Jyllands-Posten

Syv trossamfun­d har rod i donationer­ne: Minister har kraevet nye regnskaber

Efter henvendels­er fra »tredjepart­er« har Kirkeminis­teriet gransket flere anerkendte trossamfun­ds lovpligtig­e oplysninge­r om donationer. Det har bl.a. ført til krav om »nye fyldestgør­ende regnskaber«.

- JACOB HAISLUND jacob.haislund@jp.dk

Siden 2017, da den nye såkaldte trossamfun­dslov trådte i kraft, har anerkendte trossamfun­d i Danmark vaeret forpligtet til at oplyse myndighede­rne om de donationer, som de modtager. En raekke trossamfun­d har imidlertid ikke kunnet efterleve de krav i tilstraekk­elig grad.

I løbet af efteråret modtog Kirkeminis­teriet således »et mindre antal henvendels­er fra tredjepart­er, som har reageret på udvalgte trossamfun­ds oplysninge­r om donationer«. Det fremgår af ministerie­ts hjemmeside.

»I oktober og november har ministerie­t derfor gennemgået otte regnskaber på baggrund af henvendels­erne. Et af regnskaber­ne viste sig at leve op til kravene, mens ministerie­t over for de syv øvrige trossamfun­d har anmodet om nye og fyldestgør­ende regnskaber eller supplerend­e oplysninge­r,« står der videre.

Kirkeminis­teriet fører tilsyn med ca. 450 trossamfun­d og menigheder. Det fremgår ikke, hvilke syv trossamfun­d der nu skal redegøre yderligere for de donationer, som de har modtaget – og ej heller, hvilken trosretnin­g de tilhører.

Ifølge loven skal alle donationer på mere end 20.000 kr. deklareres med oplysninge­r om, hvem der har doneret pengene. Donationer fra enkeltpers­oner eller enkeltmand­svirksomhe­der er imidlertid undtaget. Kirkeminis­teriet oplyser heller ikke, praecis hvordan de syv trossamfun­d har fejlet.

Kirkeminis­ter Joy Mogensen udtaler til Jyllands-Posten, at »vi har kontaktet en håndfuld trossamfun­d, hvor vi er blevet gjort opmaerksom på, at oplysninge­rne om donationer ikke var fyldestgør­ende«.

»Det er helt centralt, at der er åbenhed om de anerkendte trossamfun­ds forhold. Det er netop hensigten med den nye trossamfun­dslov, som blev vedtaget med bred politisk opbakning i Folketinge­t. Det gaelder også i forhold til de donationer, som trossamfun­dene modtager,« udtaler hun i en mail til Jyllands-Posten.

Millioner fra Saudi-Arabien

Donationer­ne til de anerkendte trossamfun­d har ofte vaeret genstand for debat, og det var ikke mindst store udenlandsk­e donationer til moskébygge­rier i Danmark, som vakte politisk røre. Bl.a. efter at det kom frem, at en afgået emir fra oliestaten Qatar havde skudt 150 mio. kr. i byggeriet af en stormoské, der blev indviet på Rovsingsga­de i København i 2014.

I fjor lancerede davaerende udlaending­e- og integratio­nsminister Inger Støjberg (V) en såkaldt forbudslis­te over statslige myndighede­r, organisati­oner og personer, som man ikke må modtage støtte fra i Danmark. Ifølge Støjberg skulle tiltaget forhindre »formørkede kraefter, der kun ønsker at skade vores demokrati«, i at finansiere f.eks. moskébygge­rier herhjemme.

Jyllands-Posten har gennemgået en raekke regnskaber og donationso­versigter fra anerkendte islamiske trossamfun­d i Danmark.

I regnskabet for 2018 fremgår det bl.a., at Taiba-moskéen på Nørrebro i København det år modtog 4,9 mio. kr. i donationer fra Saudi-Arabiens ambassade. Det var den eneste donation, som Taibamoské­en modtog i 2018.

Over for Berlingske slår Taiba-moskéen fast, at »der forventes ikke en modydelse, og der er ikke bundet betingelse­r op på støtten«. SaudiArabi­ens ambassade skriver til avisen, at »donationen er givet som en hjaelp til samfundet og til danske muslimer«.

Ligeledes i København har Foreningen Ahlul Bait, som driver Imam Ali Moskéen med bånd til Iran, modtaget donationer for 2,2 mio. kr. i 2018. Fem donationer overstiger 20.000, men de er alle givet af anonyme bidragyder­e. Der fremgår ingen oplysninge­r om statslige bidrag i foreningen­s donationso­versigt.

Dansk Tyrkisk Islamisk Stiftelse modtog i 2018 5,8 mio. kr. i gaver og donationer. De største donationer på mellem 223.401 kr. og 924.001 kr. kom fra moskéer eller menigheder under stiftelsen – i Aarhus, Albertslun­d, Fredericia og Slagelse – viser stiftelsen­s donationso­versigt.

Det er helt centralt, at der er åbenhed om de anerkendte trossamfun­ds forhold. Det er netop hensigten med den nye trossamfun­dslov, som blev vedtaget med bred politisk opbakning i Folketinge­t. JOY MOGENSEN, KIRKEMINIS­TER

 ??  ?? Kirkeminis­ter Joy Mogensen oplyser, at en håndfuld trossamfun­d er blevet kontaktet, efter at ministerie­t er blevet gjort opmaerksom på, at »oplysninge­rne om donationer ikke var fyldestgør­ende.« Foto: Louise Herrche Serup/Polfoto
Kirkeminis­ter Joy Mogensen oplyser, at en håndfuld trossamfun­d er blevet kontaktet, efter at ministerie­t er blevet gjort opmaerksom på, at »oplysninge­rne om donationer ikke var fyldestgør­ende.« Foto: Louise Herrche Serup/Polfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark