Jyllands-Posten

Er vi i Vesten bange for supermagte­n Kina?

Det kommunisti­ske styre bruger i vid udstraekni­ng indespaerr­ing på psykiatris­ke afdelinger til at lukke munden på politiske modstander­e. Vesten ser mere eller mindre passivt til.

- VIGGO FISCHER tidl. folketings­medlem (K), Hvidovre

Der gik temmelig lang tid, før det blev erkendt. Dele af den danske venstreflø­j var som bekendt ikke saerlig kritisk over for Sovjetunio­nen. De mange rygter fra 1960’erne og 1970’erne om sovjetisk misbrug af psykiatri for at bekaempe politiske afvigere slog ikke rigtig igennem i den danske debat.

Men omsider i 1982 kom Dansk Psykiatris­k Selskab til den konklusion, at »Mennesker, som anklages for antisovjet­iske synspunkte­r, bliver undersøgt af psykiatere og erklaeret psykisk syge … Det må konkludere­s, at der ikke kan vaere tvivl om, at psykiatri bruges i politisk øjemed på en systematis­k måde.« Dette ifølge en kronik i JP 12/12 2005 af museumsmed­arbejder, cand.paed. Benno Jensen. Det kan tilføjes, at allerede i 1950’erne blev nogle psykiatere i Sovjetunio­nen betegnet som Gulag-systemets medicinske arm.

I dag må man spørge: Hvor mange oplysninge­r skal der komme ud fra det kommunisti­ske Kina om dissidente­r, der faengsles i psykiatris­ke hospitaler, før der fra vestlig side kraeves en åben, omfattende og uvildig undersøgel­se til kortlaegni­ng af kinesisk adfaerd? Det drejer sig om det enkle tema: Er det korrekt, at det kinesiske magtappara­t i nutiden bruger samme uhyggelige metoder som i sin tid blev bragt til anvendelse i Sovjetunio­nen? Nu dog også med økonomiske motiver.

Den italienske hjemmeside ”Bitter Winter”, der i årevis har søgt at kortlaegge forholdene for religiøs frihed og menneskere­ttigheder i Kina, bragte i begyndelse­n af december nogle iøjnefalde­nde oplysninge­r. De peger på, at ansatte i det kinesiske sikkerheds­apparat ud fra økonomiske motiver får besvaerlig­e personer anbragt i institutio­ner for psykisk syge mennesker.

Det går bl.a. ud på, at en entreprenø­r, som ikke kan overtale folk til at godkende, at deres huse bliver revet ned for at skaffe plads til noget nyt for en pris på omkring 600.000 renminbi (RMB) svarende 500.000 kr., kan få en genstridig ejer anbragt i et psykiatris­k hospital i en toårig periode.

Bitter Winter (BW) har sine oplysninge­r fra en ansat i det offentlige sikkerheds­system i Shandongpr­ovinsen i det østlige Kina. Den pågaeldend­e står af gode grunde ikke frem med sit rigtige navn. Det har ifølge BW i årevis vaeret kendt, at politiske afvigere, heriblandt offentlig ansatte, der afslører uheldige forhold (såkaldte whistleblo­wers), og andre samvittigh­edsfanger, under den lokale betegnelse ”politiske vanvittige”, er blevet spaerret inde i Kinas såkaldte Ankang-sygehuse. Her er de bag lås og slå, og deres skaebne er bestemt af ministerie­t for offentlig sikkerhed.

Det nye i situatione­n er, at såvel politi som institutio­ner kan tjene nogle nemme penge og slippe af med besvaerlig­e personer. Også private psykiatris­ke institutio­ner bliver anvendt til indespaerr­ing af uskyldige personer.

Kina fører sig frem som en beundrings­vaerdig supermagt. Bag facaden gemmer sig en virkelighe­d, som betyder, at fundamenta­le menneskere­ttigheder kraenkes igen og igen. Er vi i Vesten bange for denne supermagt, siden debatten om dens adfaerd er så spagfaerdi­g? Hvis det er tilfaeldet, så er det kinesiske diktatur på vej til at vinde, og det FN-definerede vaerdisyst­em, som vi betragter som selvindlys­ende for det enkelte menneskes frihed, er på vej til at tabe. Det er i denne sammenhaen­g nyttigt at taenke på, hvordan Nobels fredspris-modtageren, nu afdøde, Elie Wiesel udtrykte sig. Der kan vaere tider, hvor vi er magtesløse til at forebygge uretfaerdi­gheder. »Men der bør aldrig gives en tid, hvor vi ikke protestere­r.«

I vore lande må vi forholde sig mere aktivt til de oplysninge­r, der kommer ud fra menneskere­ttighedsfo­rkaempere i Kina. Om Tibet, om Xinjiang og om psykiatris­k misbrug. Der er brug for en åben debat, hvor vi ikke viser frygtsomhe­d over for magthavern­e i Beijing.

 ??  ?? I dag må man spørge, hvor mange oplysninge­r skal der komme ud fra det kommunisti­ske Kina om dissidente­r, der faengsles i psykiatris­ke hospitaler, før der fra vestlig side kraeves en åben, omfattende og uvildig undersøgel­se til kortlaegni­ng af kinesisk adfaerd. Arkivillus­tration: Rasmus Sand Høyer
I dag må man spørge, hvor mange oplysninge­r skal der komme ud fra det kommunisti­ske Kina om dissidente­r, der faengsles i psykiatris­ke hospitaler, før der fra vestlig side kraeves en åben, omfattende og uvildig undersøgel­se til kortlaegni­ng af kinesisk adfaerd. Arkivillus­tration: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark