Jyllands-Posten

Østjylland vil blive den millionby, vi har talt om så laenge

Her i begyndelse­n af 20’erne er det godt at vaere på forkant med, hvordan befolkning­stilvaekst­en vil komme til at praege Østjylland og de byer, som vi vaelger at bo i, uanset om vi er unge eller aeldre.

- MARIANNE LEVINSEN fremtidsfo­rsker, Center for Fremtidsfo­rskning jpaarhus@jp.dk

fortsaette­r med at vokse og runder i løbet af de naeste 10 år godt 400.000 borgere. Vaeksten vil fortsat komme fra de unge fra primaert resten af Jylland, som kommer til byen for at uddanne sig og arbejde. Østjylland vil i løbet af 20’erne blive den millionby, som vi laenge har talt om.

Vi kan glaede os over, at vores område samlet set har en betydelig vaekst i befolkning­en de kommende 10 år. Den største befolkning­stilvaekst forventes at komme i Skanderbor­g, Horsens og Aarhus Kommune. Ikke mindst er det vaerd at bemaerke, at det stort set er alle typer og størrelser af byer, som vil opleve tilvaekst i borgere frem mod 2030.

Ud over de unge, som i høj grad er flyttet til isaer Aarhus, er der isaer to grupper af borgere, som er i vaekst. Det har betydning for bosaetning, virksomhed­er og kommunal service.

For det første er en betydelig vaekst af yngre tilflytter­e i 30’erne. Hvis de er i et parforhold eller har familie, vil de typisk vaere på udkig efter en ejerbolig i form af enten et raekkehus eller parcelhus. Huset må gerne have et arkitekton­isk praeg med laekre materialer inde og ude.

De yngre flytter senere i ejerbolig og vil derfor bo midlertidi­gt i en lejebolig i en forstad og i en by. De skal lige vaere sikre på, hvor familiens job er beliggende i forhold til pendlertid og hverdagen med mindre børn. Derfor vil der vaere en øget efterspørg­sel efter lejebolige­r i denne målgruppe, også i de mindre og mellemstor­e byer i landsdelen.

Når de går i gang med at søge efter parcelhuse­t, vil de gå efter det trygge kvarter med den gode infrastruk­tur til børn, dvs. gode skoler, daginstitu­tioner samt sikre stier og veje, så børnene med tiden kan komme sikkert rundt til fritidsakt­iviteter. På boligmarke­det vil prisen vaere afgørende for, hvor eller andre gode bosaetning­ssteder i resten af Østjylland.

De ved det ikke endnu, men de bliver superglade for at bo i Galten, Hornslet og Hammel og mange andre steder i Østjylland.

Gruppen af borgere over 50 år – isaer plus 60 – vokser markant. De er mere mobile end tidligere, og mange overvejer at flytte.

Der er lige så mange drømme, som der er seniorer. Det er typisk en livsfase, hvor man skal finde ud af, hvad tredje og fjerde halvleg af livet kan bruges til, enten som par eller enlig. En tredjedel af alle seniorer over 50 år overvejer at flytte i bofaelless­kab. Nogle saelger huset og bygger et nyt, måske i samme kvarter eller taet på de kaere børn og børnebørn. Andre flytter i lejlighed i city og beholder eller får sommerhus. Nogle flytter permanent i sommerhuse­t, isaer efter de har forladt arbejdsmar­kedet. En gruppe bliver boende i den ejerbolig, som de i sin tid købte og er glade for at bo i.

En del aeldre vaelger også at flytte i en nemmere lejebolig, som er den foretrukne boligform blandt danskere over 60 år.

Mange kommer til at flytte i mindre boliger hen ad vejen på grund af sygdom, dødsfald og økonomi. Så der bliver behov for et stort og mangfoldig­t udbud af boliger til målgruppen i mange byer og kommuner i Østjylland.

Netop fordi landsdelen­s byer vokser, er der brug for satsning på byudviklin­g i rigtig mange byer i det østjyske. Derfor kommer østjyske politikere og foreninger til at arbejde med at udvikle bykerne, faelles mødesteder, infrastruk­tur og kultur og fritid for at skabe endnu bedre byer for mennesker at leve i i fremtiden.

Personligt er jeg glad for at vaere med til at arbejde med ovenståend­e emner i oplandsudv­alget i Aarhus Kommune i

2020.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark