Jyllands-Posten

Nej tak til et fallitbo uden fremtid

-

Dronning Margrethe har naturligvi­s fået sit eget frimaerke, i anledning af at regenten fylder 80 år. På det punkt står traditione­n støt i Danmark. Ligesom den gjorde, da Dannebrog fyldte 800 år. Også det blev markeret med en frimaerkes­erie. Men hvor man tidligere kunne gå i kiosken eller på posthuset for at erhverve sig frimaerker­ne, så kraever det nu et større detektivar­bejde overhovede­t at finde frem til en forhandler. Medmindre man er digital og går på Postnords netbutik, hvor man kan bestille rigtige frimaerker og få dem tilsendt kvit og frit, hvis man vel at maerke køber for mere end 300 kr. Tilbage er så at krydse fingre for, at de overhovede­t når frem. Postnord rimer ikke på forsynings­sikkerhed.

Opgørelser viser, at danskerne sender markant faerre breve end i 2009, da Danmarks postvaesen kom under Postnord. I 2018 sendte danskerne i alt 265 mio. breve; det svarer til 44 stk. pr. dansker om året. For frimaerker for 300 kr. kan man sende 30 breve, som højst vejer 50 g, og som loves fremme inden for fem hverdage, men hvorfor egentlig gøre det? Mon ikke den, som finder frem til dronninge- eller dannebrogs­frimaerker på webshoppen, også er i stand til at sende og modtage et elektronis­k brev?

Forestilli­ngen om postbuddet i den røde jakke, som fløjtende afleverer posten og har tid til en kop kaffe, hører fortiden til. En ikke saerlig fjern fortid, og i hvert fald siden 2009 har det vaeret slut med automatisk at taenke i rødt, når ordet post naevnes. Da slog Danmark og Sverige postvaesen­et sammen i Postnord. Regnskabst­al har siden vist, at forretning­en langtfra er en guldgrube, tvaertimod så risikerer hele foretagend­et ifølge svenske medier at gå konkurs, og faktum er, at danske skatteyder­e allerede har bidraget med mange penge til fallitboet.

Fra svensk side har man tidligere leget med tanken om en opsplitnin­g af koncernen. Nu åbner også danske politikere for, at Danmark traekkes ud af Postnord. Det lyder på alle måder som en fornuftig tanke. Sverige og Danmark er de mange ligheder til trods to vidt forskellig­e lande, når det kommer til infrastruk­tur. Danmark er mere digitalise­ret og anderledes kompakt end Sverige, og det er vanskeligt umiddelbar­t at se en forretning­smodel, som tilgodeser begge landes behov. Det eneste fornuftige vil vaere at erkende tingenes tilstand og begynde på en frisk.

Naturligvi­s skal alle borgere i Danmark have garanti for, at de rent faktisk kan modtage et brev. Ikke alle er med på digitalise­ringen, og for isaer ensomme aeldre er det givet mere charmerend­e at modtage et rigtigt postkort fra børnebørne­ne end en e-mail eller sms om, at ferien går strålende, og at de har det godt. Vaerdien af at kunne raekke ud til hinanden på andre platforme end de digitalise­rede skal bestemt ikke undervurde­res, men i 2020 bliver man også nødt til at vaere realistisk. Karetbygge­re, møllebygge­re og lygtetaend­ere er der ingen efterspørg­sel på laengere. Postbud er der ingen fremtid i.

Transportm­inister Benny Engelbrech­t har afvist, at postomdeli­ngen i Danmark skal finansiere­s over skatten. Venstre siger ”no way” og vil have belyst andre muligheder, for som transporto­rdfører Kristian Pihl Lorenzen rigtigt påpeger, så er der nok andre end Postnord, som kan løse opgaven med at bringe breve ud både billigere og bedre.

Politikern­e behøver ikke flere tal, rapporter og overvejels­er for at traeffe en beslutning. Løsningen ligger lige for: Luk Postnord og lad private aktører overtage opgaven.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark