Jyllands-Posten

Psykolog: Vi stopper traumevand­ring ved at spørge

Selv om det den 27. januar er 75 år siden, at udryddelse­slejren Auschwitz blev befriet, viser to nye danske dokumentar­er skabt af børnebørn af Holocaust-overlevere, at tiden ikke laeger alle sår.

- JAMILLA SOPHIE ALVI jamilla.s.alvi@jp.dk

»Der var ikke meget kaerlighed i den familie. Den havde Hitler taget,« siger tvdokument­aristen Benjamin Fischerman­ns farfar i filmen ”Krigen der splittede min familie” som en slags forklaring på, hvorfor han ikke vil se sine tre aeldre søskende.

De overlevede alle krigen og kz-lejren, men deres søskendefo­rhold overlevede ikke en tilbageven­den til Danmark med en selvmordst­ruet mor og en aeldste søn, der over en nat skulle traede ind i rollen som familieove­rhoved.

Benjamin Fischerman­n er yngste barn i en familie med Holocaust-overlevere, der i årevis ikke har talt sammen. Og i filmen er han repraesent­ant for en ny generation, der ikke er bange for at traekke det usagte i familier frem i lyset. Det samme gør sig gaeldende i Susanne Kovács film ”De skygger vi arver”, hvor hun insisterer på en samtale med sin farmor om den fortid i kz-lejren Mauthausen, der har ligget som et usagt forbehold i relationen mellem farmor og barnebarn, der er barn af en dansk far og en tysk mor.

Se og laer

Det er to vigtige film, mener psykolog Anne Agerbo, der har specialise­ret sig i behandling målrettet traumeramt­e mennesker, og som superviser­er sundhedsfa­gligt personale, der arbejder med traumer. Hun er forfatter til bogen ”Fra offer til overlever – ACT med traumer”, der blandt andet er bygget på et tilbundsgå­ende interview med hendes egen farfar, der blev sendt i koncentrat­ionslejren Buchenwald.

»Begge film viser flere af de problemati­ske familiedyn­amikker, der sker i familier, hvor et ubearbejde­t traume spiller en dominerend­e rolle i familiens måde at vaere sammen på. Traumer stjaeler liv, hvis man ikke gør noget ved dem – og så er det underordne­t, om de stammer fra Holocaust, som i filmene her, andre folkedrab, flugt fra Syrien, ophold i flygtninge­lejre i Libanon eller skyldes et tab af et barn i en familie,« siger Anne Agerbo.

Traumer vandrer

Erfaringer fra Anden Verdenskri­g viser, at foraeldres ubearbejde­de krigstraum­er nedarves af både deres børn og børnebørn. Det betyder, at man kan aflaese kz-fangernes lidelser i de to følgende generation­er. Faenomenet kaldes transgener­ationelle traumer eller traumevand­ring, og det forebygges, ifølge Anne Agerbo, bedst med åben snak frem for tavshed. Konsekvens­erne af det modsatte er tydelige.

»Vokser børn op i en familie, hvor tavsheden er dominerend­e, samtidig med at barnet fornemmer utrygge stemninger og foraeldren­es angst, uden at få hjaelp til at forstå dette, vender barnet det indad som ”det er mig, den er gal med”. Hvis vi ikke

taler om fortidens lidelser, laerer vi ikke noget af dem. Vi bliver dermed ikke bedre til at hjaelpe nutiden og fremtidens traumeover­levere. Og det må vaere den bedste måde at nyttiggøre fortidens traumer på,« mener Anne Agerbo.

I nogle familier kommer traumeover­leveren til at udsaette andre for kraenkelse, som kan ligne dem, de selv har vaeret udsat for.

Det ses også i Susanne Kovács film ”De skygger vi arver”, hvor bedstefora­eldrene tager noget af den vold, de oplevede i kz-lejre, med sig hjem og gentager over for deres søn. Det er, ifølge Anne Agerbo, et velkendt mønster.

»I traumeramt­e familier kan det ofte se godt ud udadtil. Mor og far har et arbejde, men følelsesma­essigt er de muret inde, og angsten med tilhørende undgåelse er den gennemgåen­de sammenspil­sform,« siger Anne Agerbo.

Pladespill­er i hak

Bare at åbne posen og genfortael­le igen og igen er dog heller ikke vejen frem.

»Det skal bearbejdes for at kunne finde ro. Nogle familier havde Auschwitz på dagsordene­n morgen, middag og aften – som en pladespill­er, der var gået i hak. Der var ingen refleksion – i stedet blev børnene baerere af både foraeldren­es og deres egne traumer,« fortaeller hun.

Voldsomme skamfølels­er har også sat sig i nogle af de familier, der overlevede koncentrat­ionslejren­e. Og ses også i familier, der har vaeret igennem andre folkedrab, som f.eks. i Rwanda.

»De overtager et slags ekko af kraenkeren­s blik på dem. Nogle gemmer sig vaek, undlader at sige noget. Gør ikke noget vaesen af sig i samfundet. Den skam bliver så overlevere­t fra børn til børnebørn og skaber familier, hvor børn ikke laerer at se sig selv som vaerende vaerdifuld­e, hvor de lever i fortiden, og hvor de ikke kan afkode stemninger­ne. I sådanne familier ender børnene med at taenke, at det nok er dem, den er gal med.«

Men kan der ikke vaere en fordel i at laegge noget bag sig og undlade at rippe op i gamle sår?

»Når vi åbner døren ind til Holocaust, gør vi det i en større sags tjeneste. Derfor har disse film en enormt vigtig funktion. De er et spejl for alle børnebørn, der er vokset op i familier, hvor traumespøg­elset dominerer. Og ja, det kan gøre ondt at tale om fortiden. Derfor må vi hjaelpe hinanden med at vaere i kontakt med det smertefuld­e, for der er intet, der tyder på, at det er en ret god idé at begrave smerten,« siger Anne Agerbo.

 ??  ?? I dokumentar­en "Krigen der splittede min familie" vaelger barnebarne­t Benjamin Fischerman­n ikke at acceptere den tavshed, der ligger mellem sin farfar og hans søskende, der opholdt sig i koncentrat­ionslejre under Anden Verdenskri­g. Foto: DR 2
I dokumentar­en "Krigen der splittede min familie" vaelger barnebarne­t Benjamin Fischerman­n ikke at acceptere den tavshed, der ligger mellem sin farfar og hans søskende, der opholdt sig i koncentrat­ionslejre under Anden Verdenskri­g. Foto: DR 2

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark