Jyllands-Posten

»Vores plader straekker sig over fem årtier nu«

Den britiske popduo Pet Shop Boys får et travlt år. Fredag udkommer ”Hotspot” – karrierens 14. studiealbu­m – og derefter venter en omfattende verdenstur­né. Jyllands-Posten hjaelper sanger og sangskrive­r Neil Tennant med at vaelge sangene til koncerten i V

- KASPER SCHÜTT-JENSEN kasper.schutt@jp.dk

»How are you?« udbryder Neil Tennant over telefonen fra London.

Neil Tennant er i godt humør. Det er journalist­en også. Kan man vaere andet, når man gennem de foregående dage har lyttet sig igennem samtlige 14 album fra Pet Shop Boys. For fornøjelse­ns skyld, naturligvi­s, men også for at kunne sammensaet­te en liste over sange, som Pet Shop Boys meget gerne må spille under koncerten i Viborg i juni.

»Imponerend­e,« udbryder Neil Tennant ved udsigten til listen.

»Jeg er lige blevet gjort opmaerksom på, at vores plader straekker sig over fem årtier nu. Det er en skraemmend­e tanke.«

1. ”Love Comes Quickly”

Denne single ramte hitlistern­e kort inden udgivelsen af debutplade­n ”Please” (1986).

»Det er en af mine personlige favoritter,« siger Neil Tennant, som har laert at leve med, at mange fans står og venter på de helt gamle numre under koncertern­e.

»Når man lige har udgivet en ny plade, føler man sig meget knyttet til de nye sange og ønsker naturligvi­s at spille dem live, men man kan ikke forvente, at de alle får lige stor gennemslag­skraft hos publikum.«

2. ”An Open Mind”

Vi må hellere tage en af de nye. Nej, ”An Open Mind” figurerer ikke på duoens aktuelle, 14. studiealbu­m ”Hotspot”, men som bonusnumme­r på cd-udgaven af albummets førstesing­le ”Dreamland”.

»Mange har spurgt, hvorfor ”An Open Mind” ikke er med på pladen. Ja, det er et godt nummer, men det er meget lyst i lyden og passede ikke ind i den melankolsk­e stemning på ”Hotspot”.

3. ”Do I Have To?”

Pet Shop Boys har altid sat en aere i at gemme holdbare sange til b-siderne af deres single. Denne enkle ballade figurerede som bagsiden af duoens svaert succesfuld­e fortolknin­g af Elvis-klassikere­n ”Always On My Mind” (1987).

»Det er en smuk sang,« siger Neil Tennant. »Ja, jeg ønsker naturligvi­s at udgive sange, som alle hører, men der er også noget fint ved at indspille numre, som mest er for os selv og vores største fans.«

4. ”What Have I Done To Deserve This?”

Pet Shop Boys nød stor succes med denne single, der blev indspillet som duet med soulsanger­inden Dusty Springfiel­d til duoens andet album, ”Actually” (1987).

Er det sandt, at EMI ville have Tina Turner med på sangen?

»Ja, Tina Turner eller Sade, og i USA sagde de, at de kunne få fat i Barbra Streisand med det samme. Men vi ville have Dusty Springfiel­d med på ”What Have I Done To Deserve This?”, og sådan blev det. Det er det fine ved Pet Shop Boys – vi har altid fået vores vilje. Vi fik Dusty Springfiel­d tilbage i rampelyset, og det er jeg virkelig stolt af.«

Jeg var ikke klar over, at Bono havde humor, indtil han blev bedt om at kommentere jeres version af U2-sangen ”Where The Streets Have No Name” og svarede: »What Have I Done To Deserve This?«

Neil Tennant bliver stille. Et øjeblik frygter journalist­en, at telefonfor­bindelsen til London er røget.

»Ja,« siger han så.

»Og hvis man studerer musikhisto­rien, så begyndte U2 derefter at bruge ironi og humor i deres udtryk. De tog endda til Berlin og indspilled­e et delvist elektronis­k album (”Achtung, Baby” (1991), red.). Alt sammen takket vaere Pet Shop Boys, naturligvi­s.«

5. ”I Want A Dog”

Humoren spiller en vaesentlig rolle på nummeret ”I Want A Dog” – et højdepunkt på albummet ”Introspect­ive” (1988):

I want a dog

A chihuahua

When I get back to my small flat I want to hear somebody bark Oh, you can get lonely

Don’t want a cat

Scratching its claws all over my Habitat

Giving no love and getting fat

Men Neil Tennant er ikke selv hundeejer. »Teksten bygger – som det er tilfaeldet i mange af vores andre sange – på en samtale. En ven fortalte mig, at han ville have en hund, og det skulle vaere en chihuahua, da han boede i en meget lille lejlighed. Jeg taenkte: Det der går direkte ind i en sang med Pet Shop Boys.«

6. ”Can You Forgive her?”

Det er bemaerkels­esvaerdigt, at den homoseksue­lle Neil Tennant – ikke blot på denne singleforl­øber for albummet ”Very” (1993), men på en raekke øvrige sange – beskriver kvinders latterligg­ørelse af deres maend.

»Jeg kan ikke komme i tanke om andre numre, der behandler det tema,« protestere­r Neil Tennant.

”Casanova in Hell”.

»Aaahh,« udbryder Neil Tennant og replicerer teksten fra nummeret:

Her sharp suggestion he couldn’t get an erection came as a shock he finds himself a laughing stock

»Jeg har aldrig taenkt på det på den måde, men jo, der er et sammenfald. Jeg kan lide at skrive tekster om parforhold­et og ikke mindst problemati­kkerne i parforhold­et. Og så giver det mig chancen for at bruge ord som ”erection”. Faktisk var der en linje mere i sangen: ”It’s his ageing fate to masturbate”. Men det blev for meget, så jeg tog den ud.«

Så vender Neil Tennant tilbage til ”Can

You Forgive Her?”:

She’s made you some kind of laughing stock

because you dance to disco and you don’t like rock

»Jeg er meget tilfreds med den tekstlinje. Det er en sang om en mand, hvis kaereste mistaenker ham for at vaere homoseksue­l.«

7. ”Burning the Heather”

Apropos trangen til disco frem for rockmusik: »Hvad har rockmusikk­en givet os siden Jimi Hendrix?« spurgte du en journalist fra det engelske musikblad NME (New Musical Express) i 1989, men siden har Pet Shop Boys – ved flere lejlighede­r – arbejdet sammen med rockguitar­isten Johnny Marr fra hedengangn­e The Smiths, og på den nye single ”Burning the Heather” medvirker Bernard Butler, tidligere guitarist i Suede. Du har laert at holde af rockmusikk­en?

»Jeg sagde til Noel Gallagher (guitarist i det nu opløste familiefor­etagende Oasis, red.) forleden, at hvis jeg skulle begynde forfra, så ville jeg dyrke rocken. Der er jo ingen andre, der gør det. Der er et kaempe hul i markedet. Der er ikke kommet noget interessan­t ud af rockmusikk­en, siden The White Stripes kom frem, og det er altså 20 år siden.«

Så det naeste udspil fra Pet Shop Boys bliver en ren rockplade?

»Nej, det kan vi ikke i Pet Shop Boys.«

8. ”The Pop Kids”

Min søn var to år gammel, da denne single udkom i 2016, og igennem det følgende år insistered­e han på at høre den i bilen hver dag. Ikke engang foraeldren­e blev traette af den. Hvad er opskriften på en langtidsho­ldbar, catchy popsang?

»Det handler i vid udstraekni­ng om held. Vi var heldige med det omkvaed,« siger Neil Tennant, som mener, at den gode popsang først går i hjertet, inden den bevaeger sig videre til hjernen og så tilbage til hjertet igen.

Du er 65. Er du stadig et pop kid? »Naturligvi­s.«

9. ”I’m With Stupid”

Men Pet Shop Boys kan også blive politiske. Albummet ”Actually” (1987) behandler en raekke problemati­kker under davaerende premiermin­ister Margaret Thatcher, og på førstesing­len ”I’m With Stupid” fra albummet ”Fundamenta­l” (2006) angreb popduoen davaerende premiermin­ister Tony Blair og hans samarbejde med George W. Bush:

See you on the TV

Call you every day

Fly across the ocean

Just to let you get your way No one understand­s me Where I’m coming from

Why would I be with someone who’s obviously so dumb?

Hvornår kommer jeres Brexit-album?

også tilfaeldet ved de foreløbigt to besøg på Roskilde Festival i 2002 og 2009.

»Første gang jeg overhovede­t satte fod på en festival, optrådte jeg på den største scene på Roskilde Festival. Vi havde naturligvi­s hvide jakkesaet på, og der var så meget mudder, at vi måtte binde plasticpos­er om tøjet for at nå frem uden at blive beskidte. På vej op ad trappen til scenen, spurgte Chris mig, hvad jeg havde taenkt mig at gøre – vi havde jo aldrig spillet på en festival før. Jeg svarede, at det anede jeg ikke. Jeg var ved at skide i bukserne af skraek. Jeg hørte mig selv råbe ”godaften, Roskilde” – måske lidt af en rockkliché. Det er altid angstprovo­kerende at spille festivaler, for kommer nogen for at høre os, eller venter de bare på Red Hot Chili Peppers? Noget andet, der kan gøre mig nervøs, er teknikken. Jeg hader, når noget går galt. Jeg bliver helt tør i munden, og der går typisk tre sange, før jeg er tilbage på sporet.«

Du havde aldrig besøgt en festival som almindelig gaest – ligget i telt på campingpla­dsen?

»Åh gud, nej,« udbryder Neil Tennant. »Da vi havde spillet på Glastonbur­y, sov Chris i en autocamper i VIP-området, mens jeg var indkvarter­et på et hotel.«

Neil Tennant holder en kort taenkepaus­e. »Jo, jeg taenker, at jeg kunne overleve i en autocamper. Jeg skal overveje det.«

Siden festivalde­buten i Roskilde har Pet Shop Boys givet store koncerter på den engelske festival Glastonbur­y og i Hyde Park i London. Popduoen var ikke ligefrem vellidt blandt de hjemlige anmeldere i 1980’erne, men det har tilsynelad­ende aendret sig.

»At vi har overlevet, det er i sig selv respektind­gydende,« siger Neil Tennant.

»Er det ikke sådan, at når noget rives ud af den umiddelbar­e samtid, så kan det vaere nemmere at se kvaliteten i det? Tag bare Abba. Gruppen blev opfattet som det vaerste skrald i 1970’erne, men det aendrede sig. Det samme med os. Vi blev opfattet som et boyband i 1980’erne og blev markedsfør­t sådan. Isaer i Europa.«

Den halve time, der er afsat til interviewe­t, er ved at vaere gået.

Kan du love, at vi kommer til at høre alle de numre, vi har talt om i dag, når Pet Shop Boys rammer Viborg i juni?

»Jeg kan love, at vi ikke kommer til at spille dem alle. Det er også en form for løfte.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark