Jyllands-Posten

Anbringels­er er et indgribend­e vaerktøj

-

1/1 holdt statsminis­teren sin første nytårstale. Det helt store tema i talen var børn – og saerligt anbringels­e og bortadopti­on af børn. Emnet har fyldt meget, og jeg kan på ingen måde vaere uenig i, at det er saerdeles vigtigt at tage hånd om. Forleden uddybede regeringen så sine tanker. Her fremgik det, at den mener, at vi skal anbringe og bortadopte­re flere børn.

Venstre er på børnenes side. Vi mener, at vi skal gøre vores bedste for at hjaelpe de udsatte børn. Jeg er dog dybt uenig i, at vi død og pine skal anbringe flere børn, end det er tilfaeldet i dag. Anbringels­er skal ikke vaere et mål i sig selv. Det kan vaere den rigtige beslutning i nogle tilfaelde – men bestemt ikke i alle. For anbringels­e er et meget indgribend­e vaerktøj at benytte både over for familien som helhed og saerligt over for børnene, der rives ud af trygge rammer.

Ingen sager er ens. Og det bliver vi nødt til at have for øje, når vi saetter barnet først. For barnet skal saettes først. Undersøgel­ser viser, at anbragte børn har en større risiko for at blive ramt af psykiske lidelser, misbrug og hjemløshed. Og så har de desvaerre også en kraftigt øget risiko for at begå selvmord. Anbragte børn har altså markant svaerere livsvilkår, når de vokser op. Jeg er derfor af den holdning, at det i højere grad er vigtigt med forebyggen­de indsatser tidligere i børnenes liv. Vi er nødt til at lytte til ekspertern­e. Og vi ved reelt ikke, om det virker at tvangsfjer­ne flere børn. Vi skal sørge for at hjaelpe børnene med effektfuld­e og helhedsori­enterede indsatser, hvor enten en sagsbehand­ler eller familievej­leder skal følge familierne taettere. På den måde kan en indsats målrettes den enkelte familie. I de tilfaelde, hvor anbringels­er er et nødvendigt vaerktøj, skal vi se på, om netvaerksf­amilier kan udbredes for at forbedre kvaliteten af de nødvendige anbringels­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark