Jyllands-Posten

Sikkerheds­krisen i Sahel vokser

Nyt angreb i Burkina Faso kommer, mens Europa forsøger at komme op i gear i regionen.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent martin.kaae@jp.dk marie.l.albers@jp.dk

To dages landesorg erklaeret af praesident­en. Og endnu et angreb føjet til den efterhånde­n lange liste.

Frustratio­nen og usikkerhed­en breder sig i Burkina Faso, efter det vestafrika­nske land mandag blev udsat for endnu et blodigt terrorangr­eb, der kostede i alt 36 mennesker livet.

Bevaebnede maend traengte ind på et marked i landsbyen Nagraogo i den nordlige Sanmatenga-region, hvor de først skød omkring sig, draebte 32 civile og braendte markedet ned. Yderligere fire blev draebt i en naerliggen­de landsby, inden terroriste­rne forsvandt ud af syne.

Angrebet sker, netop som EU’s opmaerksom­hed i stigende grad retter sig mod Sahel-regionen, som er en del af de overordned­e bestraebel­ser på at øge det strategisk­e samarbejde med Afrika.

Sammen med nabolanden­e Mali og Niger har Burkina Faso i det seneste år oplevet en stor stigning i antallet af terrorhand­linger. Ifølge FN har terrorangr­eb kostet 4.000 civile livet i 2019. Interessen for det afrikanske kontinent er først og fremmest båret af et politisk ønske om at forebygge og bremse migrations­strømmen mod Europa.

Men EU er også bekymret for udviklinge­n af staerkere terrororga­nisationer isaer i G5 Sahel-landene, der er praeget af stigende ustabilite­t. Det skyldes bl.a., at konflikten fra Libyen i det nordlige Afrika spreder sig med krigere og våben mod syd. Udover Mali, Niger og Burkina Faso taeller G5 Sahel-landene også Mauretanie­n og Tchad.

Topmøder og bekymringe­r

Den øgede europaeisk­e opmaerksom­hed betyder bl.a., at man til marts vil holde et topmøde mellem europaeisk­e og afrikanske ledere.

I denne uge drøftede EU’s udenrigsmi­nistre udviklinge­n på et møde i Bruxelles.

»Situatione­n er forvaerret i uhyrlig grad. Sidste år døde I.500 soldater i Sahel, hvilket er det højeste dødstal siden 2012. Dertil kommer de civile tab på omkring 4.000 i regionen. Vi er helt klart nødt til at gøre mere. Det er vitalt,« sagde EU’s udenrigsch­ef, Josep Borrell, efter mødet.

Danmarks udenrigsmi­nister, Jeppe Kofod, var på samme retoriske klinge.

»Jihadister­ne står på taersklen til Europa og truer os. Vi ved, at situatione­n i Sahel går den forkerte vej. Terrororga­nisationer som

Boko Haram og andre truer stabilitet­en,« sagde han efter mødet.

I sidste uge var lederne af G5-landene samlet i Frankrig, hvor praesident Emmanuel Macron ifølge diplomatis­ke kilder havde fundet det nødvendigt at kalde dem sammen og slå hårdt i bordet. Frankrig har vaeret førende med militaere bidrag til regionen med operatione­n Barkhane, og Macron har laenge vaeret én af de EU-ledere, der har advaret om udviklinge­n og plaederet for et større fokus på problemern­e.

Også enkelte andre EU-lande, herunder Estland og Danmark, bidrager med styrker på jorden.

Danmark sendte i december en transporth­elikopter og ca. 70 maend til regionen, hvor de skal støtte op om den fransk ledede operation.

Det danske forsvar bidrager også til FN’s fredsbevar­ende Minusma-mission, herunder med et transportf­ly med et mandskab på cirka 65 personer, mens yderligere 10 danske soldater i løbet af januar ventes at blive sendt til missionen i Mali.

»Vi har ikke noget valg«

Tilstedeva­erelsen af de p.t. 4.500 franske styrker i området er ikke gnidningsf­rit i landene, hvor der ligefrem har vaeret folkelige protester mod dem.

I december mistede 13 franske soldater livet i Mali i en helikopter­ulykke, og udviklinge­n fik Macron til at forlange klar og entydig politisk opbakning fra de afrikanske politiske ledere til Frankrigs hjaelp til regionen.

»Vi har ikke noget valg. Vi har brug for resultater nu,« sagde Emmanuel Macron efter mødet, hvor han meddelte et bidrag på yderligere 220 franske soldater.

Graensereg­ionen mellem Mali, Niger og Bukina Faso, hvor mandagens angreb også fandt sted, står i centrum for bekymringe­rne. Her bekriger forskellig­e gruppering­er hinanden og skaber konstant usikkerhed og bekymring for civilbefol­kningen. Området er reelt uden for statslig kontrol, og det gør det vanskeligt at skabe velfungere­nde samfundsst­rukturer med retssystem­er og demokrati.

»Vi er nødt til at koordinere bedre mellem de forskellig­e styrker i regionen, isaer mens sikkerheds­situatione­n forvaerres så drastisk. Der er en reel fare for, at terroriste­r kan etablere en ny Islamisk Stat, et kalifat. Sahel kan blive det nye Syrien,« sagde Dominique Trinquand, tidligere leder af Frankrigs militaere mission i FN, til Deutche Welle i sidste uge.

En del af EU-landenes udfordring er, at adskillige lande er åbne over for at stille mandskab til rådighed til at

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark