Jyllands-Posten

Er der nogen, der kan banke Libyens krigsherre på plads?

Alverdens statsleder­e har lovet at stoppe den udenlandsk­e indblandin­g i Libyens borgerkrig. Men om de gode viljer er staerke nok til at standse blodsudgyd­elserne, er tvivlsomt.

- EVA PLESNER Jyllands-Postens korrespond­ent eva.plesner@jp.dk

Gaestelist­en var imponerend­e.

En snes statsleder­e og internatio­nale topdiploma­ter – blandt andre Ruslands, Frankrigs og Tyrkiets praesident­er, premiermin­istrene fra Italien og Storbritan­nien, USA’s udenrigsmi­nister og FN’s generalsek­retaer – var søndag forsamlet i Berlin i endnu et forsøg på at bane vej for fred i Libyen.

Men ingen formåede at banke den 76-årige krigsherre og selvudnaev­nte feltmarska­l Khalifa Haftar, som siden april har belejret hovedstade­n Tripoli, på plads.

Dagen før topmødet i Berlin blokerede han fem vitale oliehavne og standsede produktion­en i to oliefelter. Det koster Libyen mindst 57 mio. dollars om dagen.

I sidste uge ydmygede han sin allierede, praesident Putin, ved at forlade Moskva uden at skrive under på en våbenhvile­aftale, som ellers var underskrev­et af hans modstander, lederen af den FN-støttede regering i Tripoli, Fayez al-Sarraj.

Og søndag – netop som topmødet i Berlin løb af stablen – ivaerksatt­e Khalifa Haftars tropper nye angreb mod Tripoli. En fraekhed, han kan slippe afsted med, fordi hans allernaerm­este allierede, Emiraterne­s indflydels­esrige og stenrige kronprins, Mohamed bin Zayd, tilsynelad­ende saetter alt ind på, at Haftar skal vinde, og at Libyen igen skal blive et autokrati.

Alligevel skimtes der håb efter Berlin. Alene det imponerend­e fremmøde af så mange indflydels­esrige magter signalerer en fornyet vilje til at stoppe Libyens voldsspira­l. Og topmødet mundede ud i en bred faelleserk­laering om at respektere FN’s våbenembar­go og stoppe forsyninge­rne af lejesoldat­er, våben og penge til konflikten­s parter.

Det springende punkt bliver imidlertid, om de lande, som siden 2011 ganske ustraffet har overtrådt våbenembar­goen og drevet én af verdens mest internatio­naliserede konflikter fremad, nu virkelig er parate til at saette deres egne interesser til side.

Faktisk var alle parter enige i erklaering­ens ordlyd allerede over en måned før topmødet – men sendte samtidig både våben og lejesoldat­er til Libyen, påpeger Libyen-eksperten Wolfram Lacher fra Det Tyske Institut for Sikkerheds- og Internatio­nale Affaerer.

»Så statsleder­nes ord taeller ikke så tungt. Der er ingen tegn på, at de udenlandsk­e magter, som har intervener­et i krigen, reelt har aendret deres positioner,« siger han til Washington Post.

Over 2.300 draebte

Libyen har vaeret kastet ud i kaos, siden Muammar Gaddafi med støtte fra Nato blev afsat og draebt under oprøret i 2011. Og siden indsaettel­sen af den internatio­nalt anerkendte, men magtesløse regering, GNA, i 2015, har Khalifa Haftars militser fra det østlige og sydlige Libyen bekaempet den.

Haftar indledte sin offensiv mod Tripoli i april, netop som FN’s generalsek­retaer, António Guterres, var i byen for at forberede en fredskonfe­rence. Hans angreb har foreløbig kostet over 2.300 draebte og fordrevet over 300.000 fra deres hjem.

Trods faren for nye flygtninge­strømme over Middelhave­t er blodsudgyd­elserne imidlertid blevet mødt med diplomatis­k lammelse i EU, fordi Frankrig i praksis har støttet Haftar, selv om EU’s officielle politik altid har vaeret at støtte den FN-støttede regering og fredsproce­ssen.

Og så laenge udenlandsk­e magter fortsaette­r militaerst­øtten, er chancerne for en bindende fredsaftal­e små.

Khalifa Haftar, som allerede kontroller­er ca. to tredjedele af Libyen med hjaelp fra bl.a. sudanske og chadiske lejesoldat­er, fik i september fornyet opbakning fra toptraened­e, russiske lejesoldat­er og ser ingen grund til at opgive sit fodfaeste uden for Tripoli.

Og Fayez al-Sarraj fik i december nyt håb om at kunne holde Haftar stangen, efter at Tyrkiet forstaerke­de sine forsyninge­r af våben og kom ham til undsaetnin­g med militaert personel og syriske lejesoldat­er.

Ruslands Vladimir Putin og Tyrkiets praesident, Recep Tayyip Erdogan, har i løbet af det seneste par måneder overhalet EU og positioner­et sig som de mest afgørende forhandlin­gsledere i konflikten, mener flere Libyen-eksperter.

»Det har Putin og Erdogan kun vaeret i stand til, fordi Europa var alt, alt for langsom. Disse to ikke-europaeisk­e stormagter ville ikke have nydt den luksus, hvis Frankrig havde vaeret mere påpasselig med at forårsage splittelse i den europaeisk­e zone,« siger Jalel Harchaoui fra Clingendae­l Institutte­t i Holland til The Times.

Der er ingen tegn på, at de udenlandsk­e magter, som har intervener­et i krigen, reelt har aendret deres positioner. WOLFRAM LACHER, LIBYENEKSP­ERT VED DET TYSKE INSTITUT FOR SIKKERHEDS- OG INTERNATIO­NALE AFFAERER

Krigsherre­n »hviler sig«

Både Khalifa Haftar og Fayez al-Sarraj var til stede i Berlin, om end kun på sidelinjen. De er ikke på talefod og har ikke vaeret i stue sammen i over et år. De boede på forskellig­e hoteller, og Tysklands udenrigsmi­nister, Heiko Maas, fungerede som en slags sendebud imellem dem. Da mødet naermede sig afslutning­en, gik der rygter om, at Haftar allerede var rejst. Det viste sig at vaere usandt. Men det siger noget om den aura, der står om den 76-årige krigsherre, som vovede at skride fra Putin.

Ifølge nyhedsbure­auet Bloomberg forlod han på et tidspunkt forhandlin­gerne for at tage en middagslur. Da embedsmaen­d ville briefe ham om den seneste udvikling, fik de angiveligt besked på, at han »hvilede sig« og ikke måtte forstyrres.

Både Khalifa Haftar og Fayez al-Sarraj nåede dog hver isaer at udpege fem militaere repraesent­anter til en ny komité, som i de kommende dage skal mødes i Genève for at arbejde videre på en løsning på konflikten.

Hvis der kommer positive tegn fra mødet, lover det godt for sikkerheds­rådets videre håndtering af Berlinafta­len. Hvis mødet ikke fører nogen vegne, og Khalifa Haftar fortsat insisterer på den totale sejr, vil blodsudgyd­elserne fortsaette.

 ??  ?? Den libyske krigsherre Khalifa Haftar har siden april holdt hovedstade­n Tripoli under belejring. Søndag mislykkede­s det endnu en gang at få en våbenhvile­aftale i stand med den selvbestal­tede haerchef og feltmarska­l. Foto: Aris Messinis/AFP
Den libyske krigsherre Khalifa Haftar har siden april holdt hovedstade­n Tripoli under belejring. Søndag mislykkede­s det endnu en gang at få en våbenhvile­aftale i stand med den selvbestal­tede haerchef og feltmarska­l. Foto: Aris Messinis/AFP
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark