Jyllands-Posten

Begraens de hårde kommentare­r på sociale medier

- HENRIK MARSTAL musiker og forfatter, Valby

Tonen på nettet er ofte for hård. For sarkastisk, for positioner­ende, for rethaveris­k. Hvem har ikke på Facebook prøvet at lave et opslag, der blev kommentere­t sarkastisk, nedladende eller ironisk af en person, man slet ikke kendte?

Resultatet er sjaeldent konstrukti­vt. Snarere efterlader det alle forstemte eller provokered­e. Og tager man handsken op, fører det så godt som altid kun mere uenighed med sig. Til hvilken nytte er et sådant tids- og tillidsspi­lde? Svaret giver sig selv.

Men i takt med at flere og flere netbrugere har gjort Facebook, Twitter, Instagram og mange andre sociale medieplatf­orme til en del af deres hverdag, er den hårde tone ligeledes blevet hverdag for mange.

Det har haft konsekvens­er: For kort tid siden offentligg­jorde mobilselsk­abet Call Me en undersøgel­se om danskernes netvaner.

Den viste, at så mange som 88,2 pct. fandt tonen på nettet for hård. I en tilsvarend­e undersøgel­se fra 2012 var tallet cirka 77 pct., hvilket kan ses som en indikation af, at problemets omfang er vokset de senere år – i takt med at flere og flere er blevet brugere af de sociale medier.

Undersøgel­sen viste også, at naesten 60 pct. slet ikke deltager i debatter på de sociale medier på grund af frygt for verbale overfald. Det kan ligne en regulaer selvcensur fra mere end halvdelen af befolkning­en, som ikke lover godt for det netbasered­e samtaledem­okrati fremover.

Rapporten ”Hadefulde ytringer i den offentlige online-debat”, offentligg­jort af Institut for Menneskere­ttigheder i 2017, påviste, at hver syvende kommentar på Facebook er hadefulde. Rapportens data baserede sig på DR Nyheder og TV 2 Nyhedernes Facebook-sider, men kan formodentl­ig ses som repraesent­ativt for Facebook.

I rapporten defineres hadefulde kommentare­r som ”stigmatise­rende,

nedsaetten­de, kraenkende, chikaneren­de og truende ytringer, der fremsaette­s offentligt mod et individ eller en gruppe baseret på individets eller gruppens køn, etnicitet, religion, handicap, seksuelle orienterin­g, alder, politiske observans eller sociale status.” Rapporten minder om, at disse otte områder faktisk alle er beskyttet af menneskere­tten.

Og så slår rapporten fast, at 76 pct. af de hadefulde ytringer kommer fra maend, hvilket dog skal ses på den baggrund, at kommentare­rne skrives af maend i lidt over halvdelen af tilfaelden­e. Ikke desto mindre indikerer det, at maend er så langt de groveste syndere, når det kommer til den hårde tone på nettet.

Netetik er et begreb, der endnu ikke for alvor bliver taget seriøst selv efter efterhånde­n 15 år med sociale medier. Men vi må som samfund se at komme i gang, hvis de alarmerend­e tal skal tages alvorligt.

Og det skal de: Tallene er ganske enkelt nødt til aendre sig i nedadgåend­e retning, hvis de sociale medier skal vaere det, de var taenkt som: platforme for gensidig informatio­n og viden i stedet for kamppladse­r, hvor det eneste formål er at have ret.

Derfor vil jeg foreslå en hverdagsøv­else for temperamen­tsfulde mandlige netbrugere. Den går i al enkelhed ud på at begraense sine aktivitete­r i netdebatte­rne på Facebook og andre sociale medier – gerne ved at springe over hver anden gang, når man føler umiddelbar trang til at kommentere et emne. For det er vigtigt at spørge sig selv, om man egentlig bidrager konstrukti­vt til debatten med sine kommentare­r.

Erfaringer­ne fra min egen såvel som mange af mine bekendtes faerden på Facebook peger i retning af, at maend isaer bliver hadefulde, når de kommentere­r kvinders Facebook-opslag. Det gamle diktum om, at kvinder skal tie i forsamling­er, spøger bagved mange af disse kommentare­r.

Ikke mindst her bør maend overveje konsekvens­erne af deres handlinger, før de går i gang med at ytre sig. Måske nogle af dem helt burde afholde sig fra at kommentere opslag af kvinder?

Hverdagsøv­elsen er hermed givet videre til anbefaling – ikke kun til temperamen­tsfulde mandlige netbrugere, men også til alle, der kender sådanne personer og måske derfor kan påvirke dem i en mere positiv retning.

Det er vigtigt at spørge sig selv, om man egentlig bidrager konstrukti­vt til debatten med sine kommentare­r.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark