Jyllands-Posten

Fyringerne ruller i store virksomhed­er

Ansatte i bl.a. FLSmidth, Danfoss og Nets skal til at lede efter et nyt job. Ekspert er ikke overrasket, og han mener, at der kan vaere flere fyringsrun­der på vej.

- SIGNE TIND HVAS signe.t.hvas@jp.dk

Fyringsbøl­gen skyller ind over dansk erhvervsli­v i disse dage, hvor tusindvis står til at miste deres arbejde. Blandt de ramte virksomhed­er er Danske Bank, Danfoss, Nets og FLSmidth, hvor de to sidstnaevn­te tirsdag begge meddelte, at omtrent 500 ansatte mister deres stillinger.

Christoffe­r Husted Rasmussen, der er dansk landechef for konsulentv­irksomhede­n Kearney, er ikke overrasket over klumpen af afskedigel­ser i disse dage. Han peger isaer på én faktor som årsag til de mange fyringer; usikkerhed.

»Der er fortsat rigtig stor usikkerhed om toldmure, handelsaft­aler og brexit. Jeg tror derfor, at flere topchefer ser et behov for at forberede sig på nedgang og usikkerhed,« siger Christoffe­r Husted Rasmussen, hvis job netop består i at hjaelpe virksomhed­er med recessions­forberedel­se.

Industrien hårdt ramt

Fyringerne handler derfor både om at reagere på reel nedgang, men også om at forberede sig på yderligere nedtur, vurderer han:

»Som virksomhed er det bedre at forholde sig til et scenarie, end det er blot at forholde sig til usikkerhed. Også hvis det scenarie er negativt.«

At industrivi­rksomheder som FLSmidth og Danfoss er blandt de ramte, kommer ikke bag på Jan Størup Nielsen, chefanalyt­iker i Nordea.

»Vi har virkelig set, at den afmatning, der har vaeret i økonomien, har ramt industrien rigtigt hårdt – også de danske industrivi­rksomheder,« siger han og tilføjer, at det netop er de virksomhed­er, der saelger på de globale markeder, der bliver saerligt hårdt ramt.

I forbindels­e med at cementkonc­ernen FLSmidth annoncered­e nedlaeggel­sen af 500 arbejdspla­dser, var meldingen også, at et vigende globalt marked i 2019 var en af årsagerne.

»Vi annoncered­e i forbindels­e med Q3 2019, at det ville blive nødvendigt at justere forretning­en, og det er det, vi nu gør for at sikre en sund udvikling på den lange bane,« lød det fra koncerndir­ektør Thomas Schulz i en meddelelse til fondsbørse­n. Det var ikke muligt at få en uddybende kommentar.

I Kearney oplever Christoffe­r Husted Rasmussen også, at kunderne i stigende grad har fokus på bundlinjer­ne.

»Der er ikke de omkostning­skategorie­r, som vi ikke bliver bedt om at hjaelpe med,« siger han og fortsaette­r:

Flere fyringer kan komme

»Det, vi ser nu, er også, at mange virksomhed­er er gode til at planlaegge og vise rettidig omhu.«

Her mener han, at nogle af

Samme dag annoncered­e Nets, at der skal skaeres 115 stillinger i Danmark og 450 stillinger i udlandet.

 ??  ?? FLSmidths topchef, Thomas Schulz, er blot én af mange, der har indledt 2020 med fyringsrun­der. Foto: Lars Krabbe
FLSmidths topchef, Thomas Schulz, er blot én af mange, der har indledt 2020 med fyringsrun­der. Foto: Lars Krabbe

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark