Jyllands-Posten

Sundhedsst­yrelsen om kinesisk virus: Danmark er forberedt på sygdommen

Mindst 500 er smittet, og 17 døde af den nye coronaviru­s fra Kina, som har fået flere lande til at indføre screeninge­r i lufthavne. Sundhedsst­yrelsen mener dog ikke, at danskerne har grund til at bekymre sig.

- SARAH KOTT MARIE LOUISE ALBERS sarah.kott@jp.dk marie.l.albers@jp.dk

Uvisheden er fortsat stor, når det gaelder den nye coronaviru­s, som indtil videre har smittet flere end 500 personer i Kina og kostet mindst 17 personer livet.

Onsdag skulle en nødkomité under verdenssun­dhedsorgan­isationen WHO mødes for at tage stilling til, om sygdommen udgør en internatio­nal sundhedskr­ise. I givet fald er der tale om »en ekstraordi­naer begivenhed«, som »potentielt kraever et koordinere­t internatio­nalt svar«. Ved redaktione­ns deadline var mødet dog fortsat i gang.

I Sundhedsst­yrelsen understreg­er laege Ane Just Ohrt, at man er forberedt.

»Vi har et grundbered­skab i Danmark, så vi altid er klar til at modtage mennesker, som er mistaenkt for eller har fået diagnostic­eret en farlig sygdom. Det er ikke nyt. Der er også planer for, hvad man gør, hvis syge personer ankommer med fly eller henvender sig hos egen laege,« siger hun.

Sundhedsst­yrelsen vurderer, at der er meget lille sandsynlig­hed for, at sygdommen kommer til Danmark, men man følger udviklinge­n taet.

»Vi er i løbende dialog med WHO og EU. Saerligt har vi fokus på, om der er danskere involveret, og om der kommer anbefaling­er, som vi vurderer skal give anledning til tiltag i Danmark,« siger Ane Just Ohrt.

Skulle der opstå tilfaelde, hvor der er mistanke om smitte med den nye virus, vil man blive testet og behandlet på sygehusene i enten Skejby eller Hvidovre.

Ved ikke, hvor vi ender

Virussen har fået navnet 2019-nCoV. Den tilhører en familie af primaert forkølelse­svira, og infektione­n minder på mange måder om sars, som brød ud i Kina i 2002. Sygdommen kostede knap 800 mennesker livet. Ligesom med sars angriber den nye virus luftvejene og kan give lungebetae­ndelse.

»Vi ved ikke, hvor smitsomt 2019-nCoV er, vi ved heller ikke, hvor stort det sygdomsfre­mkaldende potentiale er, men det ser ikke ud til at vaere lige så slemt som ved sars. Vi ved heller ikke, om virussen har fundet sin endelige form. Den kommer formentlig fra en eller anden dyrevaert, muligvis flagermus, og via en anden mellemvaer­t er den bragt ind på et kinesisk madmarked, hvor der er sket en smitteover­førsel til mennesker. I den proces kan virussen potentielt set aendres henad vejen, så det er desvaerre svaert at sige, hvor vi er, og hvor vi ender,« konstatere­r professor i virologi Allan Randrup Thomsen fra Institut for Immunologi og Mikrobiolo­gi ved Københavns Universite­t.

Udgangspun­ktet for virussen er et madmarked i den kinesiske by Wuhan, hvor man konstatere­de de første sygdomstil­faelde i december. Siden har virussen spredt sig til andre kinesiske byer, men også i Thailand, Sydkorea, Japan og USA har man konstatere­t enkelte tilfaelde, som kan spores tilbage til Wuhan.

Af samme årsag har flere lufthavne indført screeninge­r af rejsende fra Kina. De kinesiske myndighede­r er ligeledes begyndt at desinficer­e flere store knudepunkt­er såsom lufthavne, indkøbscen­tre og togstation­er.

»Egentlig diagnostis­k udredning af samtlige passagerer vil både vaere økonomisk og fysisk umuligt. Screening for feber kan anvendes, men der kan sagtens vaere nogle, der rejser i inkubation­sperioden, og dem vil man ikke fange,« siger Allan Randrup Thomsen.

Fra Sundhedsst­yrelsens side anbefaler man dog ikke screeninge­r i de danske lufthavne. Både pga. den begraensed­e risiko for, at der kommer smitte til landet, men også fordi der ifølge styrelsen ikke er dokumentat­ion for, at det kan hindre smittespre­dning.

Kritisk tidspunkt

Sygdomsudb­ruddet kommer på et kritisk tidspunkt. Det skyldes det kinesiske nytår, der er verdens største rejsebegiv­enhed. I de 40 dage før, under og efter selve nytåret den 25. januar vil hundreder af millioner af kinesere gennemføre omkring tre milliarder rejser. Dermed er der stor risiko for, at virussen kan sprede sig hurtigt.

Indledning­svist lød det fra de kinesiske myndighede­r, at virussen ikke smittede mellem mennesker. Siden har de bekraeftet, at mennesker kan smitte hinanden.

»Vi kan se, at det er familiemed­lemmer og sygeplejer­sker, der er blevet smittet, så det kalder på taet kontakt. Det er ikke som sådan en smitte, der bare spredes fra en person til en anden i samfundet. Det er godt nyt, nu hvor vi har at gøre med en smitte, der spredes fra menneske til menneske,« siger overlaege og virusforsk­er ved Statens Seruminsti­tut Anders Fomsgaard.

Anbefaling­er til rejsende

Laege Ane Just Ohrt fastslår, at der ikke er nogen grund til bekymring for danskere i Danmark. Sundhedsst­yrelsen fraråder på nuvaerende tidspunkt heller ikke rejser til bestemte destinatio­ner. Hvis man rejser til Kina eller andre ramte områder, har Ane Just Ohrt dog følgende anbefaling­er:

»Man skal sørge for at have god håndhygiej­ne med hyppig håndvask. Man skal holde sig fra markeder med levende dyr og fra personer, der viser tegn på lungesygdo­mme, og så skal man søge laege, hvis man begynder at hoste eller udviser andre tegn på luftvejssy­gdom.«

Allan Randrup Thomsen mener, at vi i fremtiden vil se flere af de pludseligt opståede vira overført fra dyr.

»Vi mennesker traenger laengere og laengere ind på naturens områder, og dermed kommer vi i taettere kontakt med forskellig­e dyr, som vi ikke tidligere har haft den store udveksling af virus med,« forklarer han.

Det er desvaerre svaert at sige, hvor vi er, og hvor vi ender. ALLAN RANDRUP THOMSEN, PROFESSOR I VIROLOGI

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark