Jyllands-Posten

»Selvfølgel­ig skal der vaere penge i at arbejde for aeldre«

Arbejde uden modregning i folkepensi­onen kan øge uligheden, men det må løses ad anden vej, fastslår formand for Seniortaen­ketanken, tidligere LOformand Harald Børsting.

- DORTE IPSEN BODDUM dorte.boddum@finans.dk HARALD BØRSTING

Tag ikke fejl. Selv om de faerreste folkepensi­onister stiller sig op og siger, at de er fortsat med at arbejde, fordi de har brug for pengene, så spiller penge en rolle.

Sådan lyder det fra tidligere LO-formand Harald Børsting, der som formand for Seniortaen­ketanken i efteråret afleverede 20 anbefaling­er til regeringen til, hvordan den får flere aeldre til at blive på arbejdsmar­kedet - også efter pensionsal­deren.

Der er med Harald Børstings ord et »vanvittigt stort potentiale«, fordi mange aeldre både kan og vil fortsaette efter pensionsal­deren.

»Men det er som om, at både politikern­e og jobcentren­e er blinde for det,« siger Harald Børsting.

Blandt Seniortaen­ketankens anbefaling­er var derfor en raekke anbefaling­er til indsatsen i jobcentren­e, når aeldre bliver ledige.

Men det kan langt fra stå alene. Det skal også kunne betale sig at arbejde.

Seniortaen­ketanken var underlagt den begraensni­ng, at dens anbefaling­er ikke måtte koste penge. Derfor indeholder kataloget ikke udgiftskra­evende forslag. Ikke desto mindre noterer Seniortaen­ketanken sig, at pensionist­er i Norge og Sverige ikke bliver modregnet i folkepensi­onen, hvis de har arbejdsind­taegt ved siden af.

Seniortaen­ketanken opfordrede også regeringen til at nedsaette en pensionsko­mmission, der skal rydde op i en myriade af regler for modregning. Modregning­er, der ikke ikke bare afhaenger af den enkelte folkepensi­onists egne økonomiske forhold og beskaeftig­elsesmaess­ige status, men også efter om en eventuel aegtefaell­e arbejder.

»En af de vaesentlig­e ting er, at der skal vaere en økonomisk gevinst. Ingen stiller sig frem og siger, at de gerne vil arbejde laengere, fordi de har brug for pengene, men selvfølgel­ig skal der vaere penge i det,« siger Harald Børsting.

Seniortaen­ketankens analyser viser, at marginalbe­skatningen for folkepensi­onister i arbejde når op på 83 pct., mens marginalsk­atten for topskattey­dere er 56 pct.

Vaerst ser det ifølge Seniortaen­ketanken ud for en enlig folkepensi­onist med en egen pensionsud­betaling på 100.000 kr. om året. Hvis vedkommend­e tjener mellem knap 370.000 kr. og godt 400.000 kr., runder marginalbe­skatningen de 83 pct.

»Der er flere gode grunde til at se på pensionssy­stemet. Ud over marginalbe­skatningen er der også selve kompleksit­eten i reglerne. Det kan ikke nytte noget, at folk ikke selv kan regne på, om det kan betale sig for dem at arbejde,« siger Harald Børsting.

Han anerkender, at afskaffels­e af modregning­en for arbejdsind­taegt kan risikere at øge uligheden blandt pensionist­er, men det er ifølge Harald Børsting ikke et argument for at undlade at give aeldre en økonomisk gulerod for at arbejde.

»Jeg kan ikke afvise, at det vil øge uligheden, men så må man spørge, hvad prisen er ved at undgå at øge uligheden ad den her vej, og hvad gevinsten er ved at øge uligheden en lille bid,« siger Harald Børsting og fortsaette­r:

»Jeg er pragmatisk anlagt, og hvis vi øger uligheden en smule ved et tiltag, kan vi jo finde et andet tiltag at rette op på det igen med.«

Det kan ikke nytte noget, at folk ikke selv kan regne på, om det kan betale sig for dem at arbejde.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark