Jyllands-Posten

Vaekstfond­ens største sats har blodrøde tal: »Alt går efter planen«

Area9 Lyceum modtog for to år siden den største investerin­g nogensinde fra Vaekstfond­en. Selskabet har massivt underskud, men ifølge stifteren er der både store kunder og store indkomster i bøgerne.

- SIGNE TIND HVAS signe.t.hvas@jp.dk

Med en investerin­g på 190 mio. kr. fra Vaekstfond­en slog Area9 Lyceum for to år siden alle rekorder. Regnskabet viser blodrøde tal, men ifølge selskabets stifter og bestyrelse­sformand, Ulrik Juul Christense­n, går alt efter planen.

»Vores pipeline har passeret milliarden. Vi taber ikke til konkurrent­er. Vi har indgået en raekke eksklusive aftaler med nogle af verdens største virksomhed­er,« siger han og mener, at selskabet lever op til betegnelse­n om at vaere et muligt fyrtårn for andre i branchen, som var Vaekstfond­ens beskrivels­e i forbindels­e med investerin­gen.

»Hvis dét var planen for to år siden, har vi i hvert fald bevist det nu,« siger stifteren, der har vaeret med til at udvikle virksomhed­ens software, der kan bruges til uddannelse på både institutio­ner og i virksomhed­er.

Area9 Lyceum blev stiftet i januar 2018 som et selvstaend­igt selskab, men Area9 har eksisteret siden 2006. Selskabet er et såkaldt edtech-selskab (educationa­l technology), der beskaeftig­er sig med it inden for uddannelse.

Vaekstfond­en har en ambition om at gøre edtech til en af Danmarks styrkeposi­tioner, og den plan er højaktuel, fortaeller adm. direktør i fonden Rolf Kjaergaard.

»Vi mener, at vi har rigtig gode forudsaetn­inger for edtech i Danmark; for at gøre det til en styrkeposi­tion og bygge en klynge inden for området,« siger han og peger på, at Danmark er førende inden for forskning i paedagogik og laering samt gode til at bruge teknologi til at understøtt­e nye forretning­er.

Matematik på nettet

Forretning­smodellen går ud på at investere i at opbygge en kundebase, der køber løsningen på abonnement.

»Det er altså ikke et klassisk underskud, hvor kunderne ikke er der, og produktern­e ikke saelger. Det er en funktion af forretning­smodellen. Pengene kommer først over tid,« siger Rolf Kjaergaard.

I Area9 er meldingen også, at tingene går planmaessi­gt på trods af et underskud i seneste regnskab på 72,2 mio. kr. Produktet var klar til at gå på markedet for ca. et år siden, og Ulrik Juul Christense­n fortaeller, at Area9 Lyceum

har ca. 1.200 kunder.

»Det er et spørgsmål om, hvilken måned vi beslutter os for at vaere profitable, mere end det er et spørgsmål om, hvordan vi knaekker koden,« siger han.

Også Edulab, der står bag matematikp­latformen MatematikF­essor, er blandt de underskuds­givende edtech-selskaber, Vaekstfond­en har investeret i med henblik på ekspansion. Her fortaeller adm. direktør og grundlaegg­er Kasper Holst Hansen, at det tager tid at tilpasse produktet til bl.a. kultur og sprog. Herudover spiller faktorer som it-infrastruk­tur ind.

»Det har vaeret spaendende, men ukomplicer­et er det ikke. Det har vaeret svaerere, end jeg havde forestille­t mig. Derfor er jeg også glad for, at de investorer, vi har haft med på rejsen, har vaeret med på, at det tager tid,« siger han.

Og evnen til at fastholde investorer­ne er afgørende, hvis virksomhed­erne skal have succes, lyder det fra Rolf Kjaergaard, der fortaeller, at Vaekstfond­en står klar med yderligere kapital til eksempelvi­s Area9, hvis det bliver nødvendigt, og hvis de fortsat ser potentiale­t og gode nøgletal.

»Hver gang virksomhed­erne får brug for ny kapital, kigger vi på, om det giver mening at investere videre i selskabern­e,« siger han.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark