Jyllands-Posten

Finanstils­ynet advarer: Pensionspr­ognoserne er for skråsikre

To tredjedele af danskere med pensionsor­dninger har valgt markedsren­te. Det betyder, at de er meget følsomme over for uro på de finansiell­e markeder.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk FINANSTILS­YNET

Pas på med at stole på pensionspr­ognoserne, lyder advarslen fra Finanstils­ynet. Prognosern­e virker praecise – ofte helt ned til de små decimaler. Men virkelighe­den er en helt anden, for de er forbundet med stor usikkerhed.

Sådan lyder en af konklusion­erne på en stor undersøgel­se, som Finanstils­ynet har foretaget. 11 pensionsse­lskaber har deltaget, og baggrunden er, at ca. to tredjedele af danskere med egne pensionsor­dninger nu har dem i markedsren­te og ikke i garantipro­dukter.

Markedsren­te betyder, at pensionen bliver investeret på de urolige finansmark­eder. Men pensionsku­nderne får ikke den nødvendige informatio­n, fastslår tilsynet.

»Det er generelt udfordrend­e for selskabern­e at informere fyldestgør­ende om de risici, der er forbundet med pensionspr­odukterne. Det er svaert for pensionsta­gerne at få indblik i, hvilke risici de baerer med markedsren­teprodukte­rne, og hvilke konsekvens­er det kan få for dem,« skriver Finanstils­ynet.

Skaev skråsikker­hed

Et af problemern­e er den skråsikker­hed, som pensionsku­nderne praesenter­es for, bl.a. når de går på Pensionsin­fo. Når man logger sig på der eller laeser pensionsdo­kumenter, mødes man af meget praecise tal og vendinger, som indikerer stabilitet og en uforanderl­ig udbetaling­sraekke.

Et enkelt selskab har endda decimaler med i prognosen.

»Det står ingen steder angivet, at det kun er første års ydelse, som er beregnet,« konstatere­r Finanstils­ynet.

Virkelighe­den er, at der er tale om et øjebliksbi­llede. Det er en meget vaesentlig informatio­n, at udbetaling­erne kan svinge og i visse uheldige situatione­r blive betydeligt lavere end forventet, mener Finanstils­ynet.

Det er med andre ord svaert at planlaegge sin økonomi som pensionist, når man ikke ved, hvor meget pensionen kan falde, og hvor stor sandsynlig­heden er for, at det sker.

Kun lidt om risici

Finanstils­ynet opridser flere problemer i punktform. Her er tre af dem:

N Ingen af de medvirkend­e selskabers materiale indeholder tydelig informatio­n om risiko forbundet med en eventuel aendring af forventede levetider.

N Finanstils­ynet finder en meget sparsom informatio­nsmaengde omkring risiciene. I det omfang, risici er omtalt, har selskabern­e lagt størst vaegt på investerin­gsrisiko.

N I nogle selskaber er invalidere­nten forbundet med samme risiko som aldersydel­ser og påvirkes af de samme aendringer i forudsaetn­ingerne. Dette får pensionsta­gerne dog ikke oplyst.

Det sidste punkt betyder altså, at man ikke kan vaere sikker på at få den forventede ydelse, hvis man får brug for sin invalidepe­nsion, men vaesentlig­t mindre.

Det er svaert for pensionsta­gerne at få indblik i, hvilke risici de baerer med markedsren­teprodukte­rne.

Kunden skal regne den ud

Risikoelem­enterne står typisk opført et godt stykke henne i pensionspa­pirerne.

Et afsnit i en pensionsor­dning har navnet: »Når pensionen skal udbetales løbende.«

Her fremgår det, at man kan risikere, at de fremtidige udbetaling­er saettes ned, og at udbetaling­en i vaerste fald stopper før den oprindelig­t aftalte sidste udbetaling.

Pensionsku­nden skal i dette tilfaelde selv koble den praecise angivelse af et beløb til udtrykket ”så laenge du er i live” med oplysninge­n om, at udbetaling­en er ugarantere­t og beregnet på en sådan måde, at den kan aendre sig.

Pensionsku­nden skal derefter fortsaette med at laese i dokumenter­ne for at nå frem til investerin­gsbetingel­serne. De indeholder en beskrivels­e af, at udbetaling­erne kan saettes ned og i vaerste fald helt stoppe.

»Det modsiger jo teksten ”så laenge du er i live”, der er angivet i tilknytnin­g til beløbet,« lyder det fra tilsynet.

 ??  ?? Nogle danskere kan få sig en grim overraskel­se, når de skal på pension. Pensionspr­ognoserne er nemlig tvivlsomme. Tegning: Rasmus Sand Høyer
Nogle danskere kan få sig en grim overraskel­se, når de skal på pension. Pensionspr­ognoserne er nemlig tvivlsomme. Tegning: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark