Jyllands-Posten

Haervaerks­sigtet »nabo« står bag klage i Skagen

Frederiksh­avn Kommune overdriver omfanget haervaerke­t mod klitterne ved Skagen Sønderstra­nd, lyder påstanden fra to sigtede i sagen.

- JACOB HAISLUND jacob.haislund@jp.dk

Det er de to personer, som er sigtet for groft haervaerk mod de fredede klitter ved Skagen Sønderstra­nd, der har klaget over Frederiksh­avn Kommunes plan for genopretni­ngen af dem.

Det fremgår af dokumenter i sagen, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i hos Fredningsn­aevnet.

Klagerne har opsaettend­e virkning, hvorfor Frederiksh­avn Kommunes arbejde med at genetabler­e området er sat i bero.

Miseren begyndte, da toppen af klitterne blev skraellet af med en gummiged og skubbet ned på selve stranden tidligt om morgenen lørdag den 26. oktober. Birgit S. Hansen (S), borgmester i Frederiksh­avn Kommune, fastslog i dagene efter ugerningen, at klitterne ville blive genetabler­et, og ønskede gerningsma­endene stillet til ansvar, for »det skal man bare ikke slippe af sted med«.

To personer blev i november sigtet i sagen.

Ifølge Frederiksh­avn Kommune er det et areal på ca. 1.300 kvm, som er blevet skamferet, og kommunen vurderer, at mellem 3.000 og 3.500 kubikmeter sand er blevet skraellet af toppen på klitterne. Kommunen anslår, at det vil koste op til 500.000 kr. at genetabler­e området.

Det er netop de vurderinge­r – omfanget af sagen, hvori der er nedlagt navneforbu­d – der i to saerskilte klager bliver påklaget af de to sigtede, uden at de i øvrigt vedkender sig nogen skyld. Hvis de sigtede bliver kendt skyldige, risikerer de at skulle betale omkostning­erne til genopretni­ngen.

»Ikke teknisk muligt«

Advokat Rasmus Amandusson påklager på vegne af den ene sigtede i sagen, at vedkommend­e er »nabo til anlaegsomr­ådet«, men ikke er blevet hørt i forbindels­e med genopretni­ngsplanen, som Fredningsn­aevnet godkendte i december.

»Samtidig er det en skaerpende omstaendig­hed, at kommunen har afgivet fejlagtige oplysninge­r i sagen til Fredningsn­aevnet samt til Kystdirekt­oratet og pressen, idet kommunen gør gaeldende, at en gummiged har flyttet 3.000–3.500 kubikmeter fra klittoppe ud på stranden den 26. oktober 2019,« skriver advokaten.

Klageren har regnet på, hvor meget sand en gummiged kan flytte i minuttet, og »det er ikke teknisk muligt med en gummiged at kunne nå at foretage denne flytning, som ifølge politirapp­ort/overvågnin­g har vaeret på lokalitete­n i ca. 65 minutter«, lyder påstanden.

En landmåling, som de sigtede har fået foretaget, konkludere­r, at ca. 806 kvm er blevet beskadiget. Ifølge denne landinspek­tør er ca. 200250 kubikmeter sand – altså under en tiendedel af Frederiksh­avn Kommunes vurdering – blevet »skubbet frem mod stranden«, skriver klagerne.

Dette fremhaever advokat Bjarne Damm Johansen ligeledes i en klage på vegne af den anden sigtede i sagen.

»Min klient er part i denne sag, da (...) det er kommunens hensigt, at omkostning­erne til reetableri­ng af det pågaeldend­e område vil blive søgt hos bl.a. min klient,« skriver han og påtaler, at hans klient ikke er blevet hørt.

»Der er givet tilladelse til reetableri­ng med ca. 3.000 m3 sand. (...) Omfanget overstiger langt den maengde, der reelt kan vaere tale om.«

Måneders sagsbehand­ling

Fredningsd­ommer Niels Bjerre fortaeller til JyllandsPo­sten, at oplysninge­r fra Frederiksh­avn Kommune er blevet lagt til grund ved Fredningsn­aevnets godkendels­e af genopretni­ngsplanen, men ikke efterprøve­t yderligere.

Birgit S. Hansen står fast på oplysninge­rne og forklarer, at kommunens vurdering af haervaerke­ts omfang beror på bl.a. dronefotos og besigtigel­ser af klitterne før og efter haervaerke­t.

»Det er fagfolk herfra, som har vurderet det,« siger hun.

Der er også hentet bistand fra en ekstern landinspek­tør, oplyser Frederiksh­avn Kommune og tilføjer, at omkostning­erne på 500.000 kr. til reetableri­ngen er et prismaessi­gt estimat. Der er endnu ikke rejst erstatning­skrav.

Foruden sagens fysiske omfang udfordrer de to sigtede også kommunens økonomiske overslag på 500.000 kr. til genetabler­ingen. Den sigtede »nabo« har i sin klage indhentet tilbud fra »en entreprenø­r, der oplyser, at der skal bruges en arbejdsdag for at laegge sandet tilbage, hvilket vil koste kr. 10.000 plus moms«, står der i klagen.

Sagen ligger nu hos Miljøog Fødevarekl­agenaevnet i Naevnenes Hus, som i en orienterin­g til sagens parter den 14. januar vurderede at »kunne faerdigbeh­andle sagen inden for otte måneder«.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark