stigende grad er blevet cementeret, at brexit vil blive gennemført. Ikke mindst fordi brexitfork­aemperen Boris Johnson i juli blev premiermin­ister efter Theresa May og i december fik en stor sejr ved et nyvalg.

Når Philip Norstrand taler om at »bide i det sure aeble«, skyldes det, at han er tilhaenger af den europaeisk­e tanke om, at borgerne kan slå sig ned på tvaers af EU’s medlemslan­de.

»Nu melder Storbritan­nien sig ud af den tanke,« bemaerker han.

Briterne forlader EU naeste fredag, og dermed forsvinder danskeres automatisk­e ret til at bo i Storbritan­nien, også selv om de som Philip Norstrand har boet der i over 10 år.

Har betalt over 50.000 kr. i gebyrer

Man kan godt sikre sig med en saerlig brexitopho­ldstillade­lse kaldet settled status, som både er gratis og lettere at få end statsborge­rskab. Den har 13.300 danskere søgt, hvilket løst sat er i omegnen af halvdelen af danskerne i landet. Man kan i en overgangsp­eriode til mindst den 31. december få papirerne i orden.

Men for Philip Norstrand og mange andre raekker settled status ikke.

»Der er nogle usikkerhed­smomenter. Eksempelvi­s kan man miste sin status, hvis man bor et vist antal år uden for Storbritan­nien,« siger han, der bor naer den verdensber­ømte universite­tsby Oxford.

Man får bare en e-mail om, at man er godkendt. Vi mener, at alle skal have et fysisk bevis. ELSE KVIST, DANSKER BOSAT I LONDON, OM USIKKERHED­EN, HVIS MAN IKKE FÅR BRITISK STATSBORGE­RSKAB

Han arbejder i den farmaceuti­ske sektor, mens hans kone underviser på et universite­t. De holder af det internatio­nale miljø i Storbritan­nien.

»Der er lidt højere til loftet,« siger Norstrand, hvis familie har brugt omkring 6.000 pund (53.000 kr.) på de fire statsborge­rskaber.

Knap 2,8 EU-borgere ud af mere end 3 mio. EU-borgere i landet har søgt om den gratis løsning, settled status.

»EU-borgere er vore venner, familie og naboer, og vi saetter pris på det store bidrag, de har givet til vort land,« siger immigratio­nsminister Brandon Lewis i en skriftlig udtalelse, hvor han også understreg­er, at »Storbritan­nien er deres hjem«.

Men forsikring­erne beroliger altså ikke alle. Heller ikke Else Kvist fra London, som også vil søge om britisk statsborge­rskab. Hun er med i borgerrets­gruppen New Europeans og forstår godt de danskere, der vil eliminere alle usikkerhed­er og derfor går efter fuldt britisk statsborge­rskab.

Bl.a. er der ifølge hende forvirring om en regel om, at man mister sin settled status, hvis man bor fem år uden for Storbritan­nien. Nogle advokater siger, at en weekendtur til London er nok til at bevare sin status, andre at man skal flytte til landet. Det er heller ikke betryggend­e, at man kun får elektronis­k svar på sin ansøgning, mener hun.

»Man får bare en e-mail om, at man er godkendt. Vi mener, at alle skal have et fysisk bevis, f.eks. et officielt grønt kort,« siger Else Kvist: »Det er bedre end at gå rundt med en udskrift af en e-mail.«

New Europeans kraever også, at opholdsreg­lerne gøres til en ”tungere” kategori af britisk lovgivning, så de er mere fastlåste, og vil gerne aendre ordlyden fra at »ansøge« til bare at »registrere« sig.

»Det er noget psykisk. Jeg tror, at de fleste vil have det okay med at registrere sig, men nu skal man søge om ret til at bo i det land, hvor man har boet i mange år,« siger Else Kvist, som har boet 28 af sine 48 år i London.

Vil have ro i maven

Syd for London i Stoneleigh, Surrey, bor Dorthe Skjødt Gilbert, der oprindelig­t er fra Kalundborg, laeste fransk på universite­tet i København og senere, i Bruxelles, blev kaerester med en englaender. De flyttede sammen, fik to børn, og nu har hun efterhånde­n boet 21 år i England. I juleferien søgte hun om statsborge­rskab efter at have bestået en sprogtest og en vidensprøv­e om britiske forhold. Årsagen er også her brexit. »Det er begrundels­en,« siger hun.

Dorthe Gilbert er 50 år, arbejder deltid som advokatsek­retaer i London og er en af dem, der først har »fået fingeren ud«, som hun siger, nu da brexit er lige oppe over. Hun mener, at et statsborge­rskab giver ro i maven, uanset hvad der sker.

»Jeg har boet herovre i mange år, og der har aldrig vaeret problemer. Men man ved aldrig, hvad der sker. Hvis man kigger på Donald Trump i USA, så har han jo aendret mange ting, som ellers lå fast. Jeg ved ikke, om det sker herovre,« siger hun.

»Jeg får en sikkerhed. De kan ikke komme og begynde at lave noget om, for jeg er statsborge­r. Der har vaeret så mange rygter om, hvad der kan ske med EU-borgerne, men som britisk statsborge­r vil jeg have sikkerhed,« forklarer Dorthe Gilbert, der ikke regner med at flytte til Danmark igen.

Men hun vil beholde sit danske statsborge­rskab og får fremover dobbelt statsborge­rskab. Det blev muligt i 2015, så man behøver ikke at opgive sit danske statsborge­rskab for at blive brite. Uden regelaendr­ingen havde Dorthe Gilbert formodentl­igt valgt at leve med usikkerhed­en, for det danske vil hun aldrig slippe:

»Det er min baggrund, det er min barndom. Nu har jeg desvaerre ikke en specielt stor familie. Men det er der, jeg kommer fra, og der, mit hjerte er, og jeg elsker at komme til Danmark.«

Dorthe Gilbert er glad for livsstilen og humoren i England. Og for den anonymitet, man har i sådan et stort land. Bortset fra at hun ikke kunne stemme, har hun aldrig oplevet problemer ved at vaere EUborger fremfor brite og derfor ikke søgt om nyt statsborge­rskab før nu. Ud over prisen på 1.500 pund (13.000 kr.) har det vaeret besvaerlig­t at indsamle de nødvendige dokumenter i et land uden cpr-system, hvor myndighede­rne ikke taler sammen.

Hun var efter eget udsagn i chok, da et flertal af vaelgerne i 2016 stemte for brexit. Dorthe Gilbert havde helst vaeret det hele foruden og kommer ikke til at juble naeste fredag, når klokken slår 23, og Storbritan­nien forlader EU.

»Det er ikke noget, jeg vil fejre. Det skal forbigås i stilhed.«

 ??  ?? Else Kvist er med i borgerrets­gruppen New Europeans og var før jul i Bruxelles for at gøre opmaerksom på de problemer, hun ser for EU-borgere i Storbritan­nien. Foto: Isabel Infantes
Else Kvist er med i borgerrets­gruppen New Europeans og var før jul i Bruxelles for at gøre opmaerksom på de problemer, hun ser for EU-borgere i Storbritan­nien. Foto: Isabel Infantes

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark