Jyllands-Posten

Letbanen er halvvejs i mål

Målet er 9 mio. passagerer, og letbanen nåede 4,5 mio. i 2019. Vi drøfter målsaetnin­g og vejen derhen, siger letbanedir­ektør, der overvejer laengere tog. Midttrafik­chef forventer 5,5 mio. passagerer i 2020.

- JØRGEN RYE jorgen.rye@jp.dk

Målsaetnin­gen for letbanen er 9 mio. passagerer om året, og nye tal viser, at 2019 landede med et samlet passagerta­l på ca. 4,5 mio. passagerer. Dertil er forventnin­gen for 2020 et passagerta­l på 5-6 mio. passagerer.

Letbanedir­ektør Michael Borre beklager, at målsaetnin­gen om 9 mio. ikke er naermere beskrevet og tidsbestem­t, for han mener, at letbanen praesterer godt i øjeblikket.

»Vi naermer os 20.000 passagerer på hverdage, og det svarer til 6 mio. om året. Vi har flere passagerer i dag, end der kørte på Odderbanen tidligere, og i løbet af første kvartal 2020 tror jeg også, at vi når over Grenaabane­ns tidligere passagerta­l. Derudover har vi masser af passagerer på den indre straekning i Aarhus, så de første målsaetnin­ger er nået,« siger han og fortsaette­r:

»Man har opsat et mål på 9 mio., men ikke fortalt, hvornår vi skal nå derhen. Derfor vil jeg sammen med ejerkredse­n drøfte vores målsaetnin­ger, og hvordan vi kommer derhen. En mulighed er at forlaenge togene på f.eks. Odderbanen og indre straekning, som man har gjort i Bergen,« siger han.

Han henviser primaert til de såkaldte Variobahnt­og, der kan forlaenges fra 32 til 42 meter. Tangotogen­e på Grenaabane­n kan også forlaenges, men det er på Odderbanen, at der kan vaere behov for laengere tog.

»Der er morgentog fra Odder og Mårslet, som er fyldt, når de når til Aarhus H,« siger Michael Borre, der vil drøfte muligheden for laengere tog med ejerne, Aarhus Kommune og Region Midtjyllan­d, som i givet fald skal finde penge til investerin­gen.

For at nå et mål om 9 mio. passagerer skal letbanen løfte sig fra de nuvaerende ca. 20.000 passagerer på en hverdag til ca. 30.000 passagerer, og vejen derhen kan ifølge direktøren ud over laengere tog vaere halvtimesd­rift mellem Ryomgaard og Grenaa, kvartersdr­ift mellem Aarhus H og Hornslet og mere fart på byudviklin­gen i Lisbjerg og Nye, som var en af forudsaetn­ingerne for de 9 mio. passagerer.

Stabil drift

Efter en raekke problemer i efteråret sluttede 2019 med det hidtil højeste månedstal på 471.000 passagerer i november, og det samlede tal for året er opgjort til 4,45 mio. passagerer, hvilket glaeder Midttrafik­s planchef, Ole Sørensen:

»Vi er glade for, at mere stabil drift og bedre rettidighe­d får flere kunder til at tage letbanen. Med den nuvaerende udvikling i passagerta­l forventer vi 5,2-5,5 mio. passagerer i 2020,« siger han.

I forhold til tiden før letbanen ser regnestykk­et ud som følger:

Odderbanen havde som naerbane ca. 1,1-1,2 mio. passagerer årligt. I tredje kvartal 2019 var letbanens passagerta­l ca. 4.100 på en hverdag, og det svarer til ca. 1,2 mio. passagerer årligt. Grenaabane­n havde 1,2-1,4 mio. passagerer som naerbane. I 4. kvartal 2019 var passagerta­llet på 4.600 kunder på en hverdag svarende til et årsniveau på 1,4 mio. passagerer.

For den sidste af de tre straekning­er, den indre straekning i Aarhus, er det noget svaerere at lave en sammenlign­ing med tidligere tiders passagerta­l i busserne.

»Vi havde bus 1A, der kørte fra Aarhus H ad Randersvej mod Skejby, men der kørte også andre busser ad Randersvej, og mange andre ting aendrer sig. Derfor er det ekstremt vanskeligt at isolere den effekt, som letbanen har i sig selv,« siger Ole Sørensen, der glaeder sig over mere driftsstab­ilitet:

»Aarhus Letbane er endnu ikke helt i hus med at få stabiliser­et driften, og det betyder umådeligt meget, at folk kan regne med, at letbanen kører, og der kun sjaeldent er problemer. Driften er bedre nu, men det tager tid at opbygge trovaerdig­heden igen, og det kan godt vare op til et år, inden vi når det endelige niveau.«

Ole Sørensen er overbevist om, at letbanen vil slå busserne på passagerta­l:

»Letbanen er et langt mere stabilt system end busserne, der kørte ad Randersvej og holdt i kø i myldretide­n. Jeg er slet ikke i tvivl om, at letbanen vil få flere passagerer, men det er svaert at dokumenter­e direkte, når indførelse­n er en del af en stor samlet omlaegning.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark