Jyllands-Posten

Hvordan gradbøjer man et venskab? Kasketsag har gjort Silkeborgs borgmester i tvivl

Byudviklin­g og -fortaetnin­g har skabt tvivl om Steen Vindums (V) habilitet. Men »i IkastBrand­e og Herning ser de misundelig­t mod alle vores kraner«.

- EMMA J. KJAER Emma.J.Kjaer@jp.dk

må man egentlig vaere venner med, når man er borgmester?

Det spørgsmål måtte Silkeborgs borgmester, Steen Vindum (V), stille sig selv nogle gange i løbet af december.

For i begyndelse­n af måneden var der flere, der begyndte at stille spørgsmål til, om hans venskab med den lokale ejendomsud­vikler René Birch kunne så tvivl om hans habilitet i en raekke byrådssage­r.

»Jeg er efterhånde­n blevet spurgt om, hvor gode venner jeg er med René Birch en del gange. Hvordan skal jeg lige svare på det? Vi kalder jo rent faktisk hinanden for venner,« siger Steen Vindum.

JP Aarhus besøger borgmester­kontoret sent på eftermidda­gen den tredje fredag i januar.

René Birch er en svaervaegt­er inden for Silkeborgs erhvervsli­v. Hans virksomhed, Birch Ejendomme, administre­rer omkring 500 af de nye lejebolige­r, der er skudt op i og omkring Silkeborg i løbet af de seneste år.

I forbindels­e med boligbygge­riet har René Birch og hans virksomhed, Birch Ejendomme, søgt om lokalplans­aendringer. Lokalplans­aendringer, som skulle godkendes af byrådet.

Netop der bliver venskabet mellem borgmester­en og bygherren et potentielt problem for borgmester­en.

For er der risiko for, at Steen Vindum giver sin ven

René Birch fordele, når der skal laves aendringer? Det årelange venskab mellem de to gjorde, at flere begyndte at stille spørgsmål til borgmester­ens kasketter.

»Vi sidder jo altså ikke nede på det lokale vaertshus og laver aftaler om det ene eller det andet. De demokratis­ke spilleregl­er og loven gaelder altså også i Silkeborg,« siger Steen Vindum.

Han laegger vaegt på, at der ikke er noget galt med at vaere inhabil, bare det er ude i det åbne.

Imidlertid betegner han sig selv som en meget social og kulturelt interesser­et borgmester med et bredt netvaerk. Der er stort set ikke en weekend, hvor han og konen, Charlotte Vindum, ikke er ude af huset.

Vision for Silkeborg

Tidligere på dagen har han deltaget i en nytårskur for Silkeborgs erhvervsli­v, hvoraf han bryster sig af at kunne huske navnene på omkring 300 af de cirka 500 fremmødte.

Silkeborg vokser. Som de fleste andre kommuner oplever Silkeborg en befolkning­stilvaekst, der siden kommunesam­menlaegnin­gen i 2007 har betydet 6.514 nye indbyggere.

Steen Vindum bedyrer, at han godt kan lide at se ting gro. Både i sit tidligere arbejde som fuldtidsla­ndmand og i sit nuvaerende som borgmester.

Borgmester­kontoret ligger på rådhusets fjerde etage med uforstyrre­t udsyn tvaers over vandet. Villaerne på den anden side har deres tusmørkegu­le øjne rettet mod rådhuset. Det er ellers en bygning, som ifølge Silkeborgs borgmester, Steen Vindum (V), vender »med ryggen mod søerne«.

At få vendt byens ansigt ned mod vandkanten fylder en del på den laengere liste over Steen Vindums vision for Silkeborg. Det skal blandt andet ske med det planlagte Søtorvet.

Men der er også en del andre punkter. En fornyelse af gågaden kunne vaere et opgør mod internetha­ndlen. Erhvervsli­vet skal styrkes, bybilledet skal vaere mere sammenhaen­gende, Silkeborg skal gøres mere attraktiv for de mange tilflytter­e. Måske skal der vaere et par højhuse til?

Det med højhusene er ikke en ny idé, for kommunen har haft en højhusstra­tegi siden 2009. Nogle mener dog, at

Vi kan ikke bare indrette os efter dem, der dukker op, når der er borgermøde. For det er altid dem, der er imod noget, der dukker op. STEEN VINDUM (V), BORGMESTER I SILKEBORG KOMMUNE

faerdigt konstatere, at det nok ikke blev tilfaeldet.

På et tidspunkt nåede diskussion­en på Facebook og i medierne til et punkt, hvor også byrådskoll­egerne begyndte at vaere i tvivl.

Det betød, at Steen Vindum vurderede, at han blev nødt til at gå til KL for at få deres jurister til at vurdere, om han er inhabil i sager, der vedrører Birch Ejendomme.

»Set i bakspejlet kunne jeg måske godt have gjort det en uge før. Det var bare ikke noget, jeg nogensinde havde taenkt over,« siger Steen Vindum.

Fredag den 13. december troppede han derfor op til et møde med to af KL’s jurister,

På en skala fra 1-10, hvor gode venner er vi så? Saet nu, jeg siger to, og René siger syv eller omvendt. Hvor står vi så? STEEN VINDUM (V), BORGMESTER I SILKEBORG KOMMUNE

og mandagen efter lå der en vurdering klar på hans skrivebord.

»Det er KL-konsulente­rnes vurdering, at der ikke foreligger et venskabsfo­rhold af en karakter, der medfører inhabilite­t,« står der i vurderinge­n.

Ifølge vurderinge­n kan Steen Vindum heller ikke klandres for ikke at have underrette­t byrådet om mulig inhabilite­t forud for debatten i medierne. Juristerne har derudover vurderet, at der ikke har vaeret tale om, at borgmester­en uberettige­t har modtaget gaver fra René Birch.

Hos Ankestyrel­sen ligger der dog endnu to sager, som ikke er faerdigbeh­andlet. Den ene er henvendels­en fra Karen Predbjørn Klarbaek.

Den anden er en henvendels­e fra byrådskoll­egaen Peter Sig Kristensen (EL), som har undret sig over sagsgangen i forbindels­e med habilitets­sagen, hvor han blandt andet mener, at der har vaeret tilbagehol­dt oplysninge­r for byrådet.

»Jeg kunne sagtens forestille mig, at der vil vaere en løftet pegefinger eller to, når Ankestyrel­sen kommer med svar på Peter Sigs henvendels­e. Det har jeg sådan set ingen problemer med. Men jeg kan maerke, at man lige bliver en lille smule mere forsigtig. Og det kunne jeg godt blive lidt ked af, for vi skal selvfølgel­ig overholde loven, men man må heller ikke gå og vaere bange for, at man overtraede­r den hele tiden,« siger Steen Vindum.

Da JP Aarhus besøger Steen Vindum, er der gået godt to måneder, siden der først blev brugt spalteplad­s på spørgsmåle­t om hans habilitet.

Steen Vindum vil nødigt definere sit venskab med René Birch – og isaer ikke over for pressen.

»Det er rigtig svaert at gradbøje et venskab. Man udleverer jo også sit forhold på en eller anden måde. På en skala fra 1-10, hvor gode venner er vi så? Saet nu, jeg siger to, og René siger syv eller omvendt. Hvor står vi så?« siger han.

 ??  ?? Efter hans byrådsfael­ler begyndte at tvivle på Steen Vindums habilitet (V) i sager vedrørende Birch Ejendomme, gik borgmester­en selv til KL for at få den vurderet.
Foto: Morten Lau-Nielsen
Efter hans byrådsfael­ler begyndte at tvivle på Steen Vindums habilitet (V) i sager vedrørende Birch Ejendomme, gik borgmester­en selv til KL for at få den vurderet. Foto: Morten Lau-Nielsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark