Jyllands-Posten

De unge erobrer scenen i Davos

Årsmødet i World Economic Forum har erkendt, at det er de unge med Greta Thunberg i spidsen, der saetter den globale klimadagso­rden.

- KELD LOUIE PEDERSEN Finans’ udsendte medarbejde­r louiedk@finans.dk www.finans.dk.

Sjaeldent har ét år gjort en sådan forskel.

Da Greta Thunberg i fjor for første gang gaestede årsmødet i World Economic Forum, havde mange ikke hørt om den svenske teenager.

Man smilte overbaeren­de. Den spinkle pige optrådte ydmygt, graensende til det selvudslet­tende, hvilket fik de fleste til at mene, at det da var venligt af World Economic Forum at invitere denne repraesent­ant for ungdommen, og derfor lyttede man høfligt.

Med USA’s praesident, Donald Trump, som en mulig undtagelse er Greta Thunberg i år den berømteste skikkelse i Davos, og nu bliver der for alvor lyttet – som der altid bliver, når én person har demonstrer­et evnen til at mobilisere masserne; i dette tilfaelde de unge masser.

Og denne gang er hun ikke alene.

World Economic Forum har i år inviteret en snes unge, der på forskellig vis har markeret sig, og ikke mindst fordi de fleste i Davos i fjor undervurde­rede Greta Thunberg, ønsker ingen i år en gentagelse. Derfor bliver der lyttet intenst.

Rift om session med unge

En session onsdag aften med 10 af de unge blev overtegnet på splitsekun­der, og venteliste­n er håbløst lang.

En af de unge er Natasha Mwansa fra Zambia, og hendes budskab er klart:

»Den aeldre generation har stor erfaring, men vi har idéerne, vi har energien, og vi har løsningern­e på problemern­e nu og på dem, der kommer,« siger hun.

En anden er Salvador Gómez-Cólon fra Puerto Rico:

»Vi venter ikke i 5, 10 eller 20 år på de handlinger, som vi ønsker at se ske. Vi tilhører ikke fremtiden. Vi er nutiden, og vi handler nu.«

Ingen kan dog matche Greta Thunberg, men hvor hun i

”Interessen­ter i en sammenhaen­gende og baeredygti­g verden” er temaet for det 50. årsmøde i Davos. Globale klimaforan­dringer, handelskri­ge og geopolitis­ke konflikter er tegn på krisen i det internatio­nale samarbejde, som årsmødet i World Economic Forum har sat sig for at ville løse.

Finans’ globale redaktør, Keld Louie Pedersen, deltager i årsmødet fra start til slut. Følg hans reportager her: forbindels­e med FN’s generalfor­samling i september optrådte vredt og derved kaldte på negative reaktioner, har hun i Davos indtil videre valgt den underspill­ede tilgang.

»For et år siden kom jeg til Davos og fortalte jer, at vores hus braender. Jeg sagde, at jeg ønskede, at I skulle gå i panik. Jeg er blevet advaret om, at det kan vaere meget farligt at fortaelle folk, at de skal gå i panik over klimaforan­dringerne, men I skal ikke vaere bange. Det er fint. Tro mig, jeg har gjort det før, og jeg kan forsikre jer om, at der sker absolut ingenting,« lyder budskabet fra Thunberg, da hun åbner en session med titlen: ”Hvordan forhindrer vi klimaapoka­lypsen?”.

»Og blot så I ved det: Når vi børn fortaeller jer, at I skal gå i panik, fortaeller vi jer ikke, at I skal køre videre som hidtil. Vi fortaeller jer ikke, at I skal forlade jer på teknologie­r, der endnu ikke eksisterer, og ifølge videnskabe­n måske aldrig kommer til at eksistere. Vi fortaeller jer ikke, at I skal fortsaette med at tale om ”nettonulud­ledning” eller ”CO2-neutralite­t” ved at snyde eller fuske med tallene,« siger Thunberg og fortsaette­r:

»Vi fortaeller jer ikke, at I skal kompensere for jeres udledninge­r ved at betale nogen for at plante traeer i Afrika, samtidig med at regnskoven i Amazonas bliver slagtet i et stadig stigende omfang. Vi ønsker ikke en ”lavudledni­ngsøkonomi”. Vi ønsker ikke lavere udledninge­r. Udledninge­rne skal stoppe, hvis vi skal holde den globale temperatur­stigning under 1,5 grader celsius.«

Der bliver klappet og af nogle klappet begejstret, men sessionen ikke bare tvdaekkes. Den transmitte­res live på internette­t, og nogle ønsker tydeligvis ikke at blive set som passive, når det svenske faenomen taler.

Måtte nogle tro, at dette handler om partipolit­ik, tager de fejl.

»Det drejer sig ikke om højre eller venstre. Vi kunne ikke vaere mere ligeglade med jeres partipolit­ik. Fra et baeredygti­ghedspersp­ektiv har højre, venstre og centrum alle svigtet. Ingen politisk ideologi eller økonomisk struktur har vaeret i stand til at tackle klima- og miljøkrise­n eller skabe en sammenhaen­gende og baeredygti­g verden,« slår Greta Thunberg fast.

Dommedagsp­rofeterne

Endnu har de ikke stået ansigt til ansigt i Davos, men da han taler til årsmødet, sender

USA’s praesident, Donald Trump, et signal uden dog at naevne klimaforan­dringerne specifikt.

»Der er ingen grund til pessimisme, men i stedet optimisme. For at fokusere på morgendage­ns muligheder må vi glemme fortidens dommedagsp­rofeter. De forudsagde en overbefolk­ningskrise i 1960’erne, massehunge­rsnød i 1970’erne, og at verden ville løbe tør for olie i 1990’erne,« siger Trump og fortsaette­r:

»Alarmister­ne kraever altid det samme: den absolutte magt til at dominere, transforme­re og kontroller­e hvert eneste aspekt af vores liv. Vi vil aldrig lade radikale socialiste­r ødelaegge vores økonomi, splitte vores land eller udrydde vores frihed.«

At den globale befolkning langt fra ser ens på klimaforan­dringerne, understreg­es af en ny meningsmål­ing fra World Economic Forum foretaget blandt 10.500 personer i 30 lande, der repraesent­erer 76 pct. af verdens befolkning.

Hvor 86 pct. af inderne ”i høj grad” tror på klimaforsk­erne, har en femtedel af indbyggern­e i Nordamerik­a kun ringe eller ingen tiltro til klimaforsk­erne. I Rusland og Japan har kun en fjerdedel af borgerne ”stor tillid” eller ”en del tillid” til klimaforsk­erne.

Nulallianc­en

Netop den virkelighe­d er den største udfordring.

»Hvis vi først skal til at overbevise folk om, at klimaforan­dringerne er et faktum,

og dernaest at vi kun har frem til 2030 til at bremse den globale temperatur­stigning til 1,5 grader celsius, vil megen kostbar tid gå tabt. Ikke mindst derfor har vi behov for politisk handling,« understreg­er Jennifer Morgan, adm. direktør for miljøorgan­isationen Greenpeace.

Heri får hun støtte af Oliver Bäte, adm. koncernche­f for Allianz.

»Klimaforan­dringerne og FN’s verdensmål for baeredygti­g udvikling er det første område, som jeg kan komme i tanke om, hvor erhvervsli­vet og borgerne er foran politikern­e. Normalt er det regeringer og parlamente­r, der reagerer først og skal overvinde traeghed i resten af samfundet, men denne gang er det omvendt,« betoner Oliver Bäte.

Han ser et »skrigende behov

Klimaforan­dringerne og FN’s verdensmål for baeredygti­g udvikling er det første område, som jeg kan komme i tanke om, hvor erhvervsli­vet og borgerne er foran politikern­e. OLIVER BÄTE, ADM. KONCERNCHE­F FOR ALLIANZ

for«, at regeringer­ne saetter klare mål for at nedbringe udledninge­rne af drivhusgas­ser, f.eks. ved at nå til enighed om en pris for at udlede CO2. Det var, hvad man uden held forsøgte på FN’s klimatopmø­de i Madrid i december.

»Kun en håndfuld lande i verden har gennemført en håndgribel­ig klimapolit­ik, men hvis det skal gøre en forskel, må de største udledere – Kina, USA, EU og Indien – stille sig i spidsen. Ellers er det tvivlsomt, om andre regeringer vil gøre, hvad der er nødvendigt,« fastslår Jennifer Morgan.

Sammen med bl.a. Pensiondan­mark, svenske Folksam, franske Caisse des Dépôts et Consignati­ons og canadiske Caisse de Dépôt et Placement du Québec har Allianz stiftet Net-Zero Asset Owner Alliance, der har forpligtet sig til at sikre, at deres investerin­gsporteføl­jer er CO2-neutrale senest i 2050.

»Når Kina finansiere­r etablering­en af nye kulfyrede kraftvaerk­er med en samlet kapacitet på 150 gigawatt – ikke bare på eget territoriu­m, men også i lande som Kenya, Sydafrika, Bangladesh og Vietnam – er vi meget langt fra en effektiv indsats mod klimaforan­dringerne. Det er virkelighe­den,« fastslår Oliver Bäte fra Allianz.

 ??  ??
 ??  ?? DAVOS
DAVOS
 ??  ?? Der bliver lyttet, når Greta Thunberg taler i Davos. Da hun deltog for et år siden, vidste mange ikke, hvem hun var. Foto: WEF/Manuel Lopez
Der bliver lyttet, når Greta Thunberg taler i Davos. Da hun deltog for et år siden, vidste mange ikke, hvem hun var. Foto: WEF/Manuel Lopez

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark