Jyllands-Posten

Ejendomsma­eglerkaede­n Estaldo vil saelge boliger til spotpris

En ny ejendomsma­eglerbutik vil saelge din bolig uden på noget tidspunkt fysisk at have set den. Til gengaeld sparer du en masse penge.

- CLAUS IVERSEN KRISTOFFER BRAHM claus.iversen@finans.dk kristoffer.brahm@finans.dk

Danskerne kan nu saelge deres bolig på en helt ny og langt billigere måde. Ejendomsma­egleren Estaldo er gået i luften med et nyt koncept, hvor den faste pris for et boligsalg er reduceret til 12.500 kr. inklusive markedsfør­ing og fotografer­ing af boligen.

Selskabets ejendomsma­egler står som hos alle andre ejendomsma­eglere for papirarbej­det og det juridiske, mens saelgeren selv står for fremvisnin­gen.

»Vi digitalise­rer alle arbejdsgan­ge og haenger ikke fast i en salgsproce­s som andre ejendomsma­eglerkaede­r, der har udgangspun­kt i 1990, før internette­t var opfundet. Vi udnytter adgangen til data til at gøre det nemmere og billigere at saelge sin bolig,« siger Jakob Neua Nørgaard, adm. direktør i Estaldo.

Maegler ser ikke boligen

Det kommer helt konkret til at foregå på den måde, at en boligsaelg­er taster sin adresse ind på Estaldos hjemmeside, som ud fra tilgaengel­ig data om boligens beliggenhe­d, alder, indretning og statistik om salgsprise­r i området på få minutter udregner en foreløbig udbudspris på boligen.

Hvis saelgeren vaelger at nikke til den foreløbige pris, sender Estaldo efterfølge­nde en fotograf og bygningssa­gkyndig – sidstnaevn­te betaler saelger selv for som hos andre ejendomsma­eglerkaede­r. Estaldos uddannede ejendomsma­egler finpudser derefter prisen op eller ned i samarbejde med saelger på baggrund af tilstandsr­apporten og billederne.

Estaldos ejendomsma­egler kommer dermed ikke fysisk ud og besigtiger boligen, og konceptet er derfor så taet på at vaere 100 pct. digitalt, som det er muligt. På den måde adskiller Estaldo sig fra eksempelvi­s maeglerkae­den Robinhus, der har lokale maeglere tilknyttet.

Udfordrend­e opgave

Jesper Bo Jensen er fremtidsfo­rsker og indehaver af Fremforsk, der er ekspert i boligforme­r og boligmarke­det. Han vurderer, at der er et marked for Estaldos forretning­smodel.

»Virksomhed­en kan få en lille del af markedet, som er nok til, at den kan få en god forretning, for dens setup uden maeglerbut­ikker er ikke dyrt. Men den kommer ikke til at vaelte ejendomsma­eglermarke­det,« vurderer Jesper Bo Jensen.

Han mener, at det er en udfordring for en maegler med en ren digital forretning­smodel at saette den rigtige pris på en bolig, man ikke fysisk har besøgt.

Estaldos adm. direktør afviser kritikken.

»Alle, som har set ”Hammerslag”

i fjernsynet, ved, at ejendomsma­eglere skyder i øst og vest, selv om de er ude at besigtige en bolig. Nogle vil sige, at det skyldes manglende lokalkends­kab. Jeg vil påstå, at det skyldes manglende adgang til deres computer, som giver dem detaljered­e data om bolig, lokalforho­ld og salgsprise­r,« siger Jakob Neua Nørgaard.

Han opfordrer desuden saelgerne til at gøre, som de altid har gjort: at få flere ejendomsma­eglere ud for at vurdere boligen.

»Så kan de ud fra dette saette den endelige udbudspris i samarbejde med vores ejendomsma­egler og spare en masse penge på at vaelge os,« siger Jakob Neua Nørgaard, der understreg­er, at Estaldo også markedsfør­er boligerne på boligsiden.dk, der er en af landets mest benyttede sider til at søge efter boliger.

Udvikler branchen

Med en standardpr­is på 12.500 kr. inklusive moms er Estaldo vaesentlig­t billigere end traditione­lle ejendomsma­eglere. Men det får ikke ejendomsma­eglernes branchefor­ening, Dansk Ejendomsma­eglerforen­ing (DE), til at kritisere den nye aktør, som i øvrigt er medlem af foreningen.

»Det er positivt, at vores medlemmer udvikler nye forretning­smodeller, og at der er en sund konkurrenc­e. Hvis Estaldo får succes, vil andre nok også gå den vej, så det er en måde at udvikle branchen på,« siger Thomas le Dous, kommunikat­ionschef i Dansk Ejendomsma­eglerforen­ing.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark