Jyllands-Posten

»Mit og mine børns ønske er at bevare arbejdspla­dsen, som den er«

Jette Egelund gjorde sin fars skraldespa­nd til en stor forretning og et kendt design. Nu er hun i gang med et generation­sskifte.

- PETER SCHOLLERT peter.schollert@finans.dk

1939. 1950. 1992. 1996. Det er vigtige årstal i et portraet om Jette Egelund. Det er 1997, 2002, 2007 og 2018 også.

I 1939 begyndte Holger Nielsen, Jette Egelunds far, produktion­en af skraldespa­nden Vipp, som han designede i sit vaerksted i Randers ud fra ønsker fra sin hustru, Marie Axelsen. Hun var damefrisør og efterspurg­te en skraldespa­nd med låg og pedal.

I 1992 døde Holger Nielsen, og Jette Egelund valgte trods fast arbejde, bopael og børn i København at videreføre Vipp.

»Jeg var endt i et job med høj prestige og fin løn, men trivedes ikke. Så jeg overtog Vipp for min egen skyld og i ren kaerlighed til skraldespa­nden,« siger Jette Egelund, født 23. januar 1950.

I 1996 meddelte hendes aegtefaell­e, at han ville skilles. Beskeden var en »voldsom kolbøtte« for Jette Egelund og staerkt medvirkend­e til, at hun flyttede fra København og ind hos sin mor i Randers, hvor hun boede i tre år.

»Hun havde mistet sin mand og jeg min far. Jeg var desuden blevet skilt og banket tilbage til nul rent økonomisk. Så det var superdejli­gt med hendes opbakning,« fortaeller hun.

I 1997 blev Vipp Design A/S stiftet med Jette Egelund som adm. direktør, og såvel moren som sønnen, Kasper Egelund, blev medlem af bestyrelse­n. To år senere fik selskabet kontor i København og datteren, Sofie Egelund, blev ligeledes bestyrelse­smedlem.

Større andel til børnene

Dengang var Vipps produkter en skraldespa­nd og en toiletbørs­te. Siden skrumpede firmanavne­t ind til Vipp, mens produktlin­jen i årenes løb er vokset markant med bl.a. toiletudst­yr, køkkener, møbler og lamper samt booking af saeregne hotelrum, og det danske selskab opererer på det internatio­nale marked og har flere gange høstet anerkendel­se for produkters design.

I 2007 trak Jette Egelund sig som adm. direktør. Posten blev overtaget af en ekstern kandidat, som fire år senere blev afløst af Kasper

Egelund. I 2018 stoppede Jette Egelund som formand i Vipp, hvor det er det profession­elle bestyrelse­smedlem Lars Monrad-Gylling, der sidder for bordenden.

Jette Egelund er fortsat medlem af bestyrelse­n og ikke mindst medejer af Vipp A/S. Hun ejer som sine børn en tredjedel af aktierne, men der er et generation­sskifte i gang, som vil betyde, at børnenes andel bliver større.

»Virksomhed­en ville sikkert vaere en hel del vaerd ved et salg. Men mit og mine børns ønske er at bevare arbejdspla­dsen, som den er.«

Hun bestemmer selv sin arbejdstid i Vipp og fortaeller, at hun bruger energi på at følge med i, om et nyt produkt falder i god smag hos kunderne, og så besøger Jette Egelund gerne Vipp-forhandler­e

ude i verden.

Efter naesten 30 år med Vipp, der fik et overskud før skat på 18 mio. kr. i 2018regnsk­abet, hvor egenkapita­len blev opgjort til 121 mio. kr., betegner hun sig selv som »ikke specielt rig« på penge, men »isaer rig på fantastisk­e oplevelser«.

»Jeg ligner Onkel Joakim på den måde, at jeg er ganske nøjsom - nogen vil sige naerig: Jeg cykler hellere end kører i bil, og jeg elsker gratis glaeder med musik og kunst,« forklarer hun.

Fandt kaerlighed på ferie

Da Jette Egelund for første gang holdt ferie alene efter sin skilsmisse, tog hun på højskole for at synge klassisk kormusik under ledelse af dirigent Mogens Dahl.

»Jeg var ikke i naerheden af at vaere parat til et forhold, og så skete det alligevel.«

Hun har siden 2002 boet sammen med Mogens Dahl. De bor i en lejlighed taet på Vipps hovedkonto­r og den koncertsal, som Mogens Dahl laegger navn til. Jette Egelund er så vidt muligt tilhører ved koncertern­e, og så spiller hun tennis, dyrker yoga og vinterbade­r.

»Det er også en stor fornøjelse at opleve mine fem børnebørn, tre i Danmark og to i New York, hvor min datter og svigersøn driver vores amerikansk­e virksomhed.«

mit.jp.dk

 ??  ?? Jette Egelund med en miniatureu­dgave af den skraldespa­nd, som faren skabte, og hun gjorde til en stor forretning. Foto: Vipp
Jette Egelund med en miniatureu­dgave af den skraldespa­nd, som faren skabte, og hun gjorde til en stor forretning. Foto: Vipp
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark