Jyllands-Posten

FEM GANGE SÅ DYR

- Kilde: NPR

Trumps mur på graensen til Mexico har indtil nu i gennemsnit kostet 19,4 mio. dollars pr. mil.

Tidl. praesident George W.

Bush brugte 3,9 mio. dollars pr. mil, da han i sin praesident­periode byggede hegn på nye straekning­er af graensen.

Israels mur på Vestbredde­n ses som den naestdyres­te i verden efter Trumps graensemur. Her kostede hver mil mellem 1 og 5 mio. dollars. der har studeret graensemur­e i hele verden.

»Derudover ligger de tilbagevae­rende ikkeindheg­nede dele af graensen i fjerntligg­ende områder, hvilket ofte kraever, at der bygges veje for at transporte­re byggemater­ialer dertil, ligesom jorden er privatejet, hvilket kraever opkøb af store landområde­r.«

Samlet set har Trumpreger­ingen ifølge statusrapp­orten formået at skrabe 74 mia. kr. sammen fra de statslige budgetter til at bygge mur på 930 km af graensen. Det svarer til prisen på en atomdrevet flyvemaski­ne, skriver radiostati­onen NPR. Her stopper det dog ikke. Trump-regeringen planlaegge­r at bede forsvarsmi­nisteriet om at finde penge på sine budgetter til at bygge en mur på yderligere 430 km af graensen, skriver flere amerikansk­e medier. Det svarer til en ekstraregn­ing på over 48 mia. kr. Mere end regeringen sidste år under højlydte protester tog fra Pentagon til

Trumps prestigepr­ojekt, efter at praesident­en brugte en lov om nationale undtagelse­ssituation­er til at erklaere nødretstil­stand, så han kunne tage de penge, som Kongressen ikke ville give ham.

En raekke sagsanlaeg har ikke formået at stoppe Trump. Tvaertimod gav en føderal domstol i forrige uge grønt lys for overførsle­n af midlerne, hvilket en lavere domstol tidligere ellers havde blokeret.

Muren og migrantern­e

Det seneste traek indikerer, at Trump i sin foreståend­e kampagne for at blive genvalgt vil fortsaette sit fokus på muren og migranter, der kommer via Mexico. Den nye overførsel fra Pentagon vil bringe prisen for muren op på i alt 121 mia. kr. Nok til at bygge mur på 1.370 km af graensen frem mod 2022.

»I vil få en mur som ingen andre. Den bliver staerk, en fantastisk mur,« lovede Trump i denne måned ved et vaelgermød­e i Milwaukee: »En meget stor og meget staerk graensemur vil blive bygget på rekordtid, og den er fuldt finansiere­t nu. Er det ikke dejligt?«, fortsatte han.

Reelt set skyder muren ikke op med rekordfart. Arbejdet er mange måneder bagefter. Bl.a. som følge af modstand fra private lodsejere i Texas.

De godt 160 km, som er blevet bygget, har udelukkend­e erstattet aeldre hegn, der traengte til at blive skiftet ud. Kun på én straekning i Texas er Trump-regeringen gået i gang med at bygge en barriere, hvor der ikke tidligere var nogen.

I alt har praesident­en lovet at bygge over 700 km mur inden praesident­valget i november, og det satte selv graensepat­ruljens fungerende chef, Mark Morgan, for nylig spørgsmåls­tegn ved:

»Det er svaert at sige, om det er muligt at nå det mål, men jeg er overbevist om, at vi kommer taet på.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark