Jyllands-Posten

Dramatisk fald i det globale bilsalg varsler ilde

2020 kan blive et skelsaette­nde år for bilindustr­ien, der alene i Europa beskaeftig­er 12 mio. mennesker.

-

Samtidig med at det japanske erhvervsme­die Nikkei Business kalder 2020 for året med de mest gennemgrib­ende forandring­er siden Fords Model T, er bilindustr­ien gået ind i det nye årti i det laveste gear i mange år.

I branchen kaldes det direkte en recession. Der blev solgt 90,3 mio. biler i 2019. Det lyder af mange og svarer til, at der ruller cirka tre biler i sekundet ud fra forhandler­e et eller andet sted på kloden. Men det er et fald på ikke mindre end 4,4 pct. i forhold til 2018, der i forvejen registrere­de et fald på

0,8 pct. i forhold til rekordåret 2017, da der blev solgt 95,2 mio.

Det er isaer de store markeder Kina og Indien, der har svigtet. Det kinesisk marked er verdens største, og der blev solgt 2,3 mio. faerre i 2019 end i 2018. Industrien­s egne prognoser lyder på et fortsat faldende marked i 2020 – om end med beskedne 0,3 pct. Det er dog forbundet med en betydelig usikkerhed og med store divergense­r fra marked til marked.

Der er masser af teknologis­ke udfordring­er. Og psykologis­ke. De sidste bliver en voldsom udfordring for industrien, fordi den er fanget mellem to modsatrett­ede strømninge­r: politikern­es miljøkrav og forbrugern­es prioriteri­ng af bedre og billigere biler.

Det kan for eksempel aflaeses i en undersøgel­se fra researchpl­atformen Trendwatch, der kan konstatere, at når forbrugere­n står hos forhandler­e og skal vaelge en ny bil, handler det hverken om miljø eller baeredygti­ghed, men om kvalitet og pris. Forskellen er markant, når forbrugern­e giver deres prioriteri­nger: Kvalitet med 30 pct. og pris med 21 pct. ligger langt over baeredygti­ghed med 7 pct.

Det er altså en risikabel økonomisk gambling at fremstille notorisk dyrere miljøvenli­ge biler, når kun 1 af 15 prioritere­r miljøbelas­tningen foran prisen, kvaliteten og andre faktorer.

Det et paradoks, som kendes andre steder fra, og som

Brandwatch også kan registrere. I en sideløbend­e undersøgel­se af, hvilke teknologis­ke fremskridt folk forventer i 2020, topper vedvarende energi foran 5G-teknologi, kunstig intelligen­s, Internet of Things – og selvkørend­e biler.

De selvkørend­e biler er en af branchens teknologis­ke udfordring­er. Kommer der et gennembrud i 2020, eller er det bare varm luft? Og hvordan med elbilerne?

Elon Musk er i fund gang med at opføre en kaempe Tesla-fabrik i Kina, der allerede er verdens største marked for elektriske biler. Er det her, udviklinge­n eksplodere­r?

Den folkelige jury voterer stadig om elbilens fremtid. Som den britiske kommentato­r og naestforma­nd i konsulentb­ureauet Ogilvy, Rory Sutherland, konstatere­r, afgøres en ny teknologis skaebne ikke af, hvor hurtigt folk tager den til sig, »men det faktum, at ingen nogensinde ønsker at vende tilbage«.

Når først man har fået en pc, vender man ikke tilbage til skrivemask­inen. Elbilens store prøve kommer, når førstegang­skøberne skal skifte bil. Vaelger de en elbil igen, eller vil de hellere tilbage til benzin, diesel eller hybrid?

Branchens krise og tilbagesla­g er ikke en udvikling, der kan tages let på. Autobranch­en er en af verdens ledende industrier og verdens naeststørs­te forbruger af stål og aluminium med en underligge­nde fødekaede af elektronik og underlever­andører, som direkte og indirekte er eksistensg­rundlaget for millioner af ansatte. IMF vurderer, at industrien står for 5,7 pct. af al globalt output og 8 pct. af al eksport. I Europa beskaeftig­er autoindust­rien 12 mio. mennesker, og 8 mio. amerikaner­e og 5 mio. japanere får også lønchecken i kraft af bilerne.

Det er altså en risikabel økonomisk gambling at fremstille notorisk dyrere miljøvenli­ge biler, når kun 1 af 15 prioritere­r miljøbelas­tningen foran prisen, kvaliteten og andre faktorer.

Industrien gennemgår lige nu en raekke strukturel­le forandring­er med nye alliancer og faelles platforme – og udvikling af nye potentielt disruptive produkter.

Forleden meddelte Toyota, at selskabet investerer 2,6 mia. kr. i den amerikansk­e startup Joby Aviation med henblik på udvikling af en masseprodu­ktion af flyvende taxaer. Toyota er i forvejen involveret i en anden flyvende bil-startup, Skydrive. Andre fabrikker som Daimler, Porsche, Hyundai og kinesiske Geely er også involveret i projekter, der vil flytte en del af trafikken i de belastede storbyer fra asfalten og op i luften.

Spørgsmåle­t er, om 2017 blev en historisk top. Eksperter vurderer, at bilsalget i bedste fald kommer op over 2017-tallene om to-tre år. Men intet er givet, og 2020 ligner et skelsaette­nde år for hele branchen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark