Jyllands-Posten

Et lille stykke Japan bag Godsbanen

Tokyo Kitchen er et nyt japansk takeawayst­ed ved Godsbanen. Bag gryderne står japanske kvinder, der er flyttet til Danmark.

- MARIE DUEDAHL jpaarhus@jp.dk

Katsudon, okonomiyak­i, karaage, tonkatsu og yakiniku. Aarhusiane­re, der endnu ikke har prøvet disse japanske retter, har nu fået muligheden, for i efteråret åbnede takeawayst­edet Tokyo Kitchen bag Godsbanen.

Her serverer en gruppe japanske kvinder autentisk japansk hverdagsma­d, som man kan købe japanske øl og sodavand til. Bag Tokyo Kitchen står Aika Takahashi, der kom fra Tokyo til Danmark for lidt over tre år siden med sin danske mand. Hun er oprindelig­t uddannet laerer og levede af at undervise skolebørn i Tokyo.

»Jeg går til danskunder­visning, men dansk er et svaert sprog, så jeg kan ikke undervise i Danmark. Da jeg skulle flytte til Danmark, taenkte jeg, at jeg kunne lave japansk mad til danskerne, så i Tokyo arbejdede jeg på deltid blandt andet i en sushiresta­urant for at laere den verden at kende,« fortaeller Aika Takahashi.

Japanske mødre

Aika Takahashi underviser på en søndagssko­le for børn af japanske foraeldre, Academy for Global Education, der ligger på Dalgas Avenue i Aarhus. Her laerte hun andre japanske kvinder at kende, som også er kommet til Danmark med deres aegtemand.

»De har vaeret nødt til at saette den karriere, som de havde i Japan, på hold, fordi det er svaert at finde et job i Danmark uden at kunne tale sproget flydende, så de har ikke så meget at lave her. I Tokyo Kitchen kan de få lov at bruge deres evner,« siger Aika Takahashi.

Efter at hun flyttede til Danmark, begyndte hun at lave japansk mad af danske råvarer og de japanske ingrediens­er, som hun kan få fat på her.

»Jeg og de andre japanske kvinder har lavet japansk mad til vores familier i lang tid, så nu vil vi introducer­e aegte japansk mad til aarhusiane­rne også,« siger Aika Takahashi.

Hos Institut for (X)

Tokyo Kitchen har lejet sig ind i køkkenet på Institut for (X), der er et kreativt faellesska­b bag Godsbanen. Køkkenet bruges også af Madmor og Madkiosken, der ligeledes saelger mad derfra. Derfor har Tokyo Kitchen ikke åbent hver dag, men her i vinterperi­oden satser man på at holde åbent hver fredag.

Åbningstid­erne for hver kommende måned annonceres på hjemmeside­n. Spisestede­t satser på takeaway, men har seks siddeplads­er indendørs udendørs.

»Jeg har en meget billig leje her, så jeg vil gerne blive her, for jeg jo er ivaerksaet­ter og vil gerne starte stille ud. Og så er folk så flinke her,« siger Aika Takahashi.

Hun saetter meget pris på stemningen hos Institut for (X), der består af omkring 40 små kreative ivaerksaet­tere.

»Den første gang jeg besøgte Institut for (X), sagde de, at slow service er helt i orden, ingen stress, for her er meget afslappet og fredeligt. Der taenkte jeg: Wauw, det her er et unikt sted,« siger Aika Takahashi og tilføjer:

»Du ville aldrig finde sådan et sted i Tokyo. Det ville kommunen der aldrig gå med til. Det er fantastisk med dette og en del fristed midt i byen. At kommunen har accepteret, at sådan et sted skal ligge her, får mig til at synes, at Danmark er et rart og tolerant sted. Jeg har en ven fra Tyskland, og han siger, at han heller ikke har set et sted som Institut for (X) i Tyskland.«

God modtagelse

Aika Takahashi er meget tilfreds med modtagelse­n af Tokyo Kitchen.

»Vintervejr­et er selvfølgel­ig ikke så godt for forretning­en, men på solrige dage kommer her mange folk, og jeg håber, at der vil komme endnu flere til sommer. Der er god plads til at sidde udenfor her,« siger Aika Takahashi.

Tokyo Kitchen får mange

besøg af aarhusiane­re, der har rejst eller studeret i Japan, og som nu gerne vil smage japansk mad igen.

»Nogle af vores gaester kan endda tale lidt japansk, enten fordi de har vaeret en tur i Japan eller har set japanske animations­film, og det er jeg imponeret over. Mange af dem ved mere om japanske film end jeg,« smiler Aika Takahashi.

Hun har købt en madcykel, så hun kan køre rundt i Aarhus midtby og saelge sine japanske retter herfra.

»Men først skal jeg have den bygget om, så den kan transporte­re og opbevare maden. Jeg håber, at jeg kan tage den i brug til sommer. Der er mange madcykler i København, men ikke så mange i Aarhus, så det vil jeg gerne prøve af her,« siger Aika Takahashi.

Hun håber også på, at sommerens Olympiske Lege i Tokyo vil skabe ekstra interesse for det japanske køkken. I det hele taget er det hendes drøm at udbrede viden om den japanske kultur i Danmark.

»Vi har en plan om at lave kurser med undervisni­ng i japansk sprog, det japanske køkken, animations­tegning, japanske matematikt­eknikker og meget andet,« siger Aika Takahashi.

Arbejder med det danske

Interviewe­t foregår på engelsk, da Aika Takahashis danske endnu er begraenset, men hun arbejder på det svaere sprog.

»Min svigermor hjaelper mig meget. Så snart hun har tid, kommer hun på besøg, og så øver vi mit dansk,« siger Aika Takahashi og tilføjer på dansk:

»Jeg håber, at mit dansk bliver bedre og bedre.«

Hun har to børn med sin mand og er glad for at bo i Danmark.

»Vi har endnu ikke besluttet, om vi bliver her permanent. Hvis børnene får lyst til at studere og bo i Japan engang, kan det vaere, at vi flytter tilbage. Jeg skyper med mine foraeldre en gang om ugen, og vi tager også på ferie i Japan. Men jeg savner ikke Japan så meget, efter at jeg er begyndt at arbejde i Tokyo Kitchen,« siger Aika Takahashi.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark