Jyllands-Posten

Kronprinse­ns møder med Forsvaret kaldes »helt private«

Der blev angiveligt ikke drøftet følsomme forhold på hemmelige middagsmød­er mellem Forsvarets top og kronprinse­n, oplyser forsvarsmi­nisteren.

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Der blev ikke drøftet følsomt indhold på kronprins Frederiks hemmelige møder med en raekke ledende medlemmer af Forsvaret.

Forsvarsch­ef Bjørn Bisserup har derimod oplyst til Forsvarsmi­nisteriet, at sammenkoms­terne var af ren privat karakter. Det sagde forsvarsmi­nister Trine Bramsen i folketings­salen onsdag.

»Forsvarsch­efen har til Forsvarsmi­nisteriet oplyst, at der er tale om sammenkoms­ter under helt private former, hvorfor der ikke drøftes konkret eller følsomt indhold for Forsvaret. Det bliver jeg nødt til at henholde mig til,« sagde Bramsen, der blev spurgt til sagen af SF’s forsvarsor­dfører, Anna Valentina Berthelsen.

Oplysninge­r om en raekke hemmelige middagsmød­er mellem kronprinse­n og Forsvarets top kommer fra netmediet Olfi, som daekker dansk forsvars- og sikkerheds­politik.

På deltagerli­sten var bl.a chefer for Søvaernet, Flyvevåbne­t og Specialope­rationkomm­andoen samt efterforsk­ningschefe­n Forsvarsch­ef Bjørn Bisserup har ifølge Forsvaret deltaget i to sammenkoms­ter. for Forsvarsmi­nisteriets Auditørkor­ps.

Svaert at løfte pegefinger­en

Møderne er blevet afholdt, uden at hverken forsvarsmi­nisteren eller andre medlemmer af regeringen er blevet informeret, hvilket har mødt hård kritik fra saerligt SF og Enhedslist­en.

Kontakten mellem kongehuset og Forsvaret skal nemlig normalt gå gennem regeringen.

Men Trine Bramsen understreg­ede onsdag, at der tilsynelad­ende ikke er noget at komme efter.

»Drøftelser og beslutning­er om konkrete eller følsomme oplysninge­r, der vedrører Forsvaret, skal foregå ad de officielle kanaler. Men da jeg er blevet oplyst, at der ikke har vaeret tale om møder, hvor der er blevet viderebrag­t denne type oplysninge­r, er det svaert for mig at skulle løfte pegefinger­en,« sagde hun.

Professor i offentlig forvaltnin­g ved Institut for Statskunds­kab på Syddansk Universite­t Kurt Klaudi Klausen har tidligere beskrevet sagen som en »fatal brøler«.

»Sagen er meget klar. Den absolutte inderkreds i Forsvaret skal ikke sidde med kronprinse­n i hemmelige møder, hvor der ikke bliver skrevet referater,« har han sagt til Olfi.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark