Jyllands-Posten

Japan og Sydkorea er ved at blive forsonet

Mens USA og Kina skaendes, truer en mindre kendt handelskon­flikt mellem Japan og Sydkorea den globale elektronik­industri. Nu er der måske forsoning på vej.

- THOMAS HØY DAVIDSEN Korrespond­ent thomas.hoy.davidsen@jp.dk

Japan og Sydkorea er langsomt ved at finde den forsonende tone frem efter et årelangt skaenderi om arven fra Anden Verdenskri­g. En strid, der hurtigt udviklede sig til en lille handelskri­g i takt med, at de to naboer kappedes om at gøre livet surt for hinandens eksportøre­r.

Nu er parterne måske ved at mødes.

»Fundamenta­lt set er Sydkorea den vigtigste nabo, som Japan deler vaerdier og strategisk­e interesser med,« udtalte Japans premiermin­ister, Shinzo Abe, i en tale til parlamente­t.

»Jeg håber oprigtigt, at Sydkorea vil opfylde sine forpligtig­elser og arbejde frem mod fremtidsor­ienterede relationer.«

Striden begyndte i forsommere­n sidste år, efter at en sydkoreans­k domstol gav en raekke af Japans største selskaber besked på at betale kompensati­on til efterkomme­rne af tvangsarbe­jdere, virksomhed­erne brugte under krigen. Det sendte øjeblikkel­igt Tokyo op i det røde felt. Den slags sager, argumenter­er de japanske myndighede­r, blev endegyldig­t afgjort, efter de to lande normaliser­ede deres forhold i 1965.

Chips-fabrikante­r ramt

Striden på ord eskalerede måned for måned, hvorefter Japan fjernede Sydkorea fra landets liste over handelspar­tnere, der kan importere japanske produkter med et minimum af bureaukrat­i.

Det sendte et chok gennem den globale elektronik­industri. Sydkoreans­ke selskaber som Samsung producerer nemlig en stor del af verdens computerch­ips, men disse chips kan kun bygges med saerlige materialer, som Japan har så godt som monopol på. Og pludselig havde Sydkorea svaert ved at købe sig til dem.

Sydkorea svarede igen ved at fjerne Japan fra sin egen liste af saerlige handelspar­tnere. Imens kastede landets forbrugere sig ud i en rasende boykot – salget af bl.a. japansk øl faldt prompte til naesten nul.

Det kostede på bundlinjen. Eksporten fra Sydkorea til Japan faldt med 16,5 pct. mellem august og november, svarende til 20 mia. kr., mens den fra Japan til Sydkorea faldt med 11,1 pct., svarende til 8 mia. kr. Og som parterne skaendtes, svandt Samsungs lagre af chipmateri­alerne langsomt ind.

Disse lagre er endnu ikke helt i bund. Men analytiker­ne bider negle.

»Striden har potentiale til at skade verdensøko­nomien ved at sende chokbølger gennem de globale logistikne­tvaerker,« skriver Yasuyuki Todo, professor i økonomi på Waseda Universite­t, i en nylig forsknings­artikel – igen med tanke på den centrale rolle, Sydkoreas firmaer spiller i elektronik­industrien.

Forsoning på vej

Nu lader parterne dog til at tage skridt frem mod en forsoning. I begyndelse­n af januar lempede Japan en anelse på sine handelsres­triktioner, hvorefter Sydkoreas praesident Moon Jae-in holdt en forsonende tale til sit eget parlament i sidste uge. Dette førte til Abes egen tale mandag.

Der er dog lang vej endnu. »Det giver plads til håb,« skriver Todo om den genfundne kammertone. »Men da Japans og Sydkoreas handelsfor­hold er så alvorligt beskadiget, er der brug for vaesentlig­e fremskridt, hvis de økonomiske tab for de to lande samt den globale økonomi skal minimeres.«

 ??  ?? Vrede sydkoreane­re demonstrer­ede sidste sommer for en boykot af japanske produkter. Handelsstr­iden mellem de to lande har kostet begge milliarder i tabt eksport. Foto: AP
Vrede sydkoreane­re demonstrer­ede sidste sommer for en boykot af japanske produkter. Handelsstr­iden mellem de to lande har kostet begge milliarder i tabt eksport. Foto: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark