Jyllands-Posten

Naturbrand­e påvirker Australien­s slemme dreng

Nick Kyrgios betaler, hver eneste gang han laver et servees. I sin åbningssej­r leverede han 14 styks.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r mikkel.hemmer@jp.dk

Nick Kyrgios vandt tirsdag over italienere­n Lorenzo Sanego, men han skulle samtidig af med 14.000 kr.

Det var ikke en bøde til den temperamen­tsfulde australier, der tidligere er gået amok i raserianfa­ld, men derimod en selvvalgt donation på 200 australske dollars (knap 1.000 kr.) pr. servees til de personer, der er ramt af naturbrand­ene i Australien.

14 gange leverede han et servees i opgøret, der sluttede med en sejr på 6-2, 7-6, 7-6, og tilskuerne elskede det.

Den 24-årige Nick Kyrgios har vaeret meget påvirket af brandene, og han brød sammen i et interview på banen i begyndelse­n af januar. Naturkatas­trofen

har resulteret i dødsfald, op imod 1 mia. døde dyr, mens beboelser og andre bygninger er braendt ned til grunden, ligesom Nick Kyrgios’ hjemby, Canberra, i perioder har vaeret indhyllet i sundhedssk­adelig røg.

»Jeg var helt sikkert mere nervøs, end jeg plejer. Det giver bare et andet perspektiv på tingene. Det giver ingen mening, at jeg render rundt og flipper ud på en tennisbane, når alt dette sker. Jeg følte mig meget fokuseret i dag,« sagde Nick Kyrgios efter kampen.

Det klinger hult

Kyrgios gik tidligt offentligt ud med en hård kritik af landets premiermin­ister, Scott Morrison, for ikke at gøre nok for at forsøge at stoppe brandene og ikke nok for at hjaelpe. Siden lovede han selv at donere penge pr. servees, et initiativ, som flere andre tennisspil­lere senere er hoppet med på.

Han fortaeller, at han har haft svaert ved at koncentrer­e sig om tennis i den seneste tid.

»Folk mister familiemed­lemmer og deres hjem. Så er det ikke helt let bare at koncentrer­e sig om Australian Open. Hvordan går det med din forhånd i dag? Det spørgsmål klinger hult, når man ser, hvad der rent faktisk sker i øjeblikket,« siger Nick Kyrgios.

Voldsomt hosteanfal­d

Op til denne turnering i Melbourne har der vaeret bekymring omkring, hvordan luftkvalit­eten kan påvirke spillerne. I ugen op til turneringe­n var der så meget røg i luften, at sloveneren Dalila Jakupovic udgik efter et voldsomt hosteanfal­d.

»Det var svaert at traekke vejret under hele kampen,« sagde hun efter opgøret.

I denne uge har det ikke vaeret et problem. Vinden har ikke ført røg ind i byen, og desuden har store maengder regn hjulpet til at slukke nogle af naturbrand­ene.

Ikke bekymret

Arrangører­ne måler hele tiden luftkvalit­eten på anlaegget. Der er indført en midlertidi­g graensevae­rdi på 200 enheder. Kommer man over det, vil kampene blive stoppet.

»Jeg har ikke vaeret bekymret, fordi jeg ved, at Australian Open har dygtige laeger tilknyttet, som tager deres forbehold. Jeg ved, at vi kun spiller op til index 200, mens graensen ved OL og andre steder har ligget på 300, så jeg ved, at de passer på os,« siger Caroline Wozniacki.

Danskeren er ikke en af de spillere, der donerer et beløb pr. servees, men op til turneringe­n stillede hun op i en velgørenhe­dsevent kaldet Rally for Relief, hvor der også blev samlet penge ind.

»Vi spillere skal nok klare os. Australien­s problemer er noget mere alvorlige, så vi må støtte, så godt vi kan,« siger Caroline Wozniacki.

Natten til onsdag spillede Caroline Wozniacki sin kamp i anden runde ved Australian Open. Find reportage og kommentare­r på

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark