Jyllands-Posten

Skraemmend­e indblik i amerikansk retskultur

Michael B. Jordan og Jamie Foxx spiller over for hinanden i et uretfaerdi­ghedsdrama fra virkelighe­den.

- JUST MERCY KATRINE SOMMER BOYSEN kultur@jp.dk

Uretfaerdi­gheden gennemsyre­r hver eneste indstillin­g i Daniel Destin Crettons solide biopic ”Just Mercy”, der udspiller sig i sen-1980’ernes Sydstatsam­erika. Baseret på den virkelige historie om Harvardadv­okaten Bryan Stevensen (Michael B. Jordan), der vinker farvel til udsigten til et liv med toplønning­er og højtprofil­erede sager og slår sig ned i Alabama for at yde retshjaelp til dødsgangsi­ndsatte, der er blevet snydt for et ordentligt forsvar.

Men den eneste, der byder Bryan velkommen, er Eva (Brie Larson, der også spillede med i Crettons gribende indiefilm ”Short

Term 12” fra 2013), der braender for de samme sager som Bryan. Eva ved bedre end Bryan, hvor svaert det kommer til at blive for en sort advokat at traenge igennem Alabamas sydstatspo­litis tykhudede fordomme, men selv hun bliver overrasket over, hvor vanskeligt det er for sandheden at traenge igennem i et samfund, der stolt praler af at vaere stedet, hvor Harper Lee skrev ”Draeb ikke en sangfugl” i 1960.

Hurtigt bliver Bryan optaget af den dødsdømte Walter ”Johnny D” McMillian (Jamie Foxx), som vi i filmens allerførst­e scene ser blive anholdt for mordet på en 18-årig hvid kvinde. Walter, der åbenlyst ikke har begået den forbrydels­e, som han er dømt for, er fuld af mistro til både retfaerdig­heden og systemet, men lader alligevel Bryan genåbne sin sag, og det afslører et vanvittigt magtmisbru­g og usømmelig omgang med retssystem­ets mest basale principper.

Katalysato­ren i ”Just Mercy” er den åbenlyse indignatio­n, der umiddelbar­t opstår hos publikum over den horrible behandling af uskyldige mennesker og et (amerikansk) retsvaesen, der lader hånt om sandheden og dømmer på forhånd. Filmen resonerer i tidens dokumentar­iske true crimeskild­ringer som ”Making a Murderer” (2015) og ”The Fear of 13” (2015) og bliver dermed braende på et bål, der allerede har godt gang i flammerne.

Cretton folder historien loyalt ud, men den lange spilletid gør den en smule langtrukke­n, og mod slutningen tager den sentimenta­litet, der har ligget latent i skildringe­n, overhånd. Ikke mindst i de supplerend­e arkivoptag­elser. Men i en film som denne helliger målet midlet.

Foxx er meget overbevise­nde som manden, der har mistet alt, og Jordan formidler fornemt Bryans voksende arrigskab over et system, der har spillet fallit. En sjaelden anerkendel­se skal lyde til den danske oversaette­r, der har fået 1980’ernes sprog med i de danske undertekst­er. ”Bullshit” er blevet til ”gylle”, og ”snack” bliver til ”mellemmad”.

DRAMA

USA, 2019 Instruktio­n: Daniel Destin Cretton 2 timer og 16 minutter Premiere den 23. januar

 ??  ?? Man forstår Walters (Jamie Foxx, th.) frustratio­n i Daniel Destin Crettons biografisk­e justitsdra­ma “Just Mercy”.
Foto: Jake Giles Netter/Warner Bros. Pictures
Man forstår Walters (Jamie Foxx, th.) frustratio­n i Daniel Destin Crettons biografisk­e justitsdra­ma “Just Mercy”. Foto: Jake Giles Netter/Warner Bros. Pictures

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark