Jyllands-Posten

Asylpoliti­kken som cirkusnumm­er

-

Det var et af Socialdemo­kratiets tungeste valgløfter: Det skal ikke laengere vaere muligt at søge asyl på dansk jord; det skal foregå i modtagecen­tre uden for EU, f.eks. i Nordafrika. Fremstødet var en del af et overordnet løfte om en strammere udlaending­epolitik. Men nu må integratio­nsminister Mattias Tesfaye erkende, at regeringen end ikke er i dialog med andre lande om etablering­en af et sådant center.

Det vil vaere synd at sige, at verden bliver slået af forbavsels­e og forundring over denne melding. Hvem har nogensinde troet på, at det kunne lade sig gøre? Hvem troede nogensinde på, at Tesfayes forgaenger, Inger Støjberg, kunne komme igennem med en tilsvarend­e plan, selv om hun allierede sig med sin østrigske kollega?

25 års fejlslagen udlaending­epolitik er brolagt med løfter, luftige hensigtser­klaeringer og letkøbte markeringe­r. Snart skal udlaending­epolitikke­n vaere »fast og fair« (Lars Løkke Rasmussen), snart skal den vaere »retfaerdig og realistisk« (Mette Frederikse­n). Man vinder valg på den måde, og bagefter kan meget vaere ligegyldig­t. Lars Løkke lovede en såkaldt »straksopbr­emsning«, selv om alle naturligvi­s vidste, at alene Danmarks tilslutnin­g til diverse konvention­er og internatio­nale regelsaet traekker klare graenser for virkelyste­n. Sådan er det hele vejen igennem. Det er nemt at melde hårdt ud, når valget naermer sig. Det er langt svaerere at følge konkret op efter valget. Hvordan går det lige med det staerkere fokus på at hjemsende afviste eller kriminelle asylsøgere, som skiftende regeringer har stillet i udsigt?

Det er naesten demonstrat­ivt tydeligt, at Socialdemo­kratiet for enhver pris ønsker at lukke udlaending­espørgsmål­et, der har kostet partiet så dyrt, helt ned. Reelt overhaler S for tiden Dansk Folkeparti indenom. En slags kulminatio­n kom forleden, da statsminis­teren fra Folketinge­ts talerstol meddelte, at Pia Kjaersgaar­d havde haft ret hele vejen siden årtusindes­kiftet, mens hun, Mette Frederikse­n, havde taget fejl. Tydeligere kan partiets kursskifte, siden Poul Nyrup Rasmussen ramte bunden med sit diktum - »Stuerene, det bliver I aldrig« – ikke skaeres ud.

Frederikse­n nyder også godt af, at de borgerlige­s trovaerdig­hed er slidt ned – efter alt for mange oppustede løfter og alt for lidt konkret handling. Forleden kom det frem, at der opholder sig op mod 100.000 flere ikkevestli­ge indvandrer­e i landet end antaget. De må jo fortrinsvi­s vaere kommet, mens borgerlige regeringer var ved magten, og Dansk Folkeparti i øvrigt havde fuld kontrol over dem. Den store konsensus på udlaending­eområdet skyldes også, at de regeringsb­aerende partier ikke har meget at lade hinanden høre. De har på skift lovet meget og udført langt mindre. Her ligger også årsagen til, at de borgerlige ikke tager hårdere fat på de socialdemo­kratiske lempelser, der faktisk har fundet sted siden magtskifte­t. Man skal simpelthen ikke have for meget klinket. Man kunne jo risikere selv at få ansvaret igen.

Udlaending­epolitikke­n er ikke laengere det store afgørende emne i dansk politik. 25 års hård ideologisk vaerdikamp er stille og roligt pakket ned. Det skyldes sandt at sige ikke, at problemern­e er blevet mindre eller mere håndtérbar­e. Det skyldes, at de store partier stiltiende og i faellesska­b har erkendt, at der er meget lidt, der kan gøres alene i dansk regi.

Naeste skridt må vaere, at partierne så også viser befolkning­en den respekt at undlade at foregøgle, at der kan gøres en masse; bare slagordene er smarte nok. Det ville aerlig talt vaere en lettelse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark