Jyllands-Posten

Djursland kan komme i spil til en Kattegat-bro

Undersøgel­sen af en fast forbindels­e over Kattegat skal også se på en mulig forbindels­e fra Sjaellands Odde til Djursland. Det skaber begejstrin­g i Norddjurs Kommune og hos borgmester Jan Petersen (S).

- LARS FROM lars.from@jp.dk

En Kattegat-bro fra Sjaellands Odde til Djursland er måske ikke helt så utopisk, som det lyder.

Transportm­inister Benny Engelbrech­t vil i den forundersø­gelse, der allerede er i gang, også have undersøgt muligheden for at etablere en Kattegat-forbindels­e fra Sjaellands Odde til Djursland, og det lyder »rigtig spaendende og positivt«, siger borgmester Jan Petersen (S) fra Norddjurs Kommune.

»Det kan blive rigtig godt for Djursland, men det vil også få store infrastruk­turmaessig­e konsekvens­er. Det handler jo om både vej og jernbane,« konstatere­r Jan Petersen.

Han glaeder sig samtidig over, at der nu åbnes op for at undersøge en anden mulighed end den linjeførin­g over Samsø, der hidtil har vaeret den eneste linjeførin­g, man har debatteret.

Hans kollega i Syddjurs Kommune, Ole Bollesen (S), har også laenge efterlyst bedre trafikforb­indelser til Djursland og synes, det lyder spaendende, »hvis det ikke lige ramler igennem Mols Bjerge«, som han forklarer.

»Jeg ved ikke, om det kan komme til at handle om Nord- eller Syddjurs, men det er vel det, man nu skal undersøge. Men hvis det kommer til at gå gennem et meget smukt landskab, vil vi ikke vaere interesser­ede,« siger Ole Bollesen.

Han tvivler til gengaeld på, at bundforhol­d og jordbund omkrig Djursland vil vaere ligeså egnede som forholdene omkring Samsø.

»Så jeg ved ikke, om jeg kunne forestille mig en Kattegat-bro her,« siger han.

Aarhus siger o.k.

I Aarhus Kommune føler borgmester Jacob Bundsgaard (S) sig overbevist om, at Kattegat-forbindels­en kommer:

»Det giver god samfundsma­essig mening og vil give enorme gevinster. Og hvis der er behov for at undersøge forskellig­e linjeførin­ger –også til Djursland – så tager vi gerne det med. Kattegatbr­oen skal gå der, hvor flest mennesker får gavn af den. Så laenge det er praemissen, kan man laegge den hvor som helst, selv om jeg tror, det vil vaere mest hensigtsma­essigt med en landfast forbindels­e syd for Aarhus,« siger Jacob Bundsgaard.

Han tror, at en fast forbindels­e over Kattegat vil kunne stå klar omkring 2035.

Samtidig peger Bundsgaard, der både er Aarhusborg­mester og formand for kommunerne­s forening, KL, på, at de økonomiske muligheder for bygge en fast forbindels­e i dag er langt bedre end for blot 5-10 år siden.

»Det er bl.a. noget, som pensionska­sserne har vist interesse for,« siger Jacob Bundsgaard.

Hos Dansk Industri er direktør Michael Svane fra DI Transport også optimist. Ikke mindst omkring økonomien. Han mener, at et godt bud vil vaere, at man kan bygge en ren vejforbind­else for omkring 40 mia. kr., mens det vil koste 42-45 mia. kr. at bygge jernbanefo­rbindelsen. Det vil angiveligt give en samlet pris på 8590 mia. kr. Dermed kan man – inklusive en mindre reserve – formentlig lande på under 100 mia. kr. for hele projektet.

Djursland undersøgt i 2008

Hidtil har man naesten udelukkend­e talt om en fast forbindels­e fra Sjaelland til Jylland via Samsø.

Ifølge Transport- og Boligminis­teriet stammer idéen om en linjeførin­g mellem Sjaellands Odde og Djursland fra den screening, som konsulentv­irksomhede­n Niras udarbejded­e for Transportm­inisteriet i 2008. De efterfølge­nde strategisk­e analyser fra 2015 og 2018 har alene vurderet en linjeførin­g mellem Røsnaes og Hou via Samsø.

Linjeførin­gen mellem Sjaellands Odde og Djursland indgår denne gang i de indledende linjeførin­gsoverveje­lser. Senere vil man laegge sig fast på, hvilke linjeførin­ger der skal undersøges grundigere i forundersø­gelsen, der skal vaere faerdig i 2021.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark