Jyllands-Posten

Rigsretssa­g mod Donald Trump er begyndt i USA's splittede Senat

Sagen mod praesident Donald Trump er fra starten praeget af intens polemik mellem parterne.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Tirsdag aften dansk tid skrev John Roberts sig ind i amerikansk parlamenta­risk historie, da højesteret­spraesiden­ten åbnede forhandlin­gerne i rigsretssa­gen mod praesident Donald Trump i Senatet på Capitol Hill.

Det er de 100 medlemmer af Senatet, hvor Republikan­erne har flertal, som udgør juryen i sagen.

Anklagerne mod Trump går på embedsmisb­rug i forbindels­e med praesident­ens forsøg på sidste år at presse Ukraine til at åbne undersøgel­ser, der kunne skade hans hjemlige politiske modstander­e i Det Demokratis­ke Parti.Trump anklages også for at have lagt hindringer i vejen for Kongressen­s efterforsk­ning, bl.a. ved at forhindre afhøring af vidner.

Netop spørgsmåle­t om nye vidner er det mest spraengfar­lige emne i forhold til sagens videre forløb.

Fra republikan­sk side laegger man op til et kort forløb, hvor Senatet allerede i slutningen af denne måned – eller allerførst i naeste – afgør skyldsspør­gsmålet uden at inddrage yderligere vidner.

Ifølge Republikan­ernes majoritets­leder i Senatet, Mitch McConnell, sikrer denne fremgangsm­åde »en struktur, som er fair, afbalancer­et og flugter med tidligere fortilfael­de«.

Det ville gøre det muligt for Trump at holde sin årlige tale om nationens tilstand, programsat til den 4. februar, uden at have retssagen haengende over hovedet.

Men ifølge Demokrater­nes ordfører, Chuck Schumer, tvinger flertallet­s regler »Senatet til at haste afsted så hurtigt som muligt, og gør det så svaert som muligt at fremskaffe beviser«.

Demokrater­ne kraever en raekke vidner indkaldt, bl.a. den tidligere nationale sikkerheds­rådgiver John Bolton, der menes at sidde inde med førstehånd­sviden om Ukraine-affaeren.

Det er kun tredje gang, at en amerikansk praesident bliver stillet for en rigsret. Det er tidligere overgået Andrew Johnson i 1860’erne og Bill Clinton i 1990’erne – ingen af dem blev dømt.

Donald Trump vil detailstyr­e USA’s handel

 ??  ?? Den republikan­ske leder i Senatet, Mitch McConnell, spiller en central rolle i forsøget på at sikre en hurtig frifindels­e af praesident Donald Trump. Foto: Reuters
Den republikan­ske leder i Senatet, Mitch McConnell, spiller en central rolle i forsøget på at sikre en hurtig frifindels­e af praesident Donald Trump. Foto: Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark