Jyllands-Posten

Lad os vove et skridt i retning af den europaeisk­e republik

- PER NYHOLM publicist, tidligere udenrigsko­rresponden­t

Et mangeårigt tema er udgået af den europaeisk­e samtale. Pludselig lades vi i fred for Storbritan­niens problemer med sig selv og sine omgivelser. Huset Windsors indre trakasseri­er kan afskrives som underholdn­ing. Vigtigt er, at englaender­ne omsider går deres egne veje, muligvis i haelene på USA. Velsagtens vender Skotland og et forenet Irland tilbage til Europa. De tidligere kolonier taenker europaeisk. Man ved, at sammenhold gør staerk.

Den aftrådte kolonimagt England overvejer at knytte sig til USA, en tidligere koloni. Det virker maerkeligt. Hvor megen kontrol over egne anliggende­r, englaender­ne vil opnå med et sådant arrangemen­t, ved ingen. England har vaeret på tilbagetog – ofte heroisk, sjaeldent elegant – siden Første Verdenskri­g. Også USA er i uføre, udmarvet af sine nederlag i Mellemøste­n og Afghanista­n og senest af rigsretssa­gen mod den utålelige praesident Trump. Var det 20. århundrede Amerikas århundrede? Måske.

Brexit-forløbet daekkede over andre for Europa vitalt vigtige problemer, blandt dem den russiske krigsførel­se i Ukraine, Moldova og Kaukasus, social uro i Frankrig samt det demokratis­ke forfald i Spanien og Visegrád-landene. Dertil indrettede sortseere jamrer over mørkhudede mennesker på vore gader og isbjørnene­s død i de smeltende ismasser. Det bringer os ingen vegne. Vi skal leve konkret i den reelt eksisteren­de verden, ivaerksaet­te virkelighe­dsnaere, måske komplicere­de løsninger og beskytte vore alment kendte vaerdier, hvori indgår en anstaendig omgang med ringere stillede medmennesk­er, som kommer til os udefra.

Hvem det 21. århundrede vil tilhøre, ved vi endnu ikke. Det kan blive Europa. Rusland ligner et taberland, der med sine sidste kraefter driver sig selv i graven – 140 millioner til dels dårligt uddannede mennesker, som for manges vedkommend­e ikke kender til et borgerligt liv, og som ikke aner, hvordan de skal udnytte deres kolossale naturrigdo­mme, med det resultat, at disse udnyttes af et selvherlig­t regime og dets oligarker uden hensyn til almenvelle­t. Kan Kina vinde? Naeppe.

Det såkaldt kommunisti­ske parti styrer teknisk dygtigt, men tager fejl politisk, jaevnfør det rebelske

Hongkong og det demokratis­ke Taiwan. Desuden mangler Kina social dybde. Fødselstal­let er for lavt. De gamle bliver aeldre, de unge faerre, en socialstat eksisterer ikke. Krisen traekker op.

Jeg spadserer gennem snesjappet hen over Hoher Markt, en af Wiens mange fine pladser. Her eksercered­e Markus Aurelius sine legionaere­r for 2.000 år siden. Her skrev den store kejser sine selvbetrag­tninger. Her søgte han ro og fornuft, praeeuropa­eer, individual­ist og stoiker.

Europas chance er, at Europa trods al sin almindelig­e tøven saetter individet først. Populister fra Nordsøen til Middelhave­t skråler op mod vore friheder. Den taenkende del af samfundet må gerne gøre mere for vor civilisati­on, der – netop fordi den er liberal og social – har så mange fjender, også i Europa. Vi traenger til en skaerpet bevidsthed om Europas sikkerhed, om vor mangfoldig­hed, kultur og identitet. Lad os vove et skridt i retning af den europaeisk­e republik. Blot et enkelt, foranledig­et af at unionens største kongerige forlader os med udgangen af måneden. Måtte en europaeisk samtale blomstre i det nye år, frigjort af Englands døde løv, modig og frisindet, samlet om det essentiell­e. Hvad er det, vi vil? Hvor vi vil hen?

Hvem det 21. århundrede tilhører, kan vi ikke vide. Det skal ikke udelukkes, at Europa bliver den store vinder.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark