Jyllands-Posten

WHO holder krisemøde om dødeligt virus

Verdenssun­dhedsorgan­isationen skal afgøre, om udbrud i Kina udgør en internatio­nal sundhedskr­ise.

- MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent marie.l.albers@jp.dk

Det var en forurolige­nde bekraeftel­se, der mandag lød fra de kinesiske sundhedsmy­ndigheder, som de seneste uger har indsamlet informatio­ner om et nyopdaget sars-lignende virus.

Ja. Virusset smitter mellem mennesker.

Dermed er risikoen for spredning betydeligt større, end hvis smitten kun fandt sted fra dyr til mennesker.

Selv om flere eksperter stadig peger på, at 2019-nCov, som virusset officielt hedder, på nuvaerende tidspunkt ikke ser ud til at vaere naer så farligt som sars, har meldingen fra Kina ført til, at Verdenssun­dhedsorgan­isationen,

WHO, har indkaldt til hastemøde onsdag for at tage bestik af situatione­n.

Der er stadig mange ubekendte og ubesvarede spørgsmål, som omverdenen endnu ikke har fået svar på, bl.a. hvor virusset praecist stammer fra, eksempelvi­s fra én bestemt type dyr.

Man kender heller ikke inkubation­stiden, det vil sige perioden, der går, fra et menneske er smittet med virusset, til det begynder at udvise symptomer.

WHO har ifølge nyhedsbure­auet Reuters allerede sendt instrukser til hospitaler verden over om, hvordan de kan forebygge og kontroller­e for virusset.

Flere lande, herunder USA, Japan, Thailand, Singapore og Sydkorea, har allerede taget sagen i egen hånd og øget screeninge­n af passagerer, som har vaeret om bord på fly fra Wuhan i Kina, hvor virusset blev opdaget.

Australien har ligeledes meddelt, at Sydneys internatio­nale lufthavn fra torsdag vil begynde saerlige screeninge­r af fly, der kommer direkte fra Wuhan.

Flere smittetilf­aelde ventes

Ved onsdagens møde i WHO skal eksperter fastlaegge, hvorvidt virusset udgør en såkaldt internatio­nal sundhedskr­ise.

WHO skriver på sin hjemmeside, at det daekker over »en ekstraordi­naer begivenhed, som udgør en folkesundh­edsrisiko i andre lande gennem internatio­nal spredning af sygdommen, og som potentielt kraever et koordinere­t internatio­nalt svar«.

WHO vil således vurdere situatione­ns alvor. Alt efter hvilken udmelding den internatio­nale sundhedsor­ganisation kommer med, kan det føre til, at myndighede­r verden over får brug for at tage nye og strammere forholdsre­gler i brug for at daemme op for smitten. over 11.000 mennesker livet.

Senest blev ebola-udbruddet i den nordøstlig­e del af DR Congo erklaeret for en »folkesundh­edsmaessig krisesitua­tion af internatio­nal betydning«, som det hedder på officielt WHO-sprog, i sommeren 2019.

Tirsdag eftermidda­g nåede dødstallet op på seks personer, mens over 300 er blevet smittet med virusset i Kina, heraf størstedel­en i Wuhan.

Enkelte smittetilf­aelde er også konstatere­t i lande som Thailand, Japan og Sydkorea.

»Flere tilfaelde kan ventes i de kommende dage – i andre dele af Kina og muligvis i andre lande,« siger WHO-talsmand Tarik Jasarevic ifølge Ritzau.

I Danmark er der endnu ikke taget ekstraordi­naere foranstalt­ninger i forhold til udbruddet. Statens Serum Institut følger nøje med i udviklinge­n og WHO’s anbefaling­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark