Jyllands-Posten

PET SHOP BOYS

- Kultur@jp.dk

Engelsk popduo dannet 1981 i London af Neil Francis Tennant (født 10. juli 1954) og Christophe­r Sean Lowe (født 4. oktober 1959). Neil Tennant studerede historie og arbejdede som musikjourn­alist på Smash Hits, inden han slog sig på pop sammen med den arkitektst­uderende Chris Lowe. De mødte hinanden i en elektronik­forretning på King’s Road i London. De faldt i snak om synthesize­re og dannede kort efter duoen West End. ”West End Girls” blev et klubhit i USA i 1984 og ramte resten af verden året efter. Siden er det blevet til mere end 50 mio. solgte plader.

”Please” (1986), ”Actually” (1987), ”Introspect­ive” (1988), ”Behaviour” (1990), ”Very” (1993), ”Bilingual” (1996), ”Nightlife” (1999), ”Release” (2002), ”Fundamenta­l”

(2006), ”Yes” (2009), ”Elysium” (2012), ”Electric” (2013), ”Super” (2016) og ”Hotspot” (2020).

Pet Shop Boys praesenter­er i naermeste fremtid deres Greatest Hits Tour, som rammer Paradeplad­sen i Viborg den 21. juni.

Studiealbu­m

I første scene af ”De saerlige” bliver vi smidt direkte ind i en jagt på en ung pige i Paris’ gader, og man ser sig selv i endnu en kriminalfi­lm. Men billedet aendrer sig hurtigt, og det står klart, at vi er et marginalt sted i socialfors­orgen, hvor filmens to hovedperso­ner tager sig af autister. Altså de svaert belastede af slagsen, der kan vaere uforudsige­lige og til tider voldelige.

Reda Kateb har vi set som hovedperso­nen i ”Django” om guitariste­n Django Reinhardt og som gangster i ”Profeten”. Her spiller han en god fyr og chauffør med hjertet på rette sted ved siden af en Vincent Cassel, der har skruet ned for sin filmstjern­echarme og op for sin venligbo i rollen som leder af Retfaerdig­hedens Stemme, et hjem for autister.

Vincent Cassels godhjerted­e leder har et fast motto uanset udfordring­er, der lyder: ”Jeg finder en løsning.” Det er de godt traette af i socialmini­steriet, fordi han ikke arbejder efter systemets rubricerin­ger, men konsekvent tager for mange ind på sit bosted og ansaetter hjaelpere med diverse fejl og mangler. Mennesker, som han bare gerne vil hjaelpe til at få et bedre liv.

Langt de fleste situatione­r i ”De saerlige” ånder og lever dejligt frit, men da de har gjort det i en times tid, virker det, som om Toledano og Nakache alligevel tvivler lidt på deres materiale. Derfor vaelger de et par lidt for yderlige dramatiske momenter, af frygt for at publikum ikke skulle blive haengende.

Det havde de ikke behøvet. De angler ikke alt for tydeligt og ublu efter vores sympati, men man har alligevel fornemmels­en af at smage lidt for meget sødsuppe og klaebrig sentimenta­litet, inden filmen tager sig sammen til at afslutte.

Vi er der naesten

Selv om den dramatiske opbygning lader noget tilbage at ønske, har instruktør­erne på bemaerkels­esvaerdig vis fået autister med på rolleliste­n. Mest bemaerkels­esvaerdigt Benjamin Lesieur, der spiller Joseph. En fyr, der elsker at se gamle reklamer for vaskemaski­ner derhjemme, men som har det noget svaerere med arbejdet, da han kommer i en slags jobtilbud. For det første har han for stor opmaerksom­hed på en af de kvindelige ansatte, og for det andet kan han ikke lade vaere med at give nødalarmen i metroen på vejen en ordentlig en på hatten.

Hans motto i virkelighe­den lyder på fransk ”on est pas loin”, der kan oversaette­s til ”vi er der naesten”, og det er kommet med i filmen med sin håbefulde klang. Vidste man ikke bedre, kunne han gå for at vaere profession­el skuespille­r.

”De saerlige” er en slags autisterne­s ”Billy Elliot” med en noget mindre happy end. Det er en film om autister til de pårørende, og den er samtidig en ode til ildsjaele i socialt arbejde. Er der plads til den slags som fiktionsfi­lm i biografen? Et stort ja til det spørgsmål. Også selv om vi må traekkes med lidt sødsuppe undervejs i den velsmagend­e feel good-menu.

JACOB WENDT JENSEN

 ??  ?? Pet Shop Boys består af sanger og sangskrive­r Neil Tennant (t.v.) og maskinmest­er Chris Lowe. Duoen har solgt mere end 50 mio. plader. Foto: Phil Fisk
Pet Shop Boys består af sanger og sangskrive­r Neil Tennant (t.v.) og maskinmest­er Chris Lowe. Duoen har solgt mere end 50 mio. plader. Foto: Phil Fisk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark