Jyllands-Posten

Donald Trump vil detailstyr­e USA’s handel

USA’s praesident kom med opgør med den klassiske frihandel i en tale i Davos rettet mod Senatet i Washington DC.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

Den klassiske politik med vidtraekke­nde handelsaft­aler, der omfatter mange lande, er skrevet ind i historiebø­gerne. I hvert så laenge, at USA’s praesident hedder Donald J. Trump.

I en med spaending imødeset tale til årsmødet i World Economic Forum har den amerikansk­e praesident slået fast, at første del af en handelsaft­ale med Kina, der i den forgangne uge blev underskrev­et i Washington DC, vil vaere modellen for fremtidige handelsaft­aler.

»Vi ønsker en handel, der er fair og gensidig, og med de handelsaft­aler, der er indgået, har vi stillet os i spidsen for en ny model for handelsaft­aler i det 21. århundrede,« fastslår Trump.

Med aftalen har Kina forpligtet sig til i år og naeste år at købe amerikansk­e varer og tjenesteyd­elser for 200 mia. dollars. Til sammenlign­ing var Kinas samlede import fra USA i 2017 – året før at handelskri­gen brød ud – på 185 mia. dollars.

»Der er tale om en helt ny tilgang til handel, som tager udgangspun­kt i den amerikansk­e arbejder. Vi har nu indgået en ny handelsaft­ale med Canada og Mexico. Det samme gaelder Sydkorea og Japan. Jeg ser frem til, at vi også kan indgå en vidtraekke­nde handelsaft­ale med Storbritan­nien,« siger praesident Trump.

»Den amerikansk­e drøm er tilbage, og den er større, bedre og staerkere end nogensinde før, og ingen har større glaede af den end den amerikansk­e middelklas­se,« føjer han til.

I talen i Davos laegger Trump ikke skjul på, at det var USA’s »massive underskud på handelsbal­ancen«, der sammen med fabriksluk­ninger, udflagning­er af arbejdspla­dser og »den destruktiv­e fremfaerd« over for middelklas­sen, som »mere end noget andet fik mig til at gå efter praesident­posten«.

»Vores forhold til Kina har naeppe vaeret bedre end netop nu. Mit forhold til Xi Jinping er ekstraordi­naert. Han er for Kina, jeg er for USA, men herudover elsker vi hinanden,« slår Trump fast.

EU-Kommission­en har reageret på delaftalen mellem USA og Kina ved at varsle, at den kan blive indbragt for handelsdom­stolen i Verdenshan­delsorgani­sationen, WTO, fordi den ses at saette den fri konkurrenc­e ud af spillet.

Intet forhindrer to WTOmedlems­lande i at indgå en handelsaft­ale, men den skal overholde organisati­onens regelsaet, hvilket i det konkrete tilfaelde vil sige, at amerikansk og kinesisk erhvervsli­v ikke må få en fortrinsst­illing.

Den halv time lange tale var i det store hele koncentrer­et om amerikansk økonomi og ikke mindst, hvordan den har udviklet sig i de tre år, Donald Trump har vaeret praesident.

Der er skabt 7 mio. nye job, og arbejdsløs­heden er den laveste i et halvt århundrede, ligesom Trump i Davos fremhaever, at arbejdsløs­heden

Mit forhold til Xi Jinping er ekstraordi­naert. Han er for Kina, jeg er for USA, men herudover elsker vi hinanden. DONALD TRUMP, PRAESIDENT I USA

blandt afroamerik­anere er den laveste nogensinde, og »for første gang udgør kvinderne nu flertallet af arbejdssty­rken«.

Kenneth Rogoff, økonomipro­fessor ved Harvard University, overvaered­e talen og konstatere­de efterfølge­nde, at meget af det, som den amerikansk­e praesident sagde i sin tale, er korrekt.

»Amerikansk økonomi havde det ikke skidt, da Trump kom til, men har fået det vaesentlig­t bedre, end nok de fleste her i Davos ville have troet, hvis vi havde spurgt dem for tre år siden,« sagde Rogoff til flere tv-stationer.

Talen om USA’s økonomiske styrke og genrejsnin­gen af den amerikansk­e middelklas­se er først og fremmest rettet mod Senatet i Washington DC, der senere i dag indleder rigsretssa­gen mod praesident Trump. I valgåret 2020 har Trump med dagens tale forsøgt at signalere til det republikan­ske flertal i Senatet, at de står sig bedst ved at frikende ham.

»Den amerikansk­e arbejder ser lønnen stige og masser af jobmulighe­der og har aldrig haft større tiltro til amerikansk økonomi,« understreg­er Donald Trump.

 ??  ?? Donald Trump fokuserede i sin tale i Davos på amerikansk økonomi og politik.
Foto: Jakob Polacsek
Donald Trump fokuserede i sin tale i Davos på amerikansk økonomi og politik. Foto: Jakob Polacsek

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark