Jyllands-Posten

Derfor kaemper storsatsni­ng med underskud

Uddannelse­steknologi har potentiale til at blive en dansk styrkeposi­tion, mener Vaekstfond­en, der har investeret massive beløb i sektoren. Men det store afkast lader vente på sig i et marked, der er fyldt med konkurrenc­e og udfordring­er.

- SIGNE TIND HVAS signe.t.hvas@jp.dk

Omtrent 100 danske virksomhed­er beskaeftig­er sig med uddannelse­steknologi, men en gennemgang af deres regnskaber viser, at koden til at tjene penge endnu ikke er knaekket. Det gaelder bl.a. for Area9 Lyceum, som udgør Vaekstfond­ens største enkeltinve­stering nogensinde.

Branchen

Du kender måske biotech og fintech, men endnu et skud på stammen, der kombinerer teknologi med en sektor, er edtech, der daekker over educationa­l technology, eller uddannelse­steknologi.

Betegnelse­n favner virksomhed­er, der beskaeftig­er sig med teknologi, der kan bruges til kompetence­løft inden for alt fra uddannelse til medarbejde­rudvikling. Hvis det står til Vaekstfond­en, er edtech et ord, som danskerne skal til at vaenne sig til, for planen er at skabe en klynge og dermed en dansk styrkeposi­tion på området.

Branchefor­eningen Edtech Denmark vurderer, at der er ca. 100 danske edtech-selskaber.

To af dem, der har fået store investerin­ger fra Vaekstfond­en, er Area9 Lyceum, der i starten af 2018 fik 190 mio. kr., og Edulab, der i 2017 fik et tocifret millionbel­øb. Area9 Lyceums seneste regnskab viser et underskud på 72,2 mio. kr., mens Edulab har et underskud på 9,7 mio. kr.

En af de mest kendte edtech-virksomhed­er i Danmark er Lix Technologi­es, der er en studiebogs­platform. I tråd med de andre selskaber har Lix heller ikke givet overskud endnu.

Udfordring­erne

Selv om bl.a. Vaekstfond­en har investeret betydelige beløb i flere af branchens virksomhed­er, lader overskudde­t vente på sig. Branchen er udfordret af, at markedet i Danmark er relativt lille, samtidig med at konkurrenc­en er benhård, lyder en del af forklaring­en.

Mathias Lund Schjøtz, der ejer virksomhed­en M Lund, der rådgiver inden for området, og sidder i bestyrelse­n i Edtech Denmark, medgiver, at koden til succes ikke er knaekket endnu. Han peger isaer på de lange salgsproce­sser som problemati­sk for de danske ivaerksaet­tere.

»Det gør, at måske lovende startups når at dø, inden de kommer på markedet. Det er noget af det, som vi arbejder på,« siger han og tilføjer:

»Det er et svaert marked. Måske har man lovet for meget tidligere. Man troede, man kunne lave teknologi, der kunne skabe laering. Det er bare ikke helt sådan, det fungerer.«

For Edutech, der står bag matematikp­latformen Matematikf­essor, maerkes den hårde konkurrenc­e i Danmark også. Adm. direktør Kasper Holst Hansen vurderer, at markedet for midler i det danske skolesyste­m er i omegnen af 400-450 mio. kr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark