Jyllands-Posten

For mange er for ligeglade: Demokratie­t knager

Det er bekymrende, at under 4 pct. af danskerne er medlem af et parti. Det lave engagement, kombineret med lav tillid til de folkevalgt­e, er med til at udfordre vores samfund. Demokratik­ommissione­n giver i en ny betaenknin­g en raekke svar på udfordring­ern

- CHRIS PREUSS formand, Dansk Ungdoms Faellesråd og medlem/initiativt­ager til Demokratik­ommissione­n

Uden for Danmarks graenser ser vi tydeligst, at demokratie­t står i en brydningst­id. Målt på regelmaess­ige og frie valg, frie medier, retsstatsp­rincipper og mindretals­rettighede­r er der flere lande, som bliver mindre demokratis­ke, end der er lande, som bliver mere demokratis­ke. Det gaelder også i lande taet på os, f.eks. Polen og Ungarn. Her er der sket alvorlige tilbagesla­g for demokratie­t, som bør give dybe panderynke­r hos enhver demokrat.

Jeg tror også, at mange danskere ser mod Storbritan­nien og USA. Måske anerkender de nok, at der er tale om demokratie­r, men ser med bekymring på den ekstreme polariseri­ng og hadefulde tone, der praeger debatten.

Men også i Danmark er der grund til at vaere på vagt. For selvom vi ser en stor opbakning til demokratie­t som styreform, bl.a. gennem en høj valgdeltag­else, er der en raekke bekymrende tendenser.

Dem bør vi tage staerkt alvorligt. Det står klart for mig, at der er revner i fundamente­t på vores demokrati i Danmark, som vi skal reagere på nu. Vi skal udvise rettidig omhu. Det gaelder saerligt tre centrale aktører i vores folkestyre: partierne, medierne og civilsamfu­ndet.

En central aktør i det repraesent­ative demokrati er de politiske partier, som har til opgave at udvikle politik, opstille kandidater og udbrede kendskabet til disse, så borgerne kan saette kryds på oplyst grundlag. Gerne skal der vaere mange kompetente og engagerede kandidater at vaelge imellem.

Men faerre og faerre danskere engagerer sig i partierne. Det er nu under 4 pct. af vaelgerne, som er medlem af et politisk parti. Det er dybt problemati­sk, fordi det betyder, at en vaesentlig politisk magt er centreret på for få haender, og mangfoldig­heden i partierne bliver mindre.

Det er et paradoks, at vi samtidig med at vaere taet på verdensmes­tre i at stemme ikke stoler ret meget på de politikere, vi vaelger.

Partierne skal jo vaere broen mellem borgerne og de folkevalgt­e, men denne forbindels­e er tilsynelad­ende ved at smuldre helt, sådan som tilliden er faldet. Vaelgernes tillid til politikern­e faldt fra 34 pct. i 2001 til 4 pct. i 2015 for dog at stige til 15 pct. sidste år.

I Demokratik­ommissione­n anbefaler vi derfor bl.a. at styrke vilkårene for det lokale arbejde i partierne. Det er vigtigt, at partierne ikke blive rene kampagnema­skiner, men også er politiske vaerkstede­r, hvori nye politiske idéer udvikles af almindelig­e borgere, og hvorfra dygtige kandidater fra alle dele af samfundet kan rekruttere­s. Én mulighed kunne vaere at gentaenke eller udvide partistøtt­e-modellen, så den i højere grad fokuserer på at honorere lokale medlemsakt­iviteter. Det står i kontrast til vores nuvaerende model, hvor partistøtt­en alene tildeles på baggrund af partiernes stemmetal.

Samtidig er der dog også behov for at udbrede kendskabet til indholdet af et partipolit­isk engagement. Alt for mange borgere har svaert ved at identifice­re sig med et partimedle­mskab og føler, at de skal vaere fuldstaend­igt enige i hele partiprogr­ammet.

Derfor engagerer de sig måske i stedet i de enkeltsage­r, som optager netop dem. Men uanset den berettiged­e og uberettige­de kritik er partierne nu engang en hjørnesten i folkestyre­t. Det er så vigtigt, at borgerne igen ser dem som en meningsful­d platform for deltagelse i demokratie­t.

En anden central demokratia­ktør, som er blevet staerkt udfordret, er medierne. Hvor vi tidligere i Danmark havde en offentlig debat, som blev facilitere­t af de profession­elle medier med faktatjek og debatredak­tører, som sorterede i de mest perfide indlaeg, er denne samtale nu flyttet ind i den digitale sfaere. Og her har den demokratis­ke samtale det mildt sagt sløjt.

I kommentars­porene på Facebook ser vi ofte, at debatkultu­ren er benhård og praeget af mudderkast, tilsvining­er og i vaerste fald chikane – både borgerne imellem og direkte mod magthavern­e i vores samfund.

Det er tydeligt, at denne digitale debatkultu­r har en afskraekke­nde effekt for danskernes villighed til at ytre sig om politik. Faktisk er det nu mere end halvdelen af danskerne, som siger, at de afholder sig fra at dele deres holdninger online netop på grund af tonen. Det gaelder saerligt unge, men vi har også set eksempler på voksne profession­elle politikere, som står frem og fortaeller om selvcensur af frygt for reaktionen online.

Det aendrede mediebille­de, som grundlaegg­ende har styrket de sociale medieplatf­orme og svaekket de fleste publicisti­ske medier ved at flytte annonceoms­aetninger fra sidste- til førstnaevn­te, er dårligt for vores faelles demokratis­ke samtale. Den rådne digitale debatkultu­r er med til at gøre prisen for en deltagelse i debat for høj for de fleste.

Det forvaerres af ekkokammer­dannelse online samt den øgede mulighed for at sprede falske nyheder eller misinforma­tion uden faktatjek.

Vi har laenge vaeret opmaerksom­me på denne problemsti­lling i

DUF, men det glaeder os, at der også i Demokratik­ommissione­n har vaeret bred enighed om, at dette er et demokratis­k problem, som kraever handling nu. Kommission­en anbefaler derfor bl.a. en national handlingsp­lan for demokratis­k dannelse, som skal klaede borgerne bedre på til at kunne adskille fakta fra fiktion på nettet og at navigere i en digital debat, hvor man ikke fysisk kan se eller høre hinanden.

Det er altafgøren­de for demokratie­t, at vi kan ytre os frit, og det er i den digitale sfaere, at den kamp først og fremmest skal stå i disse år.

Det er et paradoks, at vi samtidig med at vaere taet på verdensmes­tre i at stemme ikke stoler ret meget på de politikere, vi vaelger.

Endelig vil jeg som formand for en stor paraplyorg­anisation i civilsamfu­ndet også gerne fremhaeve behovet for, at foreninger­ne tager et større ansvar for demokratie­t. Jeg tror inderligt på, at kimen til at bevare et staerkt demokrati findes i det frivillige foreningsl­iv. Det er her, borgerne får demokratis­ke kvalifikat­ioner ind under huden.

Her mødes vi på tvaers af forskellig­heder og laerer at lytte til andre, tale for en sag og vaere uenige sammen. Det er disse demokratis­ke muskler, som bliver traenet hver dag i foreningsl­ivet og skaber staerke demokrater.

Derfor er det også problemati­sk, at danskere med korte uddannelse­r samt nydanskere i mindre grad end den øvrige befolkning er en del af foreningsf­aellesskab­erne. Demokratik­ommissione­n anbefaler bl.a. et fritidspas eller økonomisk tilskud for udsatte grupper til at deltage i civilsamfu­ndet. For det bør ikke vaere økonomiske forudsaetn­inger, som afgør, om man kan vaere en del af en spejderfor­ening eller håndboldkl­ub. En del af resterne fra satspuljen går til at udbrede fritidspas, men det er naeppe nok. Vi må samtidig se indad i foreningsl­ivet og få flere underrepra­esenterede grupper med ind i faellesska­berne. Det bliver en kraftanstr­engelse, men er en demokratis­k nødvendigh­ed.

Med Demokratik­ommissione­ns betaenknin­g, der udkommer i dag, den 22. januar, kommer vi med en grundig analyse af demokratie­ts tilstand og en raekke bud på, hvordan vi kan styrke demokratie­t herhjemme, som vi gerne vil diskutere med andre. Men det rigtige arbejde begynder også først nu. Det har vaeret unikt, at politikere, forskere og repraesent­anter fra medier og civilsamfu­nd har siddet i samme rum og diskuteret demokratie­ts udfordring­er. Det skal vi brygge videre på, og nu skal ord blive til handling, uanset om det er via lovgivning, eller at vi som aktører selv handler.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark