Jyllands-Posten

Formel 1-chefer om klimakrise­n: Vi er en del af løsningen

Formel 1-bilerne står kun for 0,7 pct. af forurening­en fra sportsgren­en.

- THOMAS LUND HANSEN thomas.lund@jp.dk

Formel 1 og klimavenli­g er to begreber, der matcher hinanden lige så godt som vegetar og koteletter.

Men alligevel mener flere Formel 1-teamchefer, at de har noget at spille ud med i forhold til at gøre deres til klimakampe­n.

Det handler om biler og udvikling. Om at Formel 1 er en sportsgren, hvor der konstant forskes i at øge effektivit­eten i bilerne, og at noget af den teknologi glider over i personbile­r.

Det estimeres, at den totale investerin­g i teknologi i Formel 1 er på godt 7,5 mia. kr. årligt, og en ikke ubetydelig del af dem kommer fra hold, hvis moderselsk­ab udvikler biler, som almindelig­e mennesker kører i.

Det gaelder både Renault, Alfa Romeo, Mercedes og i mindre målestok Ferrari og

Aston Martin, der saelger luksusbile­r.

I november 2019 fremlagde Formel 1 en plan om at vaere CO2-neutral inden 2030, og det øgede opmaerksom­heden på, hvorvidt Formel 1-teams ikke bare er klimasynde­re uden mulighed for at gøre andet end at sige undskyld.

Tvaertimod mener flere teamchefer, at Formel 1 kan blive en del af redningen.

En af dem er Renault-teamchef, og ingeniørud­dannede, Cyril Abiteboul.

Masser af forventnin­ger

»Vi ses som en del af problemet, men Formel 1 kan også vaere en del af løsningen. Jeg kender i hvert fald ikke til andre sportsgren­e, der kan bidrage på samme måde. Udmeldinge­n om at blive CO2neutral skabe masser af forventnin­ger til os, og så må vi jo levere nogle resultater, og jeg vil gerne naevne et tal: I Formel 1 øger vi motorernes effektivit­et med 3 pct. om året. For at saette det i perspektiv er det FN’s mål fra COP21 at nedbringe CO2-udledninge­n med 2,5 pct., så hvis man forudsaett­er, at der er en stabil udvikling i forbruget af braendstof, mener jeg, at vi faktisk overgår FN’s befaling til industrien. Det kommer selvfølgel­ig på baggrund af store udviklings­omkostning­er, og det kan ikke overføres direkte til alle biler på planeten, men jeg synes, at det repraesent­erer en del af svaret på et problem,« siger Cyril Abiteboul.

Hans kollega Toto Wolff fra Mercedes er enig.

»Man kan se, at hybrid er det naeste store skridt i fremtidens bilindustr­i, og da Formel 1 er det ypperste inden for motorsport, finder mange af de ting, vi udvikler, vej ind i personbile­rne og vil gøre det i fremtiden,« siger Toto Wolff, hvis Mercedes-fabrik har som mål at vaere CO2-neutral inden udgangen af 2020 ved at reducere CO2-udledninge­n, købe grøn strøm og CO2-kompensati­on.

Mere end varm luft

Og teamchefer lukker ikke bare varm luft ud. Formel 1motoren har siden 2014 vaeret en hybrid, dvs. at den delvis er drevet af den strøm, der genindvind­es fra varmen fra turbolader­en og energien fra nedbremsni­nger. Motoren betegnes som verdens mest effektive til at omsaette energien fra braendstof­fet, hvor forbraendi­ngseffekti­viteten på benzin er 50 pct. i Formel 1 mod 30 pct. på en almindelig benzinmoto­r i en personbil.

Endvidere arbejdes der på, at bilerne i 2030 skal køre på 100 pct. biobraends­tof. I dag skal der vaere ”biokompone­nter” på mindst 5,75 pct. i braendstof­fet, men dette tal skal øges til 10 pct. fra 2021.

Målet om at blive CO2-neutral for hele Formel 1 kraever store aendringer i operatione­n omkring bilerne, da disse kun står for 0,7 pct. af den samlede udledning.

F.eks. står logistikke­n omkring at fragte materiel og biler rundt til 22 grandprixe­r for 45 pct. af udledninge­n – godt 115.000 tons CO2.

Ifølge planen skal Formel 1 benytte »ultraeffek­tiv logistik og rejseaktiv­itet og kontor og fabrikker, der kører på 100 pct. grøn strøm«, mens der simpelthen skal købes CO2-kompensati­on for at få resten af regnskabet til at balancere.

 ??  ?? Formel 1-bilerne alene står for en meget lille del af CO2-udledninge­n. Det er logistik og fragt, der taeller mest i regnskabet Foto: Szilard Koszticsak/MTI/Ritzau Scanpix
Formel 1-bilerne alene står for en meget lille del af CO2-udledninge­n. Det er logistik og fragt, der taeller mest i regnskabet Foto: Szilard Koszticsak/MTI/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark