Jyllands-Posten

Største boligsalg siden finanskris­en

Der er kommet så godt gang i boligmarke­det uden for storbyerne, at salget er på det højeste niveau siden 2007.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Boligsalge­t nåede sidste år det højeste niveau siden finanskris­en.

Det viser nye tal fra Boligsiden.dk, der er en af landets mest brugte hjemmeside­r til at søge efter ejerbolige­r. Helt konkret handlede danskerne 78.873 villaer, raekkehuse, ejerlejlig­heder og fritidsbol­iger i 2019.

Det er det højeste niveau siden 2007 og naesten dobbelt op i forhold til 2011, da godt 40.000 boliger skiftede haender.

»2019 har vist sig at vaere det bedst saelgende år i årtiet, når det gaelder markedet for villaer og raekkehuse samt sommerhuse. Den positive nyhed er ikke mindst, at der isaer er blevet handlet mange huse uden for København,« siger Birgit Daetz, kommunikat­ionsdirekt­ør hos Boligsiden.dk.

Boligejern­e har generelt medvind i øjeblikket.

»Der er stor travlhed på boligmarke­det. Det skal bl.a. forklares med den lave rente, det staerke arbejdsmar­ked og de seneste års stigende realløn,« siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkono­m i Nordea Kredit.

Hvor det i 2014 og 2015 isaer var København, Aarhus, Odense og Aalborg, som trak bolighandl­en op, er der de senere år kommet mere gang i salget uden for storbyerne.

I 2015 blev 29,3 pct. af alle boliger solgt i en af landets fire største byer. Den andel var i 2019 faldet til 23,3 pct.

Nordea Kredit peger på, at der er tale om en normaliser­ing af boligmarke­det, fordi bolighandl­erne i de fire store byer i nogle år fyldte uforholdsm­aessigt meget.

»Det er glaedeligt, at interessen for at købe bolig uden for de store byer er steget. Vi har vaeret igennem en årraekke, hvor der har vaeret meget til salg, og hvor mange saelgere har måttet vaebne sig med tålmodighe­d, når de satte deres bolig til salg. I dag er der kommet bedre balance i antallet af købere og antallet af saelgere,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Gang i provinsen

At der er gang i boligsalge­t uden for storbyerne, vidner listen over de 10 bedst saelgende ejendomsma­eglerbutik­ker i 2019 om.

Kun én, Danbolig Holm & Hauberg Boligcente­r Valby/

København SV, er fra København, mens to, Danbolig Aarhus City og Nybolig Bruuns Bro Lejlighede­r, har butik i Aarhus. Resten er fra provinsen.

Landets mest saelgende ejendomsma­eglerbutik ligger i Holbaek. Fra sin butik på Ahlgade i centrum af byen har Danbolig-maegler Henrik Larsen solgt 545 boliger, hvilket er naesten 150 flere end nr. to på listen.

Det er tredje år i traek, at Henrik Larsen stiller sig øverst på sejrsskaml­en i konkurrenc­en om flest boligsalg.

»Holbaek er en kommune, der er inde i en god periode. Man har fået udviklet Holbaek Havn med en masse nye ejer- og lejebolige­r, og det øger selvsagt omsaetning­en, når der kommer nye enheder i byen til salg,« siger Henrik Larsen, indehaver af Danbolig Holbaek, hvor der er i alt 27 medarbejde­re.

Han sidder på 49 pct. af markedet i Holbaek, men efterlyser alligevel flere boliger til salg. For han kan tydeligt maerke, at flere købere er begyndt at orientere sig mod boligmarke­det uden for de store byer – i hans tilfaelde i form af flere interesser­ede købere fra København.

»Mange unge vil gerne bytte deres tovaerelse­slejlighed i København ud med et parcelhus i Holbaek, som koster nogenlunde det samme. Byen har vaeret god til at lave nye udstykning­er, men efterspørg­slen er så stor efter at bygge nyt, at vi godt kunne bruge flere udstykning­er isaer i den vestlige del af byen,« siger Henrik Larsen.

 ??  ??
 ??  ?? Der bliver solgt rigtig mange boliger for øjeblikket – også i provinsen. Arkivfoto: Ole Lind
Der bliver solgt rigtig mange boliger for øjeblikket – også i provinsen. Arkivfoto: Ole Lind
 ??  ?? Ejendomsma­eglerkaede­n Estaldo vil saelge din bolig for 12.500 kr., uanset hvor i landet du bor. I spidsen for selskabet står Jakob Neua Nørgaard. Foto: Mads Frost
Ejendomsma­eglerkaede­n Estaldo vil saelge din bolig for 12.500 kr., uanset hvor i landet du bor. I spidsen for selskabet står Jakob Neua Nørgaard. Foto: Mads Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark