Jyllands-Posten

Graekenlan­ds ”giftige hånd” spøger fra faengslet

Dimitris Koufodinas var i årtier én af Graekenlan­ds mest eftersøgte terroriste­r. Mens unge anarkister idoliserer ham, får staten hug for at behandle ham som en »luksusfang­e«.

- MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent marie.l.albers@jp.dk

Graeske Dimitris Koufodinas er dømt for intet mindre end 11 mord og afsoner i dag adskillige livstidsdo­mme.

Men selv om én af hovedfigur­erne i terrorgrup­pen ”17. november” (N17), som igennem mere end tre årtier skabte død og frygt i Graekenlan­d, sidder bag tremmer, fortsaette­r han den dag i dag med at vaekke bange anelser og høste opbakning trods indespaerr­ingen i et graesk faengsel.

Unge graekere på landets militante venstreflø­j har flere gang vist deres sympati med den 61-årige faengslede graeker, blandt andet ved at demonstrer­e for hans rettighede­r.

Senest gik de på gaden i oktober sidste år for at vise deres utilfredsh­ed med, at Koufodinas havde fået afslag på en forespørgs­el om udgang.

»Solidarite­t med politiske fanger er en uudslettel­ig del af vores kamp mod staten og kapitalist­isk terror,« lød det i en erklaering fra støtter til den naermest mytiske terrorist, der er gået hen og blevet et forbillede for de mest radikale grupper i det graeske venstreflø­jsmiljø.

Terrorgrup­pen N17, der ofte sammenlign­es med andre europaeisk­e venstreeks­tremistisk­e grupper som den tyske Rote Armee Fraktion

samt de italienske Røde Brigader, nåede i årene 19752002 at udføre flere end 100 angreb primaert rettet mod den graeske stat.

Også amerikansk­e og britiske statsborge­re blev draebt i angrebene, der blev udført som skyderier eller bombeangre­b, og som kostede i alt 23 mennesker livet.

Frem mod anholdelse­n af gruppens ledende medlemmer i 2002 havde efterretni­ngstjenest­er i årevis forgaeves forsøgt at komme på sporet af dem.

»VIP-fangen«

Dimitris Koufodinas fungerede som gruppens operative leder og var dermed manden, som ofte selv havde fingeren på aftraekker­en. Hans faerdighed­er med et skydevåben var med til at give ham kaldenavne­t ”Den giftige hånd”.

Dimitris Koufodinas’ mange kampe med det graeske retssystem skaber jaevnligt debat i landets medier. Seks gange inden for de seneste år har han fået lov til at komme på udgang. Den graeske stat er ofte blevet kritiseret for at behandle ham som en »luksusinds­at« og »VIP-fange«.

Saerligt i sommeren 2018 gik bølgerne højt. Her blev Koufodinas flyttet fra Athens største og ekstra godt bevogtede faengsel, Korydallos, til et lille faengsel ude på landet med faerre sikkerheds­foranstalt­ninger. Det skete, fordi den mangeårige indsatte med de graeske myndighede­rs ord havde udvist »eksemplari­sk opførsel«.

Det blev mødt med furore fra graekere, som har mistet familiemed­lemmer og venner i N17’s aktioner, og som så det som en provokatio­n. Både USA, Storbritan­nien og Tyrkiet rettede ligeledes hård kritik mod den graeske regerings beslutning.

»Han myrdede 11 mennesker, herunder amerikansk personale, og er en inspiratio­n til den naeste generation af terroriste­r. Vi fordømmer på det kraftigste hans udgang fra faengsel eller nogen form for lempelse af hans faengselso­phold,« lød det bl.a. fra den davaerende talsmand for USA’s udenrigsmi­nisterium, Heather Nauert.

En gruppe ved navn Rouvikonas har i de seneste år åbent vist sin sympati med den dømte terrorist. Gruppen, der betragtes som én af de mest yderliggåe­nde i de anarkistis­ke miljøer, siges i dag at have opbakning på flere graeske universite­ter, hvor de prøver at rekruttere unge til at tage del i deres aktioner.

N17 fjernet fra terrorlist­e

Rouvikonas er bl.a. kendt for at have brudt ind på kontorer, der tilhører politikere og ambassader, hvor de har smadret udstyr og malet vaeggene med hadefulde udsagn.

Medlemmer af gruppen prøvede i 2018 at storme et ministeriu­m som en solidarite­tshandling for Dimitris Koufodinas, der efter endnu et afslag på udgang var gået i sultestrej­ke. Koufodinas har aldrig udtrykt, at han fortryder sine gerninger, men har sagt, at han tager »politisk ansvar« for dem.

I 2015 fjernede USA N17 fra sin liste over terrorgrup­per.

Han myrdede 11 mennesker, herunder amerikansk personale, og er en inspiratio­n til den naeste generation af terroriste­r. USA’S UDENRIGSMI­NISTERIUM OM DIMITRIS KOUFODINAS

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark