Jyllands-Posten

Den dag USA’s militser raslede med våbnene i det hvide oprørs by

En frygtet voldelig konfrontat­ion udeblev, da over 20.000 demonstran­ter, mange bevaebnede til taenderne, mandag protestere­de mod strengere våbenlove i Virginia.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Skaeg, solbriller med spejlglas, skudsikre veste og skydevåben, naturligvi­s, masser af skydevåben.

I det kolde vintersols­kin mindede gaderne i centrum af staten Virginias hovedstad om en mobiliseri­ng af arméen til en foreståend­e krig.

Overalt var der maend, og enkelte kvinder, i kaki, mange med drabeligt udseende rifler og halvautoma­tiske våben, der lignede rekvisitte­r fra Syrien eller Libyen snarere end noget, man burde promenere med på gaderne ved Capitol-bygningen, der ligger på en høj i en park midt i det kønne Richmond.

Militsgrup­per fra en raekke stater i det østlige og midtvestli­ge USA var mandag draget til Virginia, og en del af dem defilerede rundt i raekke og på geled, som var de på vej ud mod en imaginaer front på den anden side af de velfrisere­de forretning­sstrøg i denne by med en kvart million indbyggere.

Anledninge­n til al ståhejen var at finde inde i Virginias Capitol, der huser delstatens parlament, hvor Demokrater­ne sikrede sig flertallet i lokalvalge­t i november sidste år.

Det flertal blev skabt bl.a. på løfter om at stramme statens våbenlovgi­vning. De nye regler skal sikre bedre kontrol med semiautoma­tiske våben og forhindre, at private opbygger veritable våbenlagre ved at laegge begraensni­nger på, hvor ofte man kan anskaffe sig et nyt skydevåben.

Men Virginia er politisk og befolkning­smaessigt en meget sammensat stat, som straekker sig fra hovedstade­n Washington­s velhavende, sydlige forstaeder, hvor centrum-venstre-kraefter dominerer, over mere end 110.000 kvadratkil­ometer mod syd og vest, herunder store landområde­r og mindre byer, hvor konservati­ve synspunkte­r står staerkt.

I disse dele af staten, og bredt blandt mange republikan­ske vaelgere, har man en ganske anden opfattelse af, hvilken vej man bør gå i våbenlovgi­vningen – og i mange andre af livets forhold.

»Våben redder liv,« stod der på de orange klistermae­rker, som en stor del af deltagerne i manifestat­ionen bar, og Richard Pierre, en af de anslået ca. 22.000 våbenglade aktivister, som havde taget turen til Richmond, udlagde gerne budskabet.

»Hvis man virkelig ville sikre ro og orden, skulle man afskaffe de områder, hvor man ikke må baere våben,« lød det fra Richard Pierre, der kommer fra statens sydlige ende.

»Der er flere våben end i en krigszone, men se, hvor fredeligt her er,« siger Richard Pierre og peger på grupper af aktivister, der slikker solskin i demonstrat­ionens udkant.

Det hvide oprørs by

Richmond indtager en saerlig plads i historien – og mytologien – om de amerikansk­e sydstater.

Det var her i byen, at konføderat­ionen, sammenslut­ningen af rebelske sydstater, der ønskede at opretholde slaveriet, havde sin hovedstad, og Richmond er stadig hjemsted for en raekke kontrovers­ielle rytterstat­uer med krigeriske sydstatsle­dere.

Mange havde derfor frygtet, at mandagens manifestat­ion ville udarte a la optøjerne i universite­tsbyen Charlottes­ville, også i det sydlige Virginia, i august 2017.

Dengang marcherede højreekstr­emister under racistiske og antisemiti­ske paroler, og det hele endte i voldelige sammenstød, der kostede en kvindelig moddemonst­rant livet.

En gentagelse ville tage sig saerligt kedeligt ud netop mandag i denne uge, hvor nationen fejrede Martin Luther King Day til minde om det sorte borgerrets­ikon myrdet i 1968.

Lykkeligvi­s åndede alt ro og fred i Richmond, trods det massive opbud af våben; der var umiddelbar­t ingen racistiske slogans at se, og antallet af sydstatsfl­ag og -symboler var minimalt.

Dagene op til manifestat­ionen var ellers fyldt med dystre advarsler om risikoen for en vaebnet konfrontat­ion i forbindels­e med massemødet.

Flere af de grupper og militser, der deltog mandag, er kendt for højreekstr­eme sympatier, og på internette­t kunne man finde feberhede spekulatio­ner om, at manifestat­ionen ville blive gnisten, der antaendte en ny amerikansk borgerkrig.

Forbundspo­litiet, FBI, anholdt i sidste uge mindst tre højreradik­ale aktivister, ifølge amerikansk­e medier medlemmer af en ekstremist­isk gruppe, der har diskuteret planer om overfald på jøder og sorte amerikaner­e og angiveligt ville bruge et fingeret angreb på demonstrat­ionen til at antaende »en racekrig«.

Forsvar mod regeringen

Den mest åbenbare politiske meningstil­kendegivel­se under mandagens manifestat­ion fandt sted ved talrige souvenirki­osker, der tilbød hele udtraekskl­averet af Donald Trump-udstyr.

Men selv om Trump er ubetvivlel­igt popu

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark