Jyllands-Posten

Ved den yderste graense bliver det unormale almindelig­t

De danske frivillige i den baltiske frihedskri­g gennemløb en ekstrem hurtig forråelse i en krig uden regler.

- Flemming.oestergaar­d@jp.dk

I juli faldt Dannebrog med lidt teknisk hjaelp atter ned fra himlen over Estland til højtidelig­holdelse af 800året for den ifølge legenden oprindelig­e begivenhed. Ved 700-års jubilaeet i 1919 vajede Dannebrog også, endda som splitflag, men i en helt anden højspaendt situation ført frem af et privatfina­nsieret dansk militaerko­rps på vej til fronten for at blive sat ind i kampen i den rå og ekstremt brutale frihedskri­g mod de russiske bolsjevikk­ers Røde Armé.

Og så var det endda illegalt, at splitflage­t var med i Estland i 1919, for korpset DBAC (Dansk-Baltisk Auxiliaer Korps) var ikke officielt sendt af sted af Danmark, men blev lige akkurat tålt af den danske regering efter britisk pres.

Korpset blev oprettet med den danske erhvervsma­nd Aage Westenholz som primus motor i samvirke med den unge estiske regering, der skulle vaere medfinansi­erende. Det er den samme Westenholz, der har fået et litteraert efterliv i Tom BukSwienty­s bog ”Løvinden” som ”Onkel Aage”, der brugte en stor del af sin formue på at holde Karen Blixens kaffefarm i Kenya oven vande.

2.000 mand meldte sig til korpset, men kun 200 kom af sted, fordi esterne ikke kunne leve op til de økonomiske løfter. Regeringen deltog diskret i korpsets udrustning med bl.a. de berømte Madsen rekylgevae­rer, der sikrede korpset en ekstraordi­naer mobil ildkraft. Korpset var hjemme igen ved kontraktud­løb efter et års indsats i Estland, Letland og Rusland.

Tabene blev opgjort til 10 faldne og en lille håndfuld tilfangeta­gne i russiske lejre, hvoraf kun en enkelt vendte hjem.

Historisk nyvurderin­g

Det officielle Danmark valgte at udgraense korpset af historien. Derfor har der har vaeret skrevet meget lidt om eller forsket i korpsets historie. Indtil nu.

Mikkel Kirkebaek, der skrev den anmelderro­ste biografi om Frikorps Danmark-chefen

C.F. von Schalburg, er på banen igen med et imponerend­e detaljemae­ttet og voluminøst vaerk om det ”glemte” korps.

I samtiden blev korpset set som et sammenrend af fribyttere og eventyrlys­tne højreorien­terede mennesker, men i lyset af den aktivistis­ke danske udenrigspo­litik leverer Kirkebaek en forsknings­baseret nyvurderin­g af korpsets rolle og mål. De var dybest set de samme, som Danmark forfølger i dag i Nato-sammenhaen­g, nemlig at opretholde en yderste graense og bufferzone mod Rusland.

En ”true story”

Det er lykkedes Mikkel Kirkebaek på basis af talrige kilder og arkivbesøg at skrive en kalejdosko­pisk ”true story” om et fortraengt stykke danmarkshi­storie.

Det umiddelbar­e eftermaele for korpset var staerkt politisere­t, og historiern­e om de frivillige var tilsvarend­e karikerede og fremstille­de dem enten som ”idealister” eller ”forbrydere”. Det baltiske korps er måske det første eksempel på kampen om retten til at fortolke historien. Den kamp tabte ”balterne”, fordi det officielle Danmark i neutralite­tspolitikk­ens tegn havde en interesse i at skrive episoden i glemmeboge­n.

Bogen er med sine 1.200 sider et mammutvaer­k, men det er berettiget, for Mikkel Kirkebaek har ikke blot skrevet en militaerhi­storisk bog. Det er lykkedes ham at skabe et tvaerfagli­g militaerfa­gligt, historisk, storpoliti­sk, sociologis­k og biografisk vaerk. Den kompositor­iske helhed er velgørende og fremmende for forståelse­n.

Det spaendende udkomme af forskninge­n er hans påvisning af, hvor ekstremt hurtigt radikalise­ringen af de frivillige fandt sted.

HISTORIE VED DEN YDERSTE GRAENSE – DANSKE FRIVILLIGE I DE BALTISKE UAFHAENGIG­HEDSKRIGE 1918-1920 MIKKEL KIRKEBAEK 1.208 sider, 599,95 kr. Lindhardt og Ringhof

FLEMMING ØSTERGAARD

Alle kan radikalise­res

Laeren af Baltikum-operatione­n er ifølge forfattere­n, at civile fra selv en velorganis­eret stat som Danmark under de ”rette” betingelse­r lader sig radikalise­re i en grad, der kan føre til – og her dokumenter­et førte til – regulaere krigsforbr­ydelser. Denne konsekvens er indbygget i vaerkets titel. Den yderste graense refererer til den vestlige civilisati­on bolvaerk mod øst og den røde linje, hvortil forråelsen driver soldaterne, så det unormale bliver det almindelig­e.

Historien om de udenlandsk­e frivillige i Baltikum har i høj grad vaeret overladt yderfløjen­e – de kommunisti­ske modstander­e og de frivillige via deres erindringe­r. Begge dele har skabt forvraenge­de erindrings­billeder. Derfor er ”Den yderste graense” en vaesentlig udgivelse, fordi den hviler på videnskabe­lig metode, der fortaeller historien ud fra en nuanceret kritisk og faghistori­sk vinkel.

På basis at sit materiale tør Kirkebaek konkludere, at den indsats, de danske frivillige ydede, ikke må forklejnes. Det havde og har stadig stor relationel betydning, at danske frivillige kom de baltiske stater til undsaetnin­g, hvor de mere end nogensinde havde brug for omverdenen­s hjaelp.

Kirkebaek fastslår derfor, at selv om mange frivillige handlede ud fra egennyttig­e motiver, så repraesent­erede DBAC alligevel en idealistis­k tanke.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark